Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
2.2. Діяльність щодо регулювання ринку цінних паперів

З метою удосконалення нормативного забезпечення функціонування основних інститутів Національної депозитарної системи України та подолання існуючих проблем системи обліку прав власності на цінні папери, проблем систем укладання та виконання договорів щодо цінних паперів, рішенням Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку від 27.01.04 №56 затверджено функціональні схеми стандартів документообігу щодо операцій з цінними паперами. Функціональними схемами встановлені переліки питань щодо депозитарної діяльності, розрахунково-клірингової діяльності та діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, що підлягають врегулюванню нормативними актами Комісії та стандартами Національного депозитарію України.

Відповідно до цього переліку до змісту нормативних документів Комісії включені норми щодо порядку та умов здійснення депозитарної діяльності, розрахунково-клірингової діяльності та діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів прямими учасниками Національної депозитарної системи. В той же час норми щодо технології проведення операцій з цінними паперами перенесені до Стандартів документообігу щодо операцій з цінними паперами. Прийнятий розподіл базується на тому, що відповідно до статті 15 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" порядок та умови здійснення депозитарної діяльності учасниками Національної депозитарної системи встановлюються Комісією, а відповідно до статті 2 цього Закону до компетенції Національного депозитарію України відноситься стандартизація документообігу щодо операцій з цінними паперами.

Протягом 2004 року була проведена робота щодо опрацювання проектів нормативних документів Комісії, якими встановлюються порядок та умови здійснення депозитарної діяльності, та розроблених Національним депозитарієм України стандартів документообігу щодо операцій з цінними паперами з урахуванням зауважень та пропозицій від саморегулівних організацій - Асоціації учасників фондового ринку України (АУФРУ) і Професійної асоціації реєстраторів та депозитаріїв (ПАРД), а також професійних учасників ринку цінних паперів - зберігачів, реєстраторів та організаторів торгівлі.

Відповідно до рішення Комісії від 27.01.04 № 56 "Про функціональні схеми стандартів документообігу щодо операцій з цінними паперами", а також зв'язку зі змінами, що відбулися у законодавстві України та пов`язані з прийняттям нових Цивільного та Господарського Кодексів, законів з недержавного пенсійного страхування та іпотечного кредитування, змінах до Закону України “Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні”, рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 1.12.2004 № 498 схвалені проекти таких нормативних документів:

  • Порядок та умови виконання зберігання та обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів (нова редакція Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.98 № 61);

  • Порядок та умови здійснення розрахунково-клірингової діяльності за договорами щодо цінних паперів (нова редакція Положення про розрахунково-клірингову діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 27.01.98 № 11-а);

  • Порядок та умови ведення реєстрів власників іменних цінних паперів (нова редакція Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.98 №60).

Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01.12.04 № 498 також схвалені затверджені рішенням Правління Національного депозитарію України від 11.10.2004 № 01/12 стандарти документообігу щодо операцій з цінними паперами (Стандарт № 2 “Документообіг при виконанні зберігання та обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів”, Стандарту № 3 “Документообіг при виконанні клірингу та розрахунків за договорами щодо цінних паперів” і Стандарт № 4 “Документообіг при веденні реєстрів власників іменних цінних паперів”).

Одночасне введення в дію нових нормативних актів Комісії та стандартів документообігу НДУ буде сприяти створенню ієрархічної та прозорої системи регулювання всіх видів депозитарної діяльності, забезпечить розподіл повноважень і відповідальності за впровадження нормативно-правових актів та буде сприяти підвищенню ефективності державного регулювання ринку цінних паперів в Україні.

Крім того, з метою вдосконалення функціонування та регулювання фондового ринку протягом 2004 року Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку було прийнято та зареєстровано в Міністерстві юстиції України ряд нормативно-правових актів, перелік яких наведено у додатку 3.

Виходячи з аналізу стану функціонування Національної депозитарної системи України, основні проблеми її розвитку можна згрупувати як загальні проблеми, проблеми функціонування системи обліку прав власності, проблеми системи укладання та виконання договорів щодо цінних паперів, проблеми встановлення міжнародних депозитарних зв'язків.

До загальних проблем слід віднести невисоку якість функціонування системи обліку прав власності та біржових ринків, організаційну та технологічну неузгодженість діяльності учасників Національної депозитарної системи, що не дає можливості забезпечити належні гарантії захисту прав інвесторів, а також проблему створення центрального депозитарію України.

Проблеми функціонування системи обліку прав власності пов'язані з існуванням двох підходів, що технологічно між собою не узгоджені - це діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, випущених в документарній формі, що здійснюють реєстроутримувачі, та діяльність щодо зберігання цінних паперів та обслуговування обігу цінних паперів та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів, що здійснюють зберігачі та депозитарії.

