Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
І. МІСЦЕ ТА РОЛЬ ДЕРЖАВНОЇ КОМІСІЇ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ У СИСТЕМІ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

Від дня прийняття у 1991 році Закону України “Про цінні папери і фондову біржу” почалася історія сучасного фондового ринку України.

Найбільш важливим, із точки зору визначення правових засад здійснення державного регулювання ринку цінних паперів, державного контролю за випуском та обігом цінних паперів та їх похідних, став Указ Президента України, яким 12 червня 1995 року утворено Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Було визначено її завдання, функції, повноваження, права, відповідальність та відносини з іншими державними органами з питань регулювання та контролю на ринку цінних паперів.

Досвід функціонування розвинутих ринкових економік указує на те, що ринок цінних паперів взагалі є одним із найбільш регульованих та регламентованих державою на відміну, наприклад, від товарних або валютних ринків. Це пов`язано з рядом особливостей цього ринку, а саме, швидким рухом капіталів, який забезпечується обігом різних видів цінних паперів, існує у правових вимогах законодавчої бази та системи правовідносин власності, що склалися у державі.

Поступовий розвиток фондового ринку в Україні обумовив необхідність приведення в дію механізму державного регулювання ринку цінних паперів. Світова практика свідчить, що створення спеціального державного органу, відповідального за регулювання та контроль на фондовому ринку, є подальшим стимулом його розвитку.

Основні завдання Комісії, визначені Законом України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, який прийнято у 1996 році, визначені так:

  • формування та забезпеченні реалізації єдиної державної політики щодо розвитку та функціонування ринку цінних паперів та їх похідних в Україні, сприяння адаптації національного ринку цінних паперів до міжнародних стандартів;

  • координація діяльності державних органів з питань функціонування в Україні ринку цінних паперів та їх похідних;

  • здійснення державного регулювання та контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних на території України, дотримання законодавства у цій сфері;

  • захист прав інвесторів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства на ринку цінних паперiв, застосування, у межах своїх повноважень, санкцiй за порушення законодавства;

  • сприяння розвитку ринку цiнних паперiв;

  • узагальнення практики застосування законодавства України з питань випуску та обiгу цiнних паперiв в Україні, підготовка пропозицій щодо його вдосконалення.

У 1997 році Указом Президента України “Про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку” затверджено Положення про Комісію, у якому, зокрема, зазначено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку входить до центральних органів виконавчої влади, підпорядкована Президенту України і підзвітна Верховній Раді України. У своїй діяльності Комісія керується Конституцією і нормативно-правовими актами України.

Комісію з цінних паперів та фондового ринку підпорядковано Президентові України; вона також є підзвітною Верховній Раді України. Цим забезпечується її незалежне становище.

Протягом усієї діяльності Комісія співпрацює з Адміністрацією Президента України, Кабінетом Міністрів України, міністерствами та відомствами. Спільні зусилля стимулюють розвиток ринку цінних паперів в Україні, проводиться активна спільна робота щодо вдосконалення правової бази функціонування ринку з метою приведення її у відповідність до міжнародних принципів та стандартів регулювання.

Організаційна структура Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

До структури Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку входять центральний апарат Комісії, 26 територіальних управлінь, які здійснюють державну політику в сфері регулювання ринку цінних паперів у регіонах України. На початку 2005 року в Комісії відбулася реструктуризації. Структура, створена у її результаті наведена у додатку 1.