Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
ІІ. ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ КОМІСІЇ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
2.1. Діяльність з розвитку законодавства та освітніх програм на ринку цінних паперів
Стан та перспективи розвитку законодавства на фондовому ринку

Відповідно до покладених на Комісію завдань щодо розвитку законодавства у сфері державного регулювання ринку цінних паперів України протягом 2004 року здійснювалась розробка проектів законодавчих актів та їх супроводження при розгляді у Кабінеті Міністрів України та Верховній Раді України. Також, здійснювались заходи щодо адаптації законодавства України про цінні папери до законодавства Європейського Союзу.

Реалізація завдань щодо становлення ліквідного, надійного та прозорого національного фондового ринку вимагає проведення інтенсивної законотворчої роботи. Комісією у 2004 році здійснювались заходи за наступними пріоритетними напрямками:

  • удосконалення засад державного регулювання ринку цінних паперів та захисту прав інвесторів;

  • посилення конкурентоспроможності фондового ринку України, у тому числі, шляхом підвищення ролі організаційно-оформленого фондового ринку;

  • розвиток Національної депозитарної системи;

  • розвиток корпоративного управління;

  • удосконалення механізмів функціонування інститутів спільного інвестування.

Стан законотворчої діяльності на ринку цінних паперів у 2004 році.

Протягом 2004 року Верховною Радою України прийнято 3 законопроекти, головним розробником яких виступила Комісія. Їх перелік наведено у додатку 2.

Протягом 2004 року Комісією розроблено та Кабінетом Міністрів України внесено на розгляд Верховної Ради України ряд законопроектів, перелік яких також наведено у додатку 2.

За станом на 01.01.2005р. на розгляді у Верховній Раді України знаходиться 15 законопроектів. Серед них:

  • 9 прийнято у першому читанні;

  • 3 знаходяться на розгляді у комітетах Верховної Ради України;

  • 3 за результатами розгляду на пленарних засіданнях Верховної Ради України не набрали необхідної кількості голосів для прийняття рішення, але плануються до повторного розгляду під час роботи сьомої сесії Верховної Ради України.

Інформація про проекти законодавчих актів, у розробці яких Комісія приймала участь як співвиконавець

Протягом 2004 року Комісією було проведено експертизу та опрацьовано понад 60 проектів законів, які надійшли до Комісії від інших співвиконавців - державних органів виконавчої влади, з питань, що відносяться до компетенції Комісії.

Із загальної кількості опрацьованих проектів до Комісії від Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України надійшло 10 законопроектів, від Міністерства фінансів України - 9, від Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України - 7, від Фонду державного майна України - 3.

Положення законопроектів, які надходять на розгляд Комісії від інших органів державної влади, направлені на регулювання діяльності на фінансовому ринку, залучення інвестицій та розбудови інфраструктури ринку капіталу, в тому числі, направлені на:

  • врегулювання правовідносин в сфері довірчого управління фінансовими активами;

  • встановлення дієвого механізму державного регулювання та нагляду за діяльністю небанківських фінансових установ;

  • вдосконалення механізму пенсійного забезпечення осіб, в тому числі тих, хто працює в шкідливих та важких умовах праці;

  • визначення правових та економічних основ корпоратизації державних підприємств, які не підлягають приватизації;

  • врегулювання правовідносин, пов’язаних із здійсненням запозичень до місцевих бюджетів та надання гарантій за рахунок коштів місцевих бюджетів;

  • впорядкування діяльності страхових організацій із страхування життя у системі недержавного пенсійного забезпечення;

  • вдосконалення законодавчого забезпечення реалізації єдиної державної валютної політики, а також стабільності валюти України і валютного ринку України.

Із загальної кількості проектів Законів України, опрацьованих та розглянутих Комісією, 22 законопроекти розроблені та внесені на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України.

Значна частина законопроектів, які надходять до Комісії від народних депутатів України направлена на визначення механізмів та державних гарантій відновлення заощаджень громадян України. Крім того, положення законопроектів, внесених на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України, які надходять до Комісії, стосуються:

  • врегулювання питань у сфері оподаткування прибутку підприємств та доходів фізичних осіб;

  • вдосконалення практики аудиторської діяльності в Україні;

  • встановлення прозорої та об’єктивної системи банківського нагляду та регулювання банківської діяльності.