До основних проблем розвитку Національної депозитарної системи також можна віднести проблему укладання та виконання договорів щодо цінних паперів, що певним чином зумовлено недосконалістю розрахунково-клірингової діяльності, що повинна провадитися депозитаріями, але саме вона є найменш розвинутою. Більшість договорів на організованих ринках виконується не в режимі "поставка проти платежу". Не повною мірою застосовується також механізм централізованого клірингу для виконання договорів щодо цінних паперів.

Указом Президента України "Про Загальні засади функціонування Національного депозитарію України" встановлено, що до функцій Національного депозитарію України належить встановлення міжнародних депозитарних зв'язків, кореспондентських відносин з іноземними депозитарними установами. Однак активний розвиток міжнародних депозитарних зв'язків значно ускладнено внаслідок обмеження депозитарних функцій Національного депозитарію.

Таким чином, існуюча система державного регулювання функціонування Національної депозитарної системи та її законодавче забезпечення потребує удосконалення. Для вирішення зазначеного питання Постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2004 № 1707 було затверджено Державну програму розвитку Національної депозитарної системи України.

Програма спрямована на створення сучасної Національної депозитарної системи, яка могла би забезпечити обслуговування операцій з цінними паперами в умовах інтеграції та глобалізації ринків цінних паперів як на національному, так і на міжнародному рівні.

Розвиток Національної депозитарної системи передбачається забезпечити шляхом системної розбудови її інституційних елементів на основі сучасних інформаційних технологій і фінансових інструментів та залучення відповідно до визначеної мети організаційних, інтелектуальних, матеріальних, кадрових та інших ресурсів держави і учасників Національної депозитарної системи.

Основними завданнями програми є:

  • подальше удосконалення діяльності зберігачів з модернізації технологій та розширення спектру депозитарних послуг, які повинні забезпечувати повноцінне обслуговування операцій інвестора з належними йому цінними паперами та його корпоративних прав, тобто провадження кастодіальної діяльності;

  • оптимізація системи обліку прав власності на цінні папери та прав власника за цінними паперами, що передбачає її відповідність міжнародним стандартам та найкращій міжнародній практиці, зокрема уніфіковану технологію їх обліку та централізацію системи, створення та організаційно технічну модернізацію її структурних елементів;

  • забезпечення функціонування єдиної системи депозитарного обліку шляхом створення центрального депозитарію. Процес створення центрального депозитарію включає усунення розбіжностей у законодавстві щодо функціонування Національного депозитарію, як центрального, а також формування в структурі Національного депозитарію таких системних інститутів, як центральний реєстр власників цінних паперів, центральне сховище документарних цінних паперів, центральна розрахунково-клірингова палата.

Окремі аспекти, пов’язані з випуском та обігом похідних цінних паперів

З метою створення сприятливих уніфікованих умов для здійснення професійної діяльності на ринку капіталів, розширення нових видів цінних паперів на фондовому ринку, удосконалення та розвитку фондового ринку, зростання обсягів угод на організованому ринку цінних паперів та сприяння його капіталізації розроблений проект Закону України “Про похідні цінні папери” у відповідності з вимогами Указу Президента України “Про додаткові заходи щодо розвитку фондового ринку України” від 26.03.2001 р. № 198/2001 та погоджений з заінтересованими міністерствами та відомствами.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 11.04.2002р. № 4200/96 та від 18.04.2002р. № 4309/2к Комісією, відповідно до компетенції, переглянуті проекти законів України, що були включені Кабінетом Міністрів України до переліку законопроектів, які потребували доопрацювання у центральних органах виконавчої влади та подання до Кабінету Міністрів України в установленому порядку, зокрема проект Закону України “Про похідні цінні папери”.

Перезавізований у зв’язку зі зміною керівництва Комісії законопроект був направлений на розгляд до Кабінету Міністрів України. За дорученням КМУ від 03.09.2004 р. № 22524/17/01-03 проект Закону України “Про похідні цінні папери” листом від 15.09.2004 № 18/12085 направлений до Міністерства юстиції України для поновлення експертного висновку міністерства за результатами розгляду законопроекту.

З урахуванням пропозицій та зауважень щодо нормопроектуальної техніки, які надійшли від Мінюсту, Комісія листом від 15.11.2004 р. №18/01/14585 направила доопрацьований законопроект до Кабінету Міністрів України. З метою виконання доручення Кабінету Міністрів України від 18.11.2004 р. №22524/20/1-03 щодо узгодження законопроекту із співвиконавцями на даний час триває обговорення та узгодження законопроекту з Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України у відповідності до вимог Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України на виконання доручення КМУ від 18.11.04 № 22524/20/1-03.

На виконання Указу Президента України від 30.10.99 р. № 1415/99 “Про основні напрями розвитку фондового ринку України у 2000 році” щодо створення ф’ючерсних та опціонних підрозділів бірж та для впровадження у практику діяльності з організації торгівлі, що не є товарними біржами та ТІС, за поданням управління регулювання та розвитку ринку цінних паперів було прийняте рішення Комісії від 18.03.2003 р. № 102 щодо запровадження пілотного проекту проведення торгів у секції строкового ринку на Універсальній товарній біржі “Контрактовий дім УМВБ”.

