Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

2.7. Розвиток системи розкриття інформації та інформаційної інфраструктури Комісії

Протягом 2003 року продовжувалась робота з розвитку ефективної системи розкриття інформації на фондовому ринку України, розбудові інформаційно прозорого національного ринку цінних паперів.

Створення "інформаційної прозорості" та відкритості фондового ринку забезпечується розкриттям емітентами цінних паперів інформації про свою фінансово-господарську діяльність, перспективи розвитку та за умови усунення проявів дискримінації суб'єктів фондового ринку.

Комісією проводиться робота з впровадження міжнародних стандартів розкриття інформації учасниками ринку.

Комісією було прийнято рішення від 27.05.03 №233 "Про формування єдиного інформаційного масиву даних про емітентів цінних паперів". Прийняття цього рішення дозволило сформувати єдиний інформаційний масив даних емітентів цінних паперів, здійснювати його підтримку в актуалізованому стані та забезпечувати безкоштовний доступ зацікавлених осіб до цієї інформації.

Відповідно до п.3.1 рішення Комісії від 24.05.01 №173 "Про впровадження системи оприлюднення інформації на фондовому ринку України" Web-сайт Комісії є засобом розповсюдження інформації, що оприлюднюється.

Комісія протягом останніх трьох років активно готувала інформацію для оприлюднення у мережі Інтернет на офіційному Web-сайті Комісії та Державного агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України за наступними розділами:

- інформація про емітентів цінних паперів;

- інформація про видані, анульовані та переоформлені ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів;

- інформація щодо діяльності професійних учасників фондового ринку в межах визначених законодавством;

- інформація щодо діяльності інститутів спільного інвестування, яка подається відповідно до законодавства;

- інформація щодо діяльності саморегулювальних організацій ринку цінних паперів за даними офіційної звітності;

- звіти Комісії, публікації виступів уповноважених осіб Комісії та працівників Комісії, прес-релізи тощо;

- інформація, що є обов'язковою для оприлюднення і публікується в офіційних виданнях Комісії;

- відповіді на запити учасників ринку, інших осіб та інша довідкова інформація у порядку, визначеному Комісією;

- перелік сертифікованих фахівців фондового ринку;

- перелік навчальних закладів, які проводять підготовку фахівців фондового ринку;

- нормативно-правова база функціонування ринку цінних паперів;

- інформація щодо розвитку фондового ринку та ринку цінних паперів у регіонах України;

- інша корисна інформація.

Комісією у 2001-2003 роках було підготовлено 9 нормативних актів та розпоряджень, які були прийняті та регулюють на даний час питання інформаційних технологій на ринку цінних паперів і розвитку інформаційної інфраструктури Комісії.

Комісія приймала участь у опрацюванні проектів Законів України щодо інформаційних технологій:

-  "Про електронні документи та електронний документообіг";

-  "Про електронний цифровий підпис";

-  "Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України" у зв'язку з прийняттям попередніх двох Законів;

-  "Про електронну комерцію".

У 2003 році Верховною Радою України були прийняті Закони України "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронний цифровий підпис".

Вони встановлюють основні засади електронного документообігу та використання електронних документів в Україні. Дотримання встановлених принципів дозволить визнати електронний цифровий підпис рівнозначним власноручному підпису. Комісія створює передумови використання електронного документообігу у відносинах між учасниками ринку цінних паперів та Комісією, розробляє основи нормативно-правової бази для забезпечення використання електронної форми документів з засвідченням електронним цифровим підписом у правовідносинах між учасниками ринку цінних паперів та використання електронного підпису в операціях з цінними паперами в бездокументарній формі.

Комісією запроваджено єдиний формат обміну даними у електронному вигляді між учасниками фондового ринку та Комісією (рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.01.2003 №2 "Про встановлення єдиного формату обміну інформацією в електронному вигляді між учасниками ринку цінних паперів і Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку", зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.01.2003 за №49/7370).

Комісією було розроблено та постійно супроводжуються (доопрацьовуються) 18 програм підготовки та прийняття адміністративних даних.

Відповідно до п.20 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Комісія повинна проводити сертифікацію програмного забезпечення, яке використовується на фондовому ринку України, Комісією було прийнято рішення від 16 липня 2003 року  № 349 "Про встановлення вимог до програмних продуктів на фондовому ринку" , яким встановлюється єдині підходи до використання програмних продуктів у професійній діяльності на ринку цінних паперів, посилення відповідальності користувачів за працездатність системи збереження та використання інформації в електронному вигляді, яка стосується професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Важливим фактором розвитку інформаційних технологій у роботі Комісії - використання накопиченого досвіду з автоматизованого прийняття адміністративних даних засобами електронної пошти (E-mail). Протягом 2001-2003 років Комісією було створено та впроваджено у експлуатацію 9 "поштових роботів", з яких на даний час працюють три (у зв'язку із змінами нормативної бази 5 "роботи" було виведено з експлуатації, два - доопрацьовано).

Сьогодні існує нагальна проблема у забезпеченні Комісії ліцензованими програмними продуктами та відповідними сучасними технічними засобами, які дійсно відповідають потребі створення сучасної  інформаційної системи Комісії. Було підготовлено проекти розвитку інформаційної системи Комісії та розвитку системи оприлюднення інформації про діяльність Комісії та про стан ринку цінних паперів України. Ці проекти було надано до Державного комітету зв'язку та інформатизації України та Міністерства фінансів України і проведено роботу щодо реалізації проектів у межах наявного фінансування.

Відповідно до п.3 Заходів щодо впровадження Концептуальних основ системи звітності учасників фондового ринку на 2001-2003 роки інформуємо про стан впровадження систем "СУБД-тер" і "СУБД-центр" та план дій щодо вдосконалення систем.

Системи "СУБД-тер" і "СУБД-центр" є складовими частинами єдиної інформації-комунікаційної системи Комісії, яка згодом інформаційно поєднає підрозділи центрального апарату Комісії з її територіальними управліннями за допомогою комунікаційних засобів та програмного забезпечення підтримки інформаційного взаємообміну.

Комунікаційно-інформаційна система Комісії (системи "СУБД-тер" та "СУБД-центр") потребує значного цільового фінансування на технічне дооснащення Комісії до мінімально необхідних потреб у комунікаційному обладнанні, ліцензійному мережевому програмному забезпеченні, засобах технічного захисту.