Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
2.3. Діяльність щодо ліцензування професійних учасників ринку цінних паперів

Відповідно до Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності” Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку як орган ліцензування забезпечує виконання законодавства у сфері ліцензування на ринку цінних паперів.

Комісія приймає участь та розробляє нормативні документи щодо реєстрації організаторів торгівлі, ліцензування діяльності професійних учасників ринку цінних паперів, надання статусу фінансової установи, надає відповідні роз‘яснення щодо застосування норм чинного законодавства про цінні папери.

Протягом 2004 року Комісією були розроблені:

  • порядок формування та ведення державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів, затверджений рішенням Комісії від 13.07.2004 № 296 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02.08.2004 за № 957/9556;

  • зміни та доповнення до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів, затверджені рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 13.10.2004 № 438, які проходять процедуру затвердження в Державному комітеті України з питань регуляторної політики та підприємництва; Звіт Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за 2004 рік 16
  • роз‘яснення від 06.10.2004 № 5 “Про можливість банків - професійних учасників ринку цінних паперів виступати посередниками для купівлі-продажу власних акцій”, затверджене рішенням Комісії від 06.10.2004 № 426.

Одним з основних напрямків роботи Комісії є ліцензування діяльності професійних учасників ринку цінних паперів є видача та переоформлення ліцензій, видача копій та дублікатів ліцензій на професійну діяльність на ринку цінних паперів, анулювання ліцензій, здійснення контролю за змінами в документах, що подавались разом із заявою на отримання ліцензії, провадження заходів щодо запобігання порушень на ринку цінних паперів, формування та ведення Ліцензійного реєстру професійних учасників ринку цінних паперів, облік використання бланків ліцензій єдиного зразка та відповідне звітування.

Пов’язаними напрямами роботи у цій сфері є реєстрація нормативних документів, які надаються до Комісії організаторами торгівлі, державна реєстрація організаторів торгівлі, а також формування та ведення державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів.

За результатами розгляду 59 документів щодо реєстрації або погодження змін та/або доповнень до установчих, нормативних документів або нових нормативних документів, що надаються організаторами торгівлі, прийнято 31 рішення про реєстрацію або погодження (відмову) наданих документів. На підставі відповідних документів видано одне Свідоцтво про державну реєстрацію торговельно-інформаційної системи. За результатами зазначеної роботи до Державного бюджету України надійшло 11тис. грн.

Формування та ведення державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів почалось у жовтні 2004 року на підставі положень Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг”. Процедура набуття статусу фінансової установи визначена відповідним Порядком Комісії і здійснюється на безоплатній основі.

Протягом 2004 року статус фінансової установи шляхом включення до Реєстру набуло 392 учасника ринку цінних паперів, з них:

  • торговці цінними паперами – 342;

  • компанії з управління активами – 42;

  • корпоративні інвестиційні фонди – 8;

  • депозитарій – 1.

У процесі здійснення ліцензійної діяльності Комісія постійно проваджує заходи щодо запобігання порушень Ліцензійних умов з боку професійних учасників, а саме, надано 2 інформаційних листа щодо застосування норм регуляторного акту та попередження щодо закінчення термінів дії ліцензій. За запитами професійних учасників ринку цінних паперів надано 52 відповіді з різних питань, та з метою попередження порушень Ліцензійних умов реєстраторам власників іменних цінних паперів надіслано 371 лист.

Невід’ємною частиною процесу ліцензування є здійснення контролю за додержанням ліцензіатами Ліцензійних умов. Протягом 2004 року Комісією на підставі пакетів документів стосовно змін, що відбулись в процесі діяльності професійних учасників ринку цінних паперів, порушено 61 справу про порушення вимог законодавства про цінні папери та ліцензування винесено 22 розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери в частині порушення Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Крім того, Комісія в межах своєї компетенції постійно співпрацює з Держкомпідприєництвом з питань, які виникають при наданні звітності та з питань застосування законодавства у сфері ліцензування, а також іншими органами державної влади (надано 84 відповіді на запити).