На діаграмі (рис.2.1.1.) зображено динаміку супроводження законопроектів, головним розробником яких є Комісія, у Верховній Раді України протягом 2002-2004 року

Рис. 2.1.1. Супроводження законопроектів, головним розробником яких є Комісія, у Верховній Раді України протягом 2002-2004 років

Актуальні питання законотворчої діяльності Комісії

Актуальним залишається питання прийняття Верховною Радою України проекту Закону України “Про акціонерні товариства” (реєстр. №3059-1), який перш за все базується на європейських принципах корпоративного управління та який покликаний, в першу чергу, врегулювати широко розповсюджені проблеми забезпечення прав акціонерів, такі як участь акціонерів в прийнятті важливих рішень, зокрема рішень про відчуження майна товариства; реалізація майна товариства за заниженими цінами; можливість акціонерів впливати на формування проекту порядку денного загальних зборів; не гарантованість представництва акціонерів в наглядовій раді товариства; непрозорість акціонерних товариств навіть для їхніх акціонерів тощо.

Одним із головних завдань законопроекту є посилення захисту прав акціонерів. Цей принцип міститься, практично, у всіх статтях проекту. При цьому, законопроектом забезпечується певна гнучкість у прийнятті важливих рішень щодо діяльності акціонерного товариства, зменшується можливість так званих “патових” ситуацій, пов’язаних з пасивністю акціонерів або навмисним ігноруванням загальних зборів товариства.

З метою усунення численних проблем та зловживань правами та інтересами акціонерів, законопроектом врегульовано проблеми діяльності акціонерних товариств, зокрема щодо функціонування закритих акціонерних товариств в частині відчуження акціонером закритого акціонерного товариства належних йому цінних паперів товариства.

Актуальним залишається питання прийняття проекту Закону України “Про холдингові компанії в Україні”, який розроблено в зв’язку з необхідністю законодавчого врегулювання питань створення, діяльності та ліквідації холдингових компаній в Україні, а також правових, економічних та організаційних відносин, пов’язаних з їх діяльністю.

Прийняття проекту Закону України “Про холдингові компанії в Україні” забезпечить сприятливі умови господарювання для державних і недержавних суб’єктів підприємницької діяльності, сприятиме кооперуванню підприємств, а також зміцненню виробничих зв’язків між ними. Це дозволить підприємствам, які ввійдуть до складу холдингових компаній, покращити свій економічний стан, матеріальне та соціальне забезпечення працівників підприємств.

Не менш важливим є прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України”, який передбачає укладання угод купівлі-продажу цінних паперів відкритих акціонерних товариств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, виключно на організаційно оформленому ринку цінних паперів.

Перспективи розвитку законодавства на ринку цінних паперів.

З метою врахування змін, які відбулися останнім часом у розвитку фондового ринку, появою нових інструментів та зростанням вимог до облікової системи цінних паперів; змін у законодавстві, пов’язаних із набуттям чинності Цивільного та Господарських кодексів, Комісією проводиться робота з розробки проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” (нова редакція).

Зазначений законопроект спрямований на створення прозорої Національної депозитарної системи, здатної забезпечити обслуговування операцій з цінними паперами, в тому числі з державними та похідними цінними паперами, враховуючи інтеграційні процеси, які відбуваються на світових фінансових ринках.

Основними завданнями цього законопроекту можна визначити: створення централізованої депозитарної системи в Україні; уніфікація принципів та порядку здійснення діяльності учасниками нижнього рівня Національної депозитарної системи та взаємодії між ними; розвиток видів професійної діяльності на ринку цінних паперів (в першу чергу кастодіальної та розрахунково-клірингової), тощо.

Комісією проводиться робота з розробки проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “ Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)” з метою посилення державного регулювання та нагляду за діяльністю компаній, які здійснюють управління активами.

Законопроектом передбачається врахувати зміни, що відбулись у законодавстві у зв’язку з прийняттям Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України “Про іпотеку”, “Про недержавне пенсійне забезпечення” та “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”; усунути неточності, виявлені практикою застосування закону; надати суб’єктам спільного інвестування можливість застосування більш гнучких норм диверсифікації активів ІСІ та додаткові можливості в частині використання інструментів фондового ринку при здійсненні спільного інвестування.

Прийняття зазначеного законопроекту сприятиме розширенню діяльності ІСІ щодо залучення через інструменти фондового ринку інвестиційних ресурсів в економіку України.

Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу

Метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу є досягнення відповідності правової системи України acquis communautaire з урахуванням критеріїв, що висуваються Європейським Союзом до держав, які мають намір вступити до нього.

Державна політика України щодо адаптації законодавства формується як складова частина правової реформи в Україні та спрямовується на забезпечення єдиних підходів до нормопроектування, обов’язкового врахування вимог законодавства ЄС під час нормопроектування.

Враховуючи необхідність запровадження світового досвіду, Комісія при підготовці законопроектів вивчає законодавство ЄС та враховує основні положення правових актів Європейського Союзу.

Так, проектом Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” враховано положення Директиви Ради “Щодо узгодження регулювання внутрішніх (інсайдерських) операцій” 89/592/ЄЕС від 13 листопада 1989 року в частині передбачення поняття “інсайдерської інформації” та запровадження механізмів боротьби з інсайдерськими операціями.

Проект Закону України “Про іпотечні цінні папери” було приведено у відповідність наступних законодавчих актів Європейського Союзу:

  • Директиви Ради № 85/611/EEC від 20.12.1985 щодо координації законів, регламентів та адміністративних правил стосовно підприємств для колективного інвестування у цінні папери, що обертаються (UCITS);

  • Директиви Ради № 92/49/EEC від 18.06.1992 щодо координації законів, регламентів та адміністративних правил стосовно безпосереднього страхування (за винятком страхування життя), яка доповнює Директиви № 73/239/EEC та № 88/357/EEC;

  • Директиви Ради № 93/6/EEC від 15.03.1993 щодо адекватності капіталу інвестиційних фірм і кредитних інституцій, які здійснюють торгівлю цінними паперами;

  • Директиви Європарламенту і Ради № 2000/12/EC від 20.03.2000 щодо започаткування та здійснення діяльності кредитними інституціями.

Відповідно до Закону України “Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу” Верховна Рада України забезпечує експертизу внесених до Верховної Ради України всіма суб’єктами права законодавчої ініціативи законопроектів на їх відповідність acquis communautaire, що проводиться Комітетом Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції.

Так, протягом 2004 року на засіданні комітету з питань Європейської інтеграції на предмет відповідності законодавству Європейського Союзу було розглянуто та рекомендовано прийняти за основу наступні законопроекти :

  • проект Закону України “Про іпотечні цінні папери” (реєстраційний №5159);

  • проект Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” (реєстраційний №5310);

  • проект Закону України “Про акціонерні товариства” (реєстраційний №3059-1);

  • проект Закону України “Про холдингові компанії в Україні” (реєстраційний №3355);

  • проект Закону України “Про внесення змін до деяких Законів України” (щодо забезпечення переведення зобов’язань підприємств у цінні папери) (реєстраційний №3586).

На даний час Комісією опрацьовується Директива 2004/39/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 21 квітня 2004 року щодо ринків фінансових інструментів з метою подальшої адаптації законодавства України до зазначеного документу.

Перелік проектів законодавчих актів, внесених Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України, головним розробником яких виступила Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку наведено у таблиці 1 додатку.

Інформація про стан підготовки та сертифікації фахівців з питань фондового ринку та фінансового моніторингу у 2004 році

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до статті 7 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” координує роботу по підготовці фахівців з питань фондового ринку та проводить їх сертифікацію.

На виконання Розпорядження Президента України “Про деякі заходи щодо створення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління в Україні” від 27.08.2000 №271/2000-рп та Заходів щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління в Україні на 2001-2005 роки, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.10.2001 №487-р. Комісія координує проведення наукових досліджень з питань фондового ринку, розробляє та затверджує кваліфікаційні характеристики професій фахівців, систематично проводить семінари з корпоративного управління тощо.

Наука

Комісія своїм рішенням від 29.09.2000 №150 погодила пропозиції навчальних закладів щодо тематики науково-дослідних робіт з актуальних проблем фондового ринку та корпоративного управління на 2000-2004 роки та визначила їх виконавцями провідні вищі навчальні заклади України – Київський національний економічний університет, Харківський державний економічний університет та Український інститут розвитку фондового ринку КНЕУ.

З 2002 року Комісія отримує звіти про хід виконання науково-дослідних робіт науковцями вищезазначених вузів та використовує їх у своїй діяльності.

