Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

3. Діяльність Координаційної ради при Президентові України з питань функціонування ринку цінних паперів в Україні

Згідно із ст.5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30.10.96 №448/96-ВР Указом Президента України "Про Координаційну раду з питань функціонування ринку цінних паперів в Україні"  від 10.05.97 № 409/97 була утворена Координаційна рада при Президентові України з питань функціонування ринку цінних паперів. Цим же Указом був затверджений персональний склад Координаційної ради, до якого увійшли керівники та заступники керівників міністерств та відомств, інших органів виконавчої влади, що у межах своєї компетенції здійснюють контроль або інші функції управління щодо фондового ринку та інвестиційної діяльності в Україні.

До основних завдань роботи Координаційної ради належать:

- підготовка пропозицій стосовно скоординованості державної політики, яка реалізується відповідними державними органами, щодо розвитку і функціонування ринку цінних паперів та їх похідних, удосконалення організаційних структур, форм і методів регулювання ринку цінних паперів;

- забезпечення координації та оперативності дій державних органів, спрямованих на прискорення розвитку і становлення ринку цінних паперів та їх похідних, контролю процесів розвитку ринку цінних паперів в Україні;

- аналіз законодавства України та розроблення пропозицій, проектів нормативно-правових актів з питань захисту прав інвесторів на фондовому ринку України.

Координаційна рада створена як консультаційно-дорадчий орган при Президентові України, тому рішення, прийняті у межах її компетенції, мають рекомендаційний характер і є обов`язковими до розгляду органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями.

Основною формою роботи Координаційної ради при Президентові України з питань функціонування ринку цінних паперів є засідання.

У 2003 році поновлено роботу Координаційної ради при Президентові України з питань функціонування ринку цінних паперів в Україні та Указом Президента України "Про внесення змін до складу Координаційної ради з питань функціонування ринку цінних паперів" від 19.02.03 № 141/2003 затверджено її склад.

Протягом року на засіданнях Координаційної ради було затверджено орієнтовний план роботи Ради на 2003 рік. На виконання Указу Президента України "Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах" від 21.03.02 №280/2002 розглянуто, а згодом і схвалено проект Принципів корпоративного управління в акціонерних товариствах. За рекомендацією Координаційної ради Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробила проект заходів щодо їх запровадження та узгодження з нормами Цивільного кодексу, Господарського кодексу та проекту Закону України "Про акціонерні товариства". Серед рекомендованих заходів, слід зазначити розроблення методичних рекомендацій для рейтингових агентств, що спеціалізуються на наданні інформаційних послуг на фондовому ринку України, а саме те, що дотримання Принципів є одним із показників при визначенні рейтингу товариства.

Головою Координаційної ради було направлено до Верховної Ради України звернення щодо необхідності прискорення розгляду проектів Закону України "Про акціонерні товариства", Закону України "Про управління об`єктами державної власності".

Крім того, Рішенням Координаційної ради від 14.07.03 № 12 Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку разом з іншими міністерствами та відомствами було рекомендовано вжити заходи щодо посилення прозорості у сфері корпоративних відносин та внести відповідні зміни до нормативних актів, якими передбачити посилення відповідальності професійних учасників фондового ринку, розширити сферу застосування та збільшити розмір штрафних санкцій за адміністративні правопорушення.

Головою Координаційної ради було направлено звернення до Вищого господарського суду України щодо узагальнення практики застосування судами законодавства у сфері корпоративних відносин.

За підсумками засідання Координаційної ради, на якому розглядалось питання щодо стимулювання розвитку організаційно оформлених ринків цінних паперів, зокрема, шляхом створення відповідного режиму оподаткування угод, що  укладаються на організаторах торгівлі, Головою Координаційної ради було направлено звернення до Президента України, з проханням надати доручення відповідним міністерствам та відомствам, щодо перегляду системи оподаткування операцій на ринку цінних паперів, яка сприяла б концентрації торгівлі цінними паперами на організаційно оформлених ринках, та внесення змін до нормативних актів діючого законодавства.

Рішенням Координаційної ради від 14.07.03 № 12 створена робоча група, до складу якої увійшли представники органів виконавчої влади та представники інфраструктури фондового ринку. Метою діяльності Групи є проведення аналізу діяльності фондової торгівлі, виявлення недоліків та внесення пропозицій щодо її розвитку. На даний час робоча група займається розробкою проекту рекомендацій щодо розвитку та функціонування єдиної системи організаційно оформленого фондового ринку.

Координаційна рада при Президентові України з питань функціонування ринку цінних паперів і надалі відіграватиме значну роль у процесах подальшої розбудови вітчизняного фондового ринку, залученню капіталу та повернення довіри населення до фінансових інструментів, сприянню реалізації напрямів, визначених Указом Президента України "Про додаткові заходи щодо розвитку фондового ринку України".