За результатами розгляду документів при здійсненні Комісією ліцензування протягом 2004 року щодо видачі та переоформлення ліцензій, видачі копій та дублікатів ліцензій на професійну діяльність на ринку цінних паперів до Державного бюджету України надійшло 334,2 тис. грн.

Звіт Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за 2004 рік 17

Загальна характеристика стану ліцензійної діяльності на ринку цінних паперів у 2004 році порівняно з 2003 роком

Значне збільшення показників кількості професійних учасників, які отримали ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльності по випуску та обігу цінних паперів, депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, діяльності по організації торгівлі на ринку цінних паперів у 2004 році порівняно з 2003 пов'язане з масовим закінченням трирічного терміну дії ліцензій у 2004 році, які замінювались на бланк ліцензії єдиного зразка або видавались Комісією у 2001 році.

За цих умов відбулось і значне збільшення показника кількості виданих копій ліцензій у 2004 році.

Також, збільшились показники анулювання ліцензій, зокрема на діяльність по випуску та обігу цінних паперів та на діяльність щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів. Анулювання здійснювалось переважно на підставі заяв від самих ліцензіатів, а також за порушення ліцензіатами Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів. Взагалі коливання цього показника є мало прогнозованим та в основному залежить від конкурентної середи та попиту на послуги, що надаються професійними учасниками ринку цінних паперів.

Оскільки отримання ліцензій є добровільним волевиявленням суб?єктів, яке пов?язане, в першу чергу, зі станом та розвитком фондового ринку в конкретному регіоні, наявністю потенційних клієнтів та оптимістичними (або песимістичними) очікуваннями можливості майбутніх прибутків від професійної діяльності на ринку цінних паперів, то спрогнозувати темпи появи нових ліцензованих професійних учасників у 2005 році досить важко.

Однак, аналізуючи тенденції коливання показника щодо кількості професійних учасників ринку цінних паперів за останні чотири роки, яке є досить несуттєвим (крім значного збільшення кількості компаній з управління активами) та враховуючи той факт, що основна кількість нових ліцензій видається у зв‘язку з закінченням терміну дії, то у 2005 році очікується, що кількість виданих ліцензій буде практично такою ж як і в 2002 році, а саме у 2005 році закінчується термін дії ліцензії у 173 реєстраторів власників іменних цінних паперів; 125 торговців цінними паперами та приблизно 30 зберігачів. Таким чином, можна припустити, що у випадку прийняття рішення продовжувати діяльність після закінчення терміну дії ліцензії, можна очікувати приблизно саме таких обсягів подання пакетів документів на видачу нової ліцензії протягом 2005 року.

Тобто, тільки за видачу ліцензій вже діючим структурам фондового ринку у 2005 році очікується надходжень до Державного бюджету України у розмірі близько 110 тис.грн.

Аналізуючи показник щодо надання пакетів документів на переоформлення ліцензій (крім випадку розширення діяльності), а саме у 2002 році – 138, у 2003-році 115 та у зв‘язку з Звіт Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за 2004 рік 18

прийняттям у 2004 році Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”, зокрема в частині поняття місцезнаходження суб‘єкта та поняття відокремленого підрозділу, в наступному році передбачається можливе збільшення цих показників щодо кількості переоформлених ліцензій у зв‘язку зі зміною місцезнаходження.

Також згідно з положеннями зазначеного Закону та враховуючи закінчення терміну дії ліцензії суб‘єктів у 2005 році можливе збільшення кількості виданих копій ліцензій для відокремлених підрозділів суб‘єкта, які знаходяться поза його місцезнаходженням.

Всі вищезазначені показники у сфері ліцензування та тенденції їх коливання безпосередньо залежать від статистичних даних щодо кількості професійних учасників ринку цінних паперів (таблиця 2.3.2.).

Кількість учасників, які мали ліцензії на певні види професійної діяльності на ринку цінних паперів у 2000 - 2004 роках

З урахуванням суміщення певних видів професійної діяльності окремими професійними учасниками ринку цінних паперів їх кількість на 01.01.05 становить 1220 (140 учасників (в тому числі 80 банків) є торговці-зберігачі, серед яких 33 учасника (в тому числі 28 банків) є торговці – зберігачі – реєстратори; 1 депозитарій має ліцензію на розрахунково клірингову діяльність).

