Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

2.8. Фінансовий моніторинг на ринку цінних паперів

До повноважень Комісії у системі протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансуванню тероризму, належить здійснення контролю та нагляд за суб'єктами первинного фінансового моніторингу, що здійснюють діяльність на фондовому ринку (торговці цінними паперами, фондові біржі, інститути спільного інвестування та інші професійні учасники ринку цінних паперів).

На Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку покладаються важливі повноваження щодо організації роботи та координації заходів у сфері фінансового моніторингу. Зокрема, Комісія виконує наступні функції:

- координує діяльність структурних підрозділів центрального апарату;

- готує рекомендації та роз'яснення  суб'єктам первинного фінансового моніторингу; організовує та бере участь у проведенні перевірок суб'єктів первинного фінансового моніторингу;

- інформує Державний департамент фінансового моніторингу про виявлені порушення;

- здійснює аналіз тенденцій у відмиванні брудних коштів на ринку цінних паперів. 

У зв'язку з необхідністю створення належної нормативної бази Комісєю були розроблені:

рішення Комісії від 13.08.03 №359 "Про затвердження Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів, інститутами спільного інвестування та фондовими біржами".

рішення Комісії від 05.08.03 .№344 "Про затвердження Правил проведення перевірок діяльності професійних учасників ринку цінних паперів, інститутів спільного інвестування та фондових бірж".

рішення Комісії від 13.08.2003р. №361 "Про затвердження Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом та застосування санкцій".

рішення від 16.07.2003р. №326 "Про затвердження змін та доповнень до Правил здійснення торговцями цінними паперами комерційної та комісійної діяльності з цінних паперів, затверджених наказом Комісії від 23.12.96 №331 (із змінами".

рішення від 16.07.2003р. №327 "Про затвердження змін та доповнень до Положення про здійснення компанією з управління активами професійної діяльності з управління активами ІСІ".

рішення Комісії від 17.07.2003р. №329 "Про затвердження змін та доповнень до деяких нормативних-правових актів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку", зокрема, до:

-  Положення про депозитарну діяльність;

-  Положення про розрахунково-клірингову діяльність;

-  Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Одним із дієвих заходів щодо запобігання відмиванню "брудних" коштів є контроль та нагляд за професійними учасниками та застосування санкцій, у разі виявлення порушень. Для забезпечення контролю за виконанням вимог законодавства щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, Комісія має повноваження проводити перевірки суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Питання, що підлягають перевірці, охоплюють всі важливі сфери діяльності суб'єктів та дозволяють зробити висновок щодо дотримання суб'єктами вимог законодавства про запобігання та протидію  відмиванню брудних коштів і фінансуванню тероризму.

За станом на 01.01.04 Комісією здійснено:

-  2133 анкетувань суб'єктів первинного фінансового моніторингу (враховуючи філії);

-  28 позапланових перевірок ;

-  75 планових перевірок.

Структура перевірених суб'єктів:

-  53 торгівця цінними паперами (у тому числі 2 зберігача);

-  47 реєстраторів;

-  1 інститут спільного інвестування.

Виявлені порушення:

-  несвоєчасне призначення відповідального працівника та затвердження правил фінансового моніторингу (183);

-  нездійснення ідентифікації клієнта (1);

-  не виявлення підозрілої операції (2);

-  порушення в оформленні реєстру підозрілих операцій (1).

Доведення до суб'єктів інформації про запобігання терористичної діяльності - постійне розміщення інформації на WEB-сайті.

Надання консультацій, рекомендацій та роз'яснень - до 15 щоденно, 50 - письмових.

Представники Комісії приймали участь:

-  у нараді-семінарі, яка організовувалась для працівників територіальних управлінь Комісії;

-  у міжнародному науково-практичному семінарі (14-15 листопада 2003 року) разом з представниками Коледжу права (м. Чикаго), Національного університету внутрішніх справ, прокуратури штату Іллінойс, прокуратури м. Любліна;

-  у трьох семінарах  для представників суб'єктів первинного фінансового моніторингу за участю саморегулівних організацій;

-  у семінарі в м. Одесі, організованому Одеським державним економічним університетом, за участю представників Національного банку України та представників суб'єктів первинного фінансового моніторингу.