Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

2.5.Ліцензування діяльності на ринку цінних паперів

Відповідно до Закону України <Про ліцензування певних видів господарської діяльності> Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку як орган ліцензування забезпечує виконання законодавства у сфері ліцензування на ринку цінних паперів.

Комісія приймає участь та розробляє нормативні документи щодо реєстрації організаторів торгівлі та ліцензування діяльності професійних учасників ринку цінних паперів. Протягом 2003 року Комісією були розроблені:

-  зміни та доповнення до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів, які були затверджені рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.09.03 р. № 380 та наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 07.11.03 № 117, зареєстровані в Міністерстві юстиції України від 27.11.03 № 1095/8416;

-  Положення про державну реєстрацію фондових бірж та торговельно-інформаційних систем, яке було затверджено рішенням  Комісії від 04.09.03 № 364, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 26.11.03 № 1083/8404;

-  проект Положення про функціонування організаційно оформлених ринків цінних паперів;

-  проект Порядку дій зберігача цінних паперів у разі припинення ним здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - депозитарної діяльності зберігача цінних паперів;

Одним з основних напрямів роботи є ліцензування професійних учасників ринку цінних паперів (видача та переоформлення ліцензій, видача копій та дублікатів ліцензій на професійну діяльність на ринку цінних паперів, анулювання ліцензій на професійну діяльність на ринку цінних паперів, контроль за змінами в документах, що подавались разом із заявою на отримання ліцензії, формування та ведення Ліцензійного реєстру професійних учасників ринку цінних паперів). 

Протягом 2003 року були розглянуті документи щодо видачі та переоформлення ліцензій, видачі копій та дублікатів ліцензій на професійну діяльність на ринку цінних паперів, анулювання ліцензій на професійну діяльність на ринку цінних паперів. Внаслідок вказаної роботи щодо видачі ліцензій, копій ліцензій, їх переоформлення, видачі дублікатів ліцензій до Державного бюджету України надійшло 206,8 тис.грн.

Здійснюється формування і ведення ліцензійного реєстру, що передбачає, зокрема, збір, фіксацію та обробку інформації щодо змін даних в реєстрі професійних учасників, яка надходить від територіальних управлінь Комісії. Комісія здійснює облік використання бланків ліцензій єдиного зразка, про що щомісяця звітує перед Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Крім того, Комісія в межах своєї компетенції постійно співпрацює з Держкомпідприєництвом з питань, які виникають при наданні звітності та з питань застосування законодавства в сфері ліцензування (надано два запити стосовно надання офіційних роз'яснень з питань застосування норм Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", враховуючи специфіку здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів).

Зниження показника кількості професійних учасників, які отримали ліцензію на здійснення  професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності щодо ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, у 2003 році порівняно з 2002 пов'язано з масовим закінченням трирічного терміну дії ліцензій реєстраторів у 2002 році, які видавались Комісією, починаючи з липня 1996 року, потім відповідно - продовжувались з липня 1999 року, і тому у 2002 - відповідно спостерігався черговий сплеск видачі.

Зниження показників кількості виданих копій ліцензій у 2003 році визвано тим, що переважна більшість копій ліцензій була отримана протягом 2001 та 2002 років. Це пов'язано з тим, що при обміні бланків раніше виданих ліцензій (дозволів) на бланки ліцензій єдиного зразка не передбачалась одночасна видача копій ліцензій для відокремлених підрозділів заявників (згідно з Постановою КМУ № 1246 від 26.09.01). Тому ліцензіати при отриманні копій ліцензій для своїх відокремлених підрозділів змушені були надавати повний пакет документів згідно з вимогами п. 3.1. Ліцензійних умов.

Показники анулювання ліцензій змінились несуттєво і є мало прогнозованими. Анулювання здійснювалось переважно на підставі заяв від самих ліцензіатів, а також за порушення ліцензіатами Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів (таблиця 3).

Таблиця 3. Загальна характеристика стану ліцензійної діяльності на ринку цінних паперів у 2002-2003 роках

Назва показника 2003 2002 2003/2002
Реєстратори Зберігачі Торговці цінними паперами Депозитарії / Клірингові депозитарії Організатори торгівлі Реєстратори Зберігачі Торговці цінними паперами Організатори торгівлі Реєстратори Зберігачі Торговці цінними паперами Організатори торгівлі
Кількість професійних учасників, які отримали ліцензію на здійснення певного виду професійної діяльності на РЦП 104 55 117 1 / 1 1 173 30 125 1 0,6 1,8 0,9 1
Кількість виданих копій ліцензій 45 6 20 - 1 79 1 111 1 0,6 6 0,2 1
Кількість переоформлених ліцензій (крім випадку розширення діяльності на ринку цінних паперів) 47 9 57 - 2 42 11 85 2 1,1 0,8 0,7 0
Кількість анульованих ліцензій 8 3 63 - 0 8 1 49 0 1 3 1,3 -
Кількість виданих дублікатів ліцензій 1 - 0 - 0 1 1 4 0 1 0 0 -

Слід зазначити, що у 2003 році видано одну ліцензію депозитарію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів, яку потім у цьому ж році переоформлено у зв'язку з розширенням на здійснення розрахунково - клірингової діяльності за угодами щодо цінних паперів.

