Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Вступ

За підсумками 2003 року Україна зберегла кращий серед Європейських країн темп приросту ВВП (9,3%). Зросла конкурентоспроможність української економіки, окремих галузей та суб'єктів господарювання. Це дозволило наростити обсяг експортних операцій до країн Європейського Союзу майже втричі за останні кілька років.

Основними причинами цього є покращення функціонування ринкових механізмів залучення прямих іноземних інвестицій у економіку країни.

Залучення коштів шляхом продажу облігацій підприємств склало 4,242 млрд. грн., однак на сьогодні вітчизняні підприємства такий вид фондового інструменту використовують не на повну силу, а сегмент ринку корпоративних облігацій до кінця не розвинений. Характерним для ринку облігацій підприємств є те, що цей інструмент ринку цінних паперів  найбільше використовують товариства з обмеженою відповідальністю, однак державні підприємства та акціонерні товариства відкритого та закритого типів не відмовляються від даного виду фондового інструменту.

Протягом 2003 року на 5 млрд. грн. зросла кількість зареєстрованих випусків акцій, що пов'язано зі збільшенням підприємствами-емітентами своїх статутних капіталів.

Обсяг торгів цінними паперами  зріс майже в 2 рази та склав 202,96 млрд. грн.

Має позитивну динаміку ринок деривативів. Так, у 2003 році на третину збільшилась ніж за попередні роки реєстрація випусків опціонів.

Таких результатів удалося досягти за рахунок покращення прозорості прав власності, ефективності державного регулювання, захисту прав акціонерів. З цією метою Комісією розроблено та направлено до Верховної Ради України 17 проектів Законів України, в тому числі проект Закону "Про акціонерні товариства", прийнято 55 нормативних рішень, розглянуто і позитивно вирішено 160 звернень народних депутатів. Позитивним фактором стало прийняття Комісією "Принципів корпоративного управління".

У 2004 році Україною вживаються заходи щодо прискорення отримання від ЕС та США статусу країни з ринковою економікою, вступу до Світової організації торгівлі. Крім цього, опрацьовуються юридичні аспекти створення зони вільної торгівлі з ЕС, країнами СНГ та ЕЕП.

У зв'язку з цим основними завданнями Комісії у 2004 році буде покращення опрацювання законодавчих і нормативних актів для формування конкурентноспроможних моделей функціонування фондового ринку України, що дозволить реалізовувати національні інтереси на основі прозорості, ліквідності та європейських стандартів, укладання угод  на організаторах торгівлі, сприяння в проведенні реформи з корпоративних відносин, у т.ч. щодо захисту прав міноритарних акціонерів, у створенні умов із забезпечення належної експансії капіталу фінансово-промислових груп і перетворенню їх у транснаціональні корпорації.

З повагою                          О. Мозговий