Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

2.9. Контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів, захист прав інвесторів

За період з 1997 по 2003 роки спеціалістами Комісії було здійснено 8422 перевірок учасників фондового ринку, у тому числі 4099 перевірок професійних учасників ринку та 4323 емітентів (діаграма 4).


Діаграма 4. Кількість проведених перевірок за видами діяльності учасників ринку цінних паперів за період з 1997 по 2003 роки

У структурі перевірок радикальних змін не відбувається. Переважна кількість учасників ринку, що перевіряються - це емітенти цінних паперів (діаграма 5).


Діаграма 5. Кількість проведених перевірок за видами діяльності учасників ринку цінних паперів у 2003 році

Протягом 2003 року Комісією було здійснено 1347 перевірок учасників ринку цінних паперів, з них 813 планових та 534 позапланових перевірок. У тому числі 29 перевірок було проведено працівниками центрального апарату Комісії. Питома вага проведених позапланових перевірок до загальної кількості проведених перевірок становила 39%, за зверненням державних органів було проведено 286 перевірок.

Щодо кількості проведених перевірок пріоритет має Управління Комісії в м. Києві та Київській області - 177, у т.ч. 36 планових. Позапланові перевірки тут складають 79,7% від усієї кількості проведених перевірок.

Відповідно до статті 41 Закону України "Про господарські товариства" та "Положення про порядок проведення контролю за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах акціонерних товариств", затвердженого рішенням Комісії від 23.12.98 № 199 (із змінами та доповненнями) Комісією здійснюється контроль за реєстрацією акціонерів.

Найбільшу кількість контролю за реєстрацією акціонерів здійснено Управлінням Комісії в м. Києві та Київській області - 50, Одеським територіальним управлінням - 49, теруправлінням в Автономній республіці Крим - 38 та Дніпропетровським, Кіровоградським, Львівським територіальними управліннями.

Протягом 2003 року територіальними управліннями Комісії було виявлено 10447 правопорушень. Уповноваженими особами Комісії, начальниками територіальних управлінь та за їх дорученнями працівниками територіальних управлінь було розглянуто 7900 справ про правопорушення на ринку цінних паперів, винесено 6963 розпоряджень про усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів, складено 7793 актів про правопорушення на ринку цінних паперів, складено 46 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено 7236 санкції за порушення законодавства на ринку цінних паперів, у тому числі у вигляді штрафів на загальну суму 3318883 грн.

У 2003 році уповноваженими особами центрального апарату Комісії порушено 73 справи про правопорушення на ринку цінних паперів.

Типові порушення вимог чинного законодавства з боку емітентів цінних паперів:

-  порушення вимог законодавства щодо персонального повідомлення про проведення загальних зборів;

-  позбавлення акціонерів права на отримання інформації про діяльність товариства, ненадання для ознайомлення річних звітів, балансів, протоколів загальних зборів;

-  порушення норм чинного законодавства щодо передачі ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

Типові порушення вимог законодавства реєстраторами:

-  безпідставні відмови щодо внесення змін до системи реєстру;

-  не відповідають установленим вимогам приміщення для зберігання документів системи реєстру.

Типові порушення вимог законодавства з боку інститутів спільного інвестування:

-  не публікується в друкованих виданнях інформація, яка підлягає обов'язковому оприлюдненню;

-  опублікована інформація про випуск інвестиційних сертифікатів не співпадає з даними в інвестиційній декларації;

-  учасниками інвестиційних компаній не видаються інвестиційні сертифікати;

-  інвестиційні сертифікати не зберігаються в депозитарії.

Комісією постійно приділяється увага всебічному, кваліфікованому та своєчасному розгляду звернень громадян, поліпшенню якості їх перевірок, захисту порушених прав в межах повноважень.

Як свідчить аналіз звернень, порушення прав інвесторів, що допускають у своїй діяльності акціонерні товариства та професійні учасники мають тенденцію збільшення. Протягом 2003 року до Комісії для розгляду надійшло 7884 звернення від фізичних та юридичних осіб. При цьому 31% звернень надійшов до Комісії безпосередньо від заявників, а 69% звернень було переадресовано на адресу Комісії органами виконавчої влади та засобами масової інформації. Питома вага колективних звернень складає близько 4,5% від загальної кількості.

Щодо характеру звернень слід зазначити, що майже 84% звернень складають скарги на діяльність учасників ринку, решта інформаційні запити.

Аналіз звернень надає також можливість здійснити висновок щодо рівня правової культури нашого суспільства, яка є складовою частиною і найважливішою засадою демократії.

На превеликий жаль, правова культура суспільства, а саме: активність суб'єктів права у правовій сфері, добровільність виконання вимог правових норм, реальність прав і свобод громадян, ефективність правового регулювання, якісні закони, досконала законодавча техніка - поки що в Україні лише формується. Як наслідок,  правова культура громадян  знаходиться на досить низькому рівні. Це проявляється в незнанні законодавства, відсутності вміння користуватися законами та іншими нормативно-правовими актами. У багатьох випадках при реалізації наданих громадянам прав у них відсутня інформація з найпростіших питань:

-  до кого звернутися (як правило значна кількість звернень спрямовується Президенту України);

-  яким повинен бути порядок дій та у якій формі їх необхідно здійснювати;

-  які можливі результати.

Враховуючи зазначену ситуацію, Комісія, поряд з розглядом звернень громадян, в засобах масової інформації постійно проводить роботу з правового виховання громадян, шляхом надання консультацій та роз'яснень про порядок застосування чинного законодавства про цінні папери, публікуються відповіді на типові питання, що порушуються у зверненнях.

Працівниками Комісії за 2003 рік розроблено наступні нормативно-правові документи:

Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів, затверджений рішенням Комісії від 17.04.03 №162;

Правила проведення перевірок діяльності емітентів та саморегулівних організацій, затверджені рішенням Комісії від 08.07.03 №303;

Положення про проведення перевірок емітентів та саморегулівних організацій спільно з іншими державними органами, затверджено рішенням Комісії від 03.12.03 №517;

Також працівниками Комісії протягом 2003 року розроблено зміни та доповнення до чинних нормативно-правових документів Комісії та забезпечено їх державну реєстрацію, а саме:

Доповнення до Положення про депозитарну діяльність, затверджено рішенням Комісії від 06.05.03 №175;

Доповнення до Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затверджено рішенням Комісії від 06.05.03 №176;

На виконання розпорядження КМУ від 18.01.03 № 25-р підготовлено проект Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення" в частині встановлення відповідальності посадових осіб акціонерних товариств та професійних учасників ринку цінних паперів за порушення прав власників цінних паперів та/або інвесторів.

Додатково розроблені внутрішні Інструкції 3-КП та 4-КП про порядок оформлення, проходження, обліку документів під час підготовки та проведення перевірок учасників фондового ринку, які затверджені наказами Голови Комісії від 15.08.03 №669 та від 15.10.03 №821.