Протягом 2004 року з метою подальшого розвитку фондового ринку, запровадження на організаторах торгівлі нових фінансових інструментів були підготовлені на розгляд Комісії та прийняті рішення Комісії:

  • від 10.02.2004 №44 щодо реєстрації специфікації ф’ючерсного контракту Універсальної товарної біржі “Контрактовий дім УМВБ” базовим активом якого є банківське золото (без поставки);

  • від 11.08.2004 № 343 щодо реєстрації змін та доповнень до специфікацій ф’ючерсних контрактів ЗАТ “УМВБ” базовими активами яких є насіння соняшника, Фуражна пшениця, ячмінь 3-го класу, цукор з поставкою на умовах СРТ та EXW ;

  • від 29.12.2004 № 586 щодо реєстрації специфікацій ф’ючерсних контрактів(додаток до Правил проведення торгів у Секції строкового ринку ЗАТ “УМВБ”), базовим активом яких є курс золота, срібла, платини та паладію (без поставки).

У 2004 році Комісією зареєстровані свідоцтва про випуски опціонів:

  1. ТОВ “Промбудіндустрія”: обсяг – 22500 шт. опціонів на загальну суму 11435000 грн.;

  2. ВАТ “Укртелеком”: обсяг - 348000 шт. опціонів на загальну суму 75900000 грн.;

  3. АТ “Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат”: обсяг – 3600000 шт. опціонів на загальну суму 360000 грн.

  4. ВАТ “Автоальянс ХХІ сторіччя”: обсяг – 200 шт. опціонів на загальну суму 7960 грн.;

  5. ДП “Сплав” ТОВ “Ді-Стар”: обсяг-68 шт. опціонів на загальну суму 90000 грн.;

  6. ВАТ “Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат”: обсяг-3600000шт. опціонів на загальну суму 360000 грн.;

  7. ТОВ “Масивтепломережа”: обсяг-1100000 шт. опціонів на загальну суму 1549000 грн.;

  8. КП “Білоцерківтепломережа”: обсяг-6286500 шт. опціонів на загальну суму 5469355 грн.;

  9. Фірма “Буран-Україна”: обсяг-8960 шт. опціонів на загальну суму 15990082 грн.;

  10. ВАТ “Автоальянс ХХІ сторіччя”: обсяг-55 шт. опціонів на загальну суму 20280 грн.;

  11. ВАТ “Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат”: обсяг-3410000 шт. опціонів на загальну суму 1023000 грн.

Першочерговими заходами щодо вирішення проблем функціонування фондового ринку є зосередження укладання угод щодо цінних паперів та похідних цінних паперів на організованому ринку, створення сприятливих умов для зосередження укладання угод щодо цінних паперів та похідних цінних паперів на організованому ринку, розширення переліку цінних паперів, щодо яких укладання угод можливе лише на організаторах торгівлі. Вирішенню цих питань буде сприяти:

  • прийняття Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо угод купівлі-продажу цінних паперів відкритих акціонерних товариств” стосовно зосередження укладення угод купівлі-продажу цінних паперів відкритих акціонерних товариств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави (крім угод, що укладаються в процесі приватизації, угод щодо цінних паперів сумарна вартість яких, виходячи з номінальної, становіть менш 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а також у разі успадкування цінних паперів, дарування. Внесення їх як майнового внеску до статутних фондів господарських товариств) на організаторах торгівлі, розробленого управлінням ще у 2002 році на вимогу Указу Президента України від 26.03.2001 р. № 198 “Про додаткові заходи щодо розвитку фондового ринку України”.

  • Прийняття законопроекту має суттєве значення не тільки при вирішенні питання функціонування прозорого, ліквідного, інвестиційно привабливого ринку, але є одним з чинників запобігання маніпулювання ринком цінних паперів, відтоку капіталу за межі держави, економічної безпеки держави, оскільки сприяє реалізації принципу укладання угод з цінними паперами «поставка проти оплати», що в свою чергу призведе до збільшення податкових надходжень до бюджету.

  • Прийняття законопроекту повинно призвести до законодавчого розв’язання проблем вторинного обігу цінних паперів акціонерних товариств, що мають стратегічне значення на організованому ринку, надасть можливість забезпечення формування ефективної системи обліку та розрахунків за угодами щодо цінних паперів, дозволить підвищити ринкову капіталізацію акціонерних товариств та зробити український фондовий ринок більш привабливим для внутрішніх та зовнішніх інвесторів.

  • прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість», який має на меті усунення дискримінації в оподаткуванні податком на додані вартість діяльності з організації торгівлі відносно до інших видів професійної діяльності інфраструктури ринку цінних паперів та буде сприяти запобіганню маніпулюванням ринком, відмивання брудних коштів та легалізації доходів, що підлягають оподаткуванню, залученню інвестицій (у тому числі іноземних) та створення умов для інтеграції України до ЄС.

  • прийняття Закону України “Про похідні цінні папери”.