Якщо проаналізувати показник загальної кількості професійних учасників на ринку цінних паперів, то за останні чотири роки суттєвих коливань цього показника не відбувалося. Загальна кількість професійних учасників за певними видами професійної діяльності на ринку цінних паперів у 2004 році порівняно з 2000 роком збільшилась лише на 8% (104 учасника).

Однак, якщо розглянути цей показник за певними видами професійних учасників, то відбуваються відповідні структурні зміни.

Якщо розглянути цей показник щодо торговців цінними паперами то зниження їх кількості на 91 учасника у 2004 році порівняно з 2003 роком пов'язано з масовим закінченням у вересні-жовтні 2004 року трирічного терміну дії ліцензій торговців цінними паперами, які були отримані в процесі обміну дозволів на бланки ліцензії єдиного зразка, та неподанням частиною з них документів на отримання нової ліцензії. Загальна кількість торговців цінними паперам у 2004 році порівняно з 2000 роком скоротилася на 7% (59 учасників).

Крім того, в останні роки спостерігається тенденція зниження питомої ваги кількості учасників цього виду професійної діяльності в загальній кількості професійних учасників ринку цінних паперів. Наприклад, в 2000 році питома вага торговців цінними паперами в загальній кількості професійних учасників складала 65%, а в 2004 році тільки 56%, тобто зниження складає 9%.

Тенденції зниження темпів створення нових торговців та активізації процесу припинення їх діяльності (закриття) пов'язані, на нашу думку, з припиненням масової скупки акцій, які були отримані фізичними особами у процесі приватизації та появою власників, які володіють контрольними пакетами акцій, та з продажем в останні роки більшості інвестиційно привабливих державних підприємств стратегічним інвесторам, що в цілому гальмує розвиток вторинного ринку цінних паперів (акцій), а також зі стабілізацією рівня прибутковості цієї діяльності на ринку цінних паперів.

Однією з причин зміни структури професійних учасників за певними видами діяльності протягом останніх років, а також появи з другого півріччя 2002 року нового виду професійного учасника на ринку цінних паперів – компанії з управління активами, слід зазначити прийняття Звіт Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за 2004 рік 19

Законів України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)»та «Про державне пенсійне забезпечення». Особливе місце щодо створення фондів, передбачених цими Законами, управління активами та обслуговування операцій з активами цих фондів належить компаніям з управління активами (професійна діяльність на ринку цінних паперів – діяльності з управління активами: управління активами інститутів спільного інвестування; управління активами пенсійних фондів) та зберігачам цінних паперів.

У зв’язку з цим, як і прогнозувалось Комісією, суттєво на 67% (56 учасників) збільшилась кількість зберігачів цінних паперів порівняно з 2000 роком, а питома вага їх в загальній кількості професійних учасників на даний час становить 10% (в 2000 році 6,5%) .

Крім цього, компанії з управління активами, як новий учасник, мають найбільш високі темпи росту кількості серед інших професійних учасників ринку цінних паперів. Кількість компаній з управління активами в 2004 році збільшилась у 2,2 рази порівняно з 2003 роком і становить 91 компанію. Питома вага компаній з управління активами в загальній кількості професійних учасників ринку цінних паперів швидко зростає, зокрема, з початку ліцензування в 2002 році питома вага цих учасників в загальній кількості становила 0,3%, в 2003 році цей показник становив 2,2%, в 2004 році 6,5% , тобто приріст за 2004 рік складає 4,3%.

Кількість інших професійних учасників ринку цінних паперів, зокрема, реєстраторів та організаторів торгівлі протягом останніх чотирьох років практично не змінювалась.

Що стосується діяльності депозитарію цінних паперів, то необхідно відмітити, що вперше з започаткування ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів в Україні, протягом 2004 року депозитарій мав право здійснювати кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів на підставі відповідної ліцензії.

