Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
Вступ

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку є державним органом виконавчої влади з особливим статусом, на який покладено функції щодо регулювання та розвитку ринку цінних паперів в Україні.

Протягом своєї діяльності Комісія стикалась з немалою кількістю проблем. Останній рік став роком змін у Комісії. Але не зважаючи на усі складності у своїй роботі, Комісія у виконує покладені на неї законодавством функції.

Сьогодні можна сміливо стверджувати, що ринок цінних паперів України вже спроможний надавати фінансові послуги високої якості.

Протягом 2004 року Комісією здійснювалась робота, спрямована на:

  • розвиток корпоративного управління;

  • удосконалення системи реєстрації прав власності, пов‘язаної зі створенням інфраструктури ринку цінних паперів;

  • організацію роботи та координації заходів у сфері фінансового моніторингу;

  • створення та контроль за діяльністю якісно нових інститутів спільного інвестування та недержавних пенсійних фондів.

  • розвиток системи розкриття інформації на ринку цінних паперів та формування єдиної системи збору, обробки та аналізу інформації яка отримується від учасників ринку цінних паперів;

  • створення системи нагляду за дотриманням законодавства на ринку цінних паперів.

Для України принципово важливою була та залишається побудова законодавчої бази стосовно ринку цінних паперів відповідно до міжнародних вимог. Світовий досвід свідчить про те, що слаборозвинений ринок цінних паперів країни є причиною економічної, а нерідко й політичної кризи, а тому державну політику у сфері фондового ринку слід розглядати, як гармонійний та невід’ємний складовий елемент загальнодержавної стратегії залучення інвестиційного капіталу. Враховуючи те, що стабільний розвиток країни безпосередньо залежить від забезпеченості економіки інвестиційними ресурсами здійснення ефективної інвестиційної політики розглядається Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, як одне з найважливіших завдань її поточної та перспективної діяльності.

Одним з найважливіших напрямів роботи Комісії були та залишаються і сьогодні розвиток системи розкриття інформації на ринку цінних паперів та формування єдиної системи збору, обробки та аналізу інформації яка отримується від учасників ринку цінних паперів.

Саме вдосконалення системи розкриття інформації на ринку цінних паперів та формування єдиної системи збору та обробки інформації, отриманої від учасників ринку цінних паперів необхідне для того, щоб його учасники були інформовані про дії один одного, щоб вони приймали рішення, спираючись, у першу чергу, на власні оцінки реальних фактів, а вже потім на думки інших.

Головна ціль отримання інформації полягає не в її накопиченні, а у можливості виконання функції контролю за дотриманням законодавства на ринку цінних паперів і сприяння пожвавленню процесу інвестування у цінні папери.

Завдяки впровадженню цих систем стає максимально можливим дієвий захист прав інвесторів.

Сьогодні, для збільшення довіри інвестора, Комісія сприяє розвитку інформаційних та рейтингових агентств, що спеціалізуються на наданні інформаційних послуг на фондовому ринку України. Вони сприятимуть інтеграції України у світовий фондовий ринок шляхом надання періодичних та достовірних рейтингових оцінок учасникам та регуляторам ринку, та в свою чергу захищатимуть інвестора від недоброякісної та неправдивої інформації.

Комісією продовжується робота з впровадження міжнародних стандартів розкриття інформації учасниками ринку.

У свої діяльності Комісія сподівається на підтримку Уряду та учасників ринку цінних паперів. Побудова ефективного фондового ринку в Україні є спільною справою, а не лише справою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.