Семінари з корпоративного управління

Відділ веде моніторинг проведення в областях України за участю територіальних управлінь Комісії конференцій, семінарів, "круглих столів" з питань фондового ринку та корпоративного управління. За даними, отриманими з теруправлінь, в 2004 році в регіонах України було проведено 207 навчально-освітніх заходів, в яких брали участь 9237 осіб.

Стажування викладачів

З метою забезпечення системи підготовки фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління кваліфікованими викладацькими кадрами Комісією прийнято рішення від 25.03.2002 №45 “Щодо стажування викладачів з питань фондового ринку та корпоративного управління”, а також вимоги до навчально-методичних матеріалів (звіту про стажування), що мають бути підготовлені під час стажування, затверджені наказом Комісії від 07.11.2002 №876.

Станом на 01.01.2005 р. у встановленому порядку пройшли стажування викладачі більш, як за 600 темами з питань фондового ринку та корпоративного управління.

Підготовка фахівців вищими учбовими закладами

Київським національним економічним університетом та іншими вищими учбовими закладами України з вересня 2001 року запроваджені три нові магістерські програми:

  • "Фондовий ринок" - спеціальність “Фінанси”;

  • "Міжнародні фондові ринки" - спеціальність “Міжнародна економіка”;

  • "Корпоративне управління” - спеціальність “Економіка підприємства”.

Підготовка фахівців з питань фінансового моніторингу

На виконання Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" Комісією у співпраці з Державним департаментом фінансового моніторингу Міністерства фінансів України у 2004 році були направлені зусилля на запровадження підготовки фахівців з питань фінансового моніторингу. Рішенням від 13.08.2003 №360 "Про організацію підготовки відповідальних працівників (керівників) професійних учасників ринку цінних паперів з питань фінансового моніторингу" були затверджені типові програми навчання з питань фінансового моніторингу за такими спеціалізаціями:

  • фахівець з ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

  • фахівець з торгівлі цінними паперами;

  • фахівець з депозитарної діяльності;

  • фахівець з організації торгівлі;

  • фахівець з управління активами.

Порядком організації професійної підготовки фахівців з питань фінансового моніторингу професійних учасників ринку цінних паперів, затвердженим рішенням Комісії від 10.12.2003 №562, встановлено, що до 01.01.05 у штаті юридичної особи, яка здійснює професійну діяльність на ринку цінних паперів, повинно бути не менше однієї особи, яка склала кваліфікаційний іспит з питань фінансового моніторингу.

Методичне забезпечення проведення кваліфікаційного іспиту з питань фінансового моніторингу професійних учасників ринку цінних паперів покладене на Український інститут розвитку фондового ринку Київського національного економічного університету, який затвердив склад екзаменаційної комісії, погоджений Комісією та Держфінмоніторингом.

Підготовка фахівців з питань фінансового моніторингу

Відповідно до порядку, встановленому Комісією, договір про співробітництво щодо навчання фахівців з питань фондового ринку та фінансового моніторингу з навчальними закладами України укладається терміном на один рік

У 2004 році навчання фахівців з питань фінансового моніторингу здійснювало 10 навчальних закладів України. Протягом минулого року підготовлено 1174 особи (рис. 2.1.2.).

Атестація фахівців з питань фінансового моніторингу

На 01.01.2005р. в Українському інституті розвитку фондового ринку з питань фінансового моніторингу атестовано 1167 фахівців (рис. 2.1.3.)

Навчання фахівців з питань фондового ринку

Комісія періодично затверджує типові програми навчання фахівців фондового ринку та корпоративного управління. У 2004 році навчальні заклади відповідно до договорів з Комісією здійснювали підготовку фахівців за типовими програмами, нові редакції яких затвердженими рішенням від 10.12.2003 р. №563:

  • на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

  • з питань торгівлі цінними паперами;

  • з депозитарної діяльності;

  • з питань організації торгівлі цінними паперами;

  • з управління активами;

  • для арбітражних керуючих для провадження справ про банкрутство професійних учасників ринку цінних паперів в Україні;

  • для керівних посадових осіб акціонерних товариств з питань фондового ринку та корпоративного управління.

Для кожної програми навчання Комісією затверджені тести для складання кваліфікаційних іспитів.

