Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

4. Діяльність Консультаційно-експертної ради Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

Консультаційно-експертна рада Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - КЕР) утворена рішеннями Комісії від 10.09.02 № 248 та від 29.10.02 №340 і розпочала свою роботу відповідно до її основних завдань. Основною метою діяльності Ради є розроблення пропозицій щодо політики на фондовому ринку, сприяння формуванню наукових та методологічних засад функціонування фондового ринку України, проведення аналізу стану, проблем та тенденцій розвитку ринку, прогнозування та планування процесів у цієї сфері, опрацювання проектів державних програм, заходів та актів законодавства щодо функціонування та розвитку фондового ринку в Україні, проведення експертиз проектів нормативних актів, які розробляються Комісією.

Ефективність роботи КЕР залежить від виконавської дисципліни, зацікавленості її членів у вирішенні тих чи інших питань та позитивного  сприйняття державними органами запропонованих пропозицій.

Новим Указом Президента "Про додаткові заходи щодо вдосконалення роботи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку" збільшилася кількість функцій, покладених на Комісію, а також навантаження щодо регламентації діяльності на фондовому ринку. У таких умовах робота КЕР виявляється досить доречною.

До основних завдань роботи КЕР належать:

- Опрацювання проектів державних програм, заходів та актів законодавства щодо функціонування та розвитку фондового ринку в Україні.

- Проведення експертиз проектів нормативних актів, які розробляються Комісією.

- Підготовка пропозицій та надання консультацій Комісії щодо розробки нормативних актів з питань розвитку фондового ринку.

- Здійснення аналізу стану, проблем та тенденцій розвитку фондового ринку.

- Розробка планів розвитку законодавства щодо цінних паперів та фондового ринку.

- Опрацювання проблем у сфері регулювання ринку цінних паперів на макроекономічному рівні та підготовка пропозицій щодо його вдосконалення.

- Проведення аналізу стану та проблем розвитку корпоративного управління, системних, організаційних та економічних складових цього процесу.

- Підготовка пропозицій щодо інформатизації та підвищення прозорості фондового ринку.

- Підготовка пропозицій щодо напрямів  розвитку фондового ринку України в умовах глобалізації світових фінансових ринків.

У складі КЕР працюють такі секції: правового забезпечення функціонування фондового ринку; методології розвитку фондового ринку; розвитку інфраструктури фондового ринку; розвитку корпоративного управління; інституціональних інвесторів; інформатизації, проблем глобалізації та прогнозування фондового ринку; фахової підготовки спеціалістів фондового ринку; зв'язків з державними органами та громадськими установами.

Працюють також робочі та експертні групи з розгляду документів за окремими напрямами і кожний член КЕР може брати в них участь.

У 2002-2003 рр. було проведено дванадцять засідань КЕР, на яких обговорювались наступні питання:

-  Проект Закону України <Про акціонерні товариства>.

-  Національні принципи (Кодекс) корпоративного управління в акціонерних товариствах

-  Проект Закону України <Про цінні папери та фондову біржу> (нова редакція)

-  Проект Закону України <Про похідні цінні папери (Про строкові фінансові інструменти)>

Рекомендації та пропозиції були надані щодо документів:

-  Порядок та умови виконання та обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів (нова редакція Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.98 №61).

-  Порядок та умови ведення реєстрів власників іменних цінних паперів (нова редакція Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.98 №60).

-  Порядок та умови здійснення клірингу та розрахунків за угодами щодо цінних паперів (нова редакція Положення про розрахунково-клірингову діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 27.01.98 №11-а)

-  Положення про порядок випуску в обіг облігацій підприємств, реєстрації випуску облігацій підприємств та інформації про їх випуск, що було прийнято Комісією.

-  Проект Положення про функціонування організаційно оформлених ринків цінних паперів в Україні.

-  Проект Порядку дій професійних учасників ринку цінних паперів, пов'язаних з припиненням професійної діяльності на ринку цінних паперів.

-  Положення про порядок випуску в обіг облігацій підприємств, реєстрації випуску облігацій підприємств та інформації про їх випуск.

-  Правила про порядок переведення випуску іменних цінних паперів у бездокументарну форму.

-  Проект Положення про переведення випуску цінних паперів з бездокументарної форми в документарну форму випуску цінних паперів.

-  Правила здійснення торговцями цінними паперами комерційної та комісійної діяльності по цінних паперах.

-  Проект Положення про порядок реєстрації випуску облігацій внутрішніх місцевих позик та інформації про їх випуск.

-  Методичні рекомендації створення та розвитку незалежних інформаційних та рейтингових агентств.

-  Проект рішення Комісії "Про встановлення вимог до програмних продуктів на фондового ринку".

-  Проект нової редакції Положення про порядок та умови ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

-  Положення про подання адміністративних даних депозитарними установами, що здійснюють депозитарну діяльність, депозитарію цінних паперів, тощо.

Затверджено:

-  <Положення про порядок випуску в обіг облігацій підприємств, реєстрації випуску облігацій підприємств та інформації про їх випуск>.

-  <Правила здійснення торговцями цінними паперами комерційної та комісійної діяльності по цінних паперах>.

-  "Правила про порядок переведення випуску іменних цінних паперів у бездокументарну форму та  Положення про порядок переведення випуску цінних паперів із бездокументарної форми в документарну форму випуску іменних цінних паперів".

-  "Положення про порядок реорганізації  інвестиційних фондів та інвестиційних компаній, створених відповідно до Указу Президента України "Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії" від 19.02.94 № 55/94 в інститути спільного інвестування ".

-  "Принципи корпоративного управління".

-  "Про встановлення вимог до програмних продуктів на фондового ринку".

-  "Концептуальні засади надання адміністративних даних професійних  учасників фондового ринку України до Комісії ".

-  "Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.98 № 60, та "Положення про депозитарну діяльність".