За станом на 01.01.04 року має ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з випуску та обігу цінних паперів - 871 торговець. У тому числі 128 банків. (таблиця 4)

З них поєднують види діяльності:

-  122 торговця, у тому числі 71 банк, які мають ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - депозитарної діяльності зберігача цінних паперів;

-  27 торговців, у тому числі 24 банки, які крім депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, мають ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

Таблиця. 4. Кількість діючих професійних учасників ринку цінних паперів за станом на 01.01.2004

Торговці цінними паперами Зберігачі цінних паперів Реєстратори власників іменних цінних паперів Депозитарій Кліринговий депозитарій Організатори торгівлі на ринку цінних паперів Емітенти, що ведуть власні реєстри власників іменних цінних паперів
871 122 364 1 1 10 736

Важливим напрямом роботи є здійснення розгляду документів щодо реєстрації або погодження  змін та/або доповнень до установчих, нормативних документів або нових нормативних документів, що надаються організаторами торгівлі. Зокрема, за результатами розгляду 62 пакетів документів підготовлено та прийнято 33 рішення про реєстрацію або погодження (відмову) наданих документів. На підставі відповідних документів видано одно та продовжено п'ять Свідоцтв про реєстрацію фондової біржі та одне Свідоцтво про реєстрацію торговельно-інформаційної системи. За результатами зазначеної роботи до Державного бюджету України надійшло 13 тис. 991 грн.

Крім того, Комісія співпрацює з органами державної влади відповідних територіальних управлінь Комісії з питань, що належать до їх компетенції (надано відповідей на запити територіальних управлінь Комісії - 26), а також постійно запроваджує заходи щодо запобігання порушень Ліцензійних умов з боку професійних учасників, а саме, за запитами органів державної влади та професійних учасників ринку цінних паперів надано 122 відповіді з різних питань.  

Оскільки отримання ліцензій є добровільним волевиявленням суб'єктів, яке пов'язано, в першу чергу, зі станом та розвитком фондового ринку в конкретному регіоні, наявністю потенційних клієнтів та оптимістичними (або песимістичними) очікуваннями можливості майбутніх прибутків від професійної діяльності на ринку цінних паперів, то спрогнозувати темпи появи нових ліцензованих професійних учасників у 2004 році досить важко. Але вже сьогодні можна спрогнозувати, що у разі прийняття рішення продовжувати діяльність після закінчення терміну діяльності, у 2004 році буде збільшуватись кількість реєстраторів, що подаватимуть документи на отримання нової ліцензії, та зберігачів, що подадуть документи на переоформлення у зв'язку з розширенням діяльності. Це пов'язане з тим, що піки сплесків отримання ліцензій припадають на роки 1996, 1999, 2002, 2004 (масове закінчення термінів дії ліцензій торговців та ліцензій на декілька видів діяльності), 2005 тощо.

У 2004 році передбачається масове подання документів на отримання нових ліцензій діючими торговцями цінними паперами, оскільки трирічні терміни дії переважної кількості їх ліцензій відраховуються з дати обміну, тобто з жовтня 2001 року, і закінчуються відповідно у жовтні 2004 році, а саме, закінчується термін дії ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів близько 600 торговців цінними паперами (серед яких 102 зберігачі та 21 реєстратор). Також, протягом 2004 року закінчуються терміни дії ліцензій майже у 70 реєстраторів власників іменних цінних паперів.

Таким чином, у наступному році слід очікувати приблизно саме таких обсягів подання пакетів документів протягом 2004 року вже діючими суб'єктами ринку цінних паперів на видачу ліцензій на новий термін дії, а також на переоформлення ліцензій у зв'язку розширенням діяльності. 

Тобто тільки за видачу ліцензій вже діючим структурам фондового ринку у 2004 році очікується надходження до Державного бюджету України у розмірі до 228 тис.грн.

Також, слід зазначити, що у зв'язку з прийняттям Законів України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди фонди)", "Про недержавне пенсійне забезпечення" особливе місце щодо обслуговування операцій з активами відповідних фондів, створення яких передбачено вказаними законами, відводиться зберігачам цінних паперів. Тому в наступному році можна прогнозувати збільшення кількості учасників, що отримають ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - депозитарної діяльності зберігача цінних паперів. 

Протягом 2003 року Комісія на підставі пакетів документів стосовно змін, що відбулись у процесі діяльності професійних учасників ринку цінних паперів, постійно здійснювала в межах своєї компетенції контроль за дотриманням Ліцензійних умов, порушувала справи про порушення вимог законодавства про цінні папери та готувала проекти розпоряджень уповноважених осіб про усунення порушень Ліцензійних умов.

На підставі  розгляду документів стосовно змін, що відбулись у процесі діяльності ліцензіатів, Управлінням протягом 2003 року  порушено 61 справу про порушення вимог законодавства про цінні папери та у сфері ліцензування, винесено 18 розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери в частині порушення Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів (таблиця 5).

Таблиця 5. Інформація про кількість порушених справ та складених актів про правопорушення відносно учасників фондового ринку (за видами учасників) протягом 2003 року

Види учасників фондового ринку Порушено справ Складено складених актів про правопорушення
Реєстратори власників іменних цінних паперів 13 13
Зберігачі цінних паперів 7 7
Торговці цінними паперами 48 48
Організатори торгівлі на ринку цінних паперів 5 3
Усього 73 70