Навчання та атестація фахівців з питань фондового ринку здійснюється відповідно до положення, затвердженого наказом від 24.09.96р. №215, із змінами та доповненнями, затвердженими рішеннями Комісії від 02.03.99р. №34, та від 13.12.2001р. №382.

Станом на 01.01.2005 р. Комісією укладено договори щодо навчання фахівців з питань фондового ринку з 13 навчальними закладами України, у тому числі з 4 з них – щодо атестації фахівців.

З вересня 1996 по грудень 2004 року за відповідними спеціалізаціями з питань фондового ринку пройшли навчання 21660 осіб (таблиця 2.1.1.).

Динаміка навчання фахівців з питань фондового ринку за відповідними спеціалізаціями з 1996 по 2004 роки

Роки

Реєстр.

Торговці

Депозит

Орг.торг

Упр.акт

Усього

1996

1359

-

6

-

-

1365

1997

2186

1905

260

25

-

4376

1998

865

1232

400

-

-

2497

1999

628

1033

174

42

-

1876

2000

403

774

163

-

-

1341

2001

410

655

127

30

-

1336

2002

1738

2017

371

31

75

4264

2003

559

1048

275

14

255

2151

2004

859

1019

287

38

251

2454

Усього

9050

9781

2068

180

581

21660

Збільшення кількості осіб, які пройшли навчання з питань фондового ринку у 2002 роки та в наступні роки, зумовлені, по-перше, встановленням 3-х річного терміну дії кваліфікаційних посвідчень, а по-друге - з Порядком продовження терміну дії та отримання сертифікатів особами, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні. У 2002 році була запроваджена нова спеціалізація - "Управління активами", типова програма навчання якої затверджена рішенням Комісії від 02.06.2002 №109. торг-9781реєстр-9050деп-2068упр.акт-581біржа-180

Атестація фахівців з питань фондового ринку

Порядком роботи екзаменаційних комісій для атестації фахівців з питань фондового ринку і Правилами проведення кваліфікаційних іспитів фахівців з питань фондового ринку, затвердженими рішенням Комісії від 28.01.2003р. за №31.

У 2004 році рішеннями Комісії погоджено склади екзаменаційних комісій для атестації фахівців з питань фондового ринку на базі Українського інституту розвитку фондового ринку КНЕУ та на базі регіональних навчальних закладів, а саме: Львівського інституту менеджменту, Дніпропетровського університету економіки та права та Харківського центру науково-технічної та економічної інформації.

Станом на 01.01.05 в Україні за відповідними спеціалізаціями фондового ринку пройшли атестацію 25659 осіб (таблиця 2.1.2.).

Динаміка атестації фахівців з питань фондового ринку з 1996 по 2004 роки

Державний класифікатор професій

На виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.10.2001р. №487-р. "Про затвердження заходів щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління в Україні на 2001-2005 роки" до Державного класифікатора професій ДК 003-95 до раніше існуючих у розділі "Фахівці" професій фондового ринку "Брокер" і "Дилер" , “Фахівець на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів”, “Фахівець – організатор торгівлі цінними паперами”, "Фахівець з депозитарної діяльності”, “Фахівець з управління активами” та "Фахівець з корпоративного управління" у 2004 році до розділу "Професіонали" введені назви робіт - "Професіонал з ведення реєстру власників іменних цінних паперів", "Професіонал - організатор торгівлі на ринку цінних паперів", "Професіонал з депозитарної діяльності", "Професіонал з управління активами", "Професіонал з корпоративного управління", кваліфікаційні характеристики яких затверджені рішенням Комісії від 28.07.2004 року №323.

Таким чином, відповідно до ст.4 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів” Державний класифікатор професій ДК 003-95 на даний час містить основні назви робіт професійної діяльності на ринку цінних паперів у розділах "Фахівці" та "Професіонали".

Сертифікація

Сертифікація осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні, проводиться відповідно до рішення Комісії від 29.07.98р. №93, яким встановлений терміну дії сертифікатів 3 роки. З 2002 року затверджений порядок їх продовження.

Станом на 01.01.2005р. видано 16599 сертифікатів. Дані щодо сертифікованих фахівців за відповідними видами професійної діяльності з цінними паперами в Україні наведені у таблиці 2.1.3.

До Державного бюджету України за реєстрацію документів, поданих на сертифікацію, надійшло 985 тис. 235 гривень.