Слід зазначити, що регіональне представництво професійних учасників фондового ринку сформувалось у попередні роки і протягом останнього часу практично не змінювалось.

Найбільша кількість професійних учасників за станом на 01.01.05 зосереджена в м. Києві та Київській області – 529 (40% від загальної кількості), Дніпропетровській області – 130 (9% від загальної кількості), Харківській області – 97 (7% від загальної кількості), Донецькій області – 94 (6,7% від загальної кількості), Одеській області – 55 (4% від загальної кількості), АР Крим та м. Севастополь – 44 (3 % від загальної кількості), Запорізькій та Львівській області по 41 (3% від загальної кількості). У всіх інших регіонах діє 363 професійних учасника, або 26% від їх загальної кількості.

Враховуючи загальні тенденції розвитку фондового ринку найбільш перспективними напрямками діяльності будуть залишатись діяльність з управління активами (управління активами інститутів спільного інвестування; управління активами пенсійних фондів), депозитарна діяльність зберігача цінних паперів, депозитарна діяльність депозитарію цінних паперів та розрахунково-клірингова діяльність щодо цінних паперів.

Прерогатива зазначених видів діяльності пов’язана насамперед з подальшими кроками державної політики у сфері регулювання ринку цінних паперів в Україні, зокрема, прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2004 № 1707 “Про затвердження Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України”, яка передбачає поступову консолідацію та централізацію даних облікової системи, трансформацію реєстраторського сегменту ринку, створення надійної системи обслуговування операцій за цінними паперами, вихід на міжнародні фінансові ринки.

Створення зазначеної системи не тільки підвищить довіру інвесторів до ринку цінних паперів країни в цілому та підвищить рівень інвестиційної активності, але й призведе до вільного руху капіталу, що є одним з основних чинників подальшого розвитку інститутів спільного інвестування та практичного запровадження інститутів пенсійного забезпечення.

Серед проблем, які залишились з минулих років не вирішеними та суттєво впливають на фондовий ринок, слід зазначити, в першу чергу, ті, які виникли у зв'язку з включенням професійної діяльності на ринку цінних паперів до загального переліку видів господарської діяльності, які регулюються Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Негативні наслідки, пов'язані зі спрощеною процедурою ліцензування професійної діяльності на фондовому ринку (спрощений допуск на ринок суб'єктів, в тому числі неможливість перевірити ділову репутацію керівників цих суб’єктів), яка передбачена цим Законом, не сприяють, забезпеченню захисту прав інвесторів, створенню умов для формування ефективного власника, створенню прозорого механізму обліку та переходу прав власності на цінні папери. Звіт Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за 2004 рік 20

Серед найбільш суттєвих проблем в процесі застосування Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»слід виділити процедуру правозастосування, насамперед, анулювання ліцензій.

Крім того, вказаним Законом не врегульовані такі процедурні питання:

визнання ліцензії недійсною; оформлення копій ліцензії (для відокремлених підрозділів ліцензіата), питання пов’язані з суміщенням певних видів діяльності професійними учасниками ринку цінних паперів. Неврегульованість цих питань і дуже стислі терміни розгляду документів та прийняття рішення про видачу або відмову у видачі ліцензії, переоформлення ліцензії, анулювання ліцензії до цього часу залишаються проблемами в процесі ліцензування, що здійснюється Комісією.

Також, слід зазначити, що регулювання допуску на фінансовий ринок та подальший контроль за діяльністю учасників цього ринку згідно з загальними правилами ліцензування, на сьогодні гальмують інтеграційні процеси держави до Європейського союзу, оскільки практично повністю не відповідають положенням Директиви Європейського парламенту та Ради від 21 квітня 2004 року 2004/12/ЄС.

Більшість з цих проблем можливо вирішити тільки прийняттям змін до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»шляхом виключення професійної діяльності на ринку цінних паперів із загального переліку видів діяльності, що регулюються цим Законом, та поверненням до регулювання професійної діяльності спеціальним законодавством щодо цінних паперів, та внесенням відповідних змін до інших законодавчих актів, які регулюють відносини на фондовому ринку.