Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

 2.3. Реєстрація, контроль емісійної діяльності та розвиток корпоративного управління

В Україні спостерігається значний прогрес в усвідомленні важливості ефективного корпоративного управління і запровадженні заходів, спрямованих на покращення механізмів захисту прав акціонерів і кредиторів акціонерних товариств. Однак законодавче регулювання питань корпоративного управління та практика застосування такого законодавства в Україні знаходяться на досить низькому рівні.

Указом Президента від 28.03.01 №198/2001 "Про додаткові заходи щодо розвитку фондового ринку України" на Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку покладено повноваження щодо методологічного забезпечення запровадження та розвитку загальноприйнятих принципів корпоративного управління. На підставі цього Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ініціювала питання про прийняття окремого Указу Президента "Про розвиток корпоративного управління в Україні".

З метою подальшого вдосконалення правових засад корпоративного управління Президентом України видано Указ "Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах". На виконання статті 4 Указу Президента України від 21.03.02 №280/2002 "Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку за сприяння проекту "Корпоративний розвиток в Україні" Міжнародної Фінансової Корпорації, FМІ, Спеціальної робочої групи з питань корпоративного управління та прав акціонерів, створеної згідно положеннями Меморандуму про взаєморозуміння від 09.04.98, підписаного урядами України та США, а також із залученням учасників фондового ринку здійснюються заходи щодо розробки та запровадження в Україні національних принципів корпоративного управління.

Такими заходами, зокрема, є розробка та схвалення Комісією Рекомендацій з найкращої практики корпоративного управління для акціонерних товариств, проведення круглих столів та науково-практичних конференцій, на яких були обговорені міжнародні та національні стандарти корпоративного управління.

На виконання абзацу четвертого статті 2 Указу Президента України від 21.03.02 №280/2002 "Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах" були розроблені та затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.01.03 №25-р заходи щодо реалізації пріоритетних напрямів розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах.

На виконання абзацу третього статті 2 Указу Президента України від 21.03.02 №280/2002 "Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах" постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.02 №1771 "Про Координаційну раду з питань корпоративного управління в акціонерних товариствах" затверджено Положення про Координаційну раду з питань корпоративного управління в акціонерних товариствах та її персональний склад.

Логічним продовженням розвитку корпоративного управління в Україні було затвердження рішення Комісії від 12.11.03 № 571 Принципів корпоративного управління. Як вказано в передмові до Принципів корпоративного управління, поява такого документу як національні Принципи корпоративного управління передусім обумовлена важливістю корпоративного управління та його впливом на розвиток інвестиційних процесів, на ефективність діяльності акціонерних товариств та їх конкурентоспроможність. Принципи корпоративного управління містять ключові засади, на основі яких мають розвиватися корпоративні відносини в Україні, та конкретні рекомендації щодо якісного та прозорого управління акціонерним товариством відповідно до міжнародних стандартів.

Хоча Принципи корпоративного управління мають рекомендаційний характер, вже сьогодні можна зробити висновок, що з їх прийняттям корпоративні відносини в акціонерних товариствах переходять на якісно новий рівень, враховуючи інтереси інвесторів та менеджерів, працівників, споживачів, кредиторів, держави, громадськості та інших зацікавлених осіб. Тепер справа за дотриманням учасниками корпоративних відносин цих Принципів.

Комісією на підставі статті 4 Указу Президента України від 21.03.02 №280/2002 "Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах", а також відповідно до ряду доручень та нормативних актів Кабінету Міністрів України управлінням корпоративних фінансів розроблено Принципи корпоративного управління, які затверджено рішенням Комісії від 11.12.03 №571. Принципи корпоративного управління містять ключові засади, на основі яких мають розвиватися корпоративні відносини в Україні, а також конкретні рекомендації щодо якісного та прозорого управління акціонерним товариством відповідно до міжнародних стандартів. Прийняття цього документа сприятиме у подальшому розвитку системи корпоративного управління в Україні, підвищенню ефективності діяльності акціонерних товариств та їх конкурентоспроможності, покращанню інвестиційного іміджу нашої держави.

Комісією були розроблені Методичні рекомендації щодо розробки (складання) типових регіональних програм розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах регіону, які затверджені наказом від 21.07.03 №582. На основі даних Методичних рекомендацій в усіх областях України та в Автономній Республіці Крим територіальними управліннями Комісії розроблені регіональні програми розвитку корпоративного управління відповідних регіонів, які затверджені рішеннями обласних державних адміністрацій або регіональних координаційних рад з питань корпоративного управління в акціонерних товариствах.

Протягом  2003 року Комісією було розроблено та винесено для розгляду на засіданні Комісії, як зразок: Статут відкритого акціонерного товариства, Положення про загальні збори акціонерів відкритого акціонерного товариства, Положення про наглядову раду відкритого акціонерного товариства, Положення про ревізійну комісію відкритого акціонерного товариства, Положення про правління відкритого акціонерного товариства, Положення про посадових осіб органів управління відкритого акціонерного товариства. Зазначені документи були прийняті на засіданні Комісії від 03.12.03.

Протягом 2003 року здійснено розробку таких нормативних документів Комісії, стосовно регулювання корпоративного управління.

1.    Положення про порядок випуску облігацій підприємств, затверджено рішенням Комісії від 17.07.03 №322, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 13.08.03 за №706/8027. Положення про порядок випуску облігацій підприємств, базуючись на нормах Закону України "Про цінні папери і фондову біржу", максимально враховує досвід економічно розвинутих країн та особливості вітчизняного ринку корпоративних облігацій. Крім того, Положення цілком узгоджується з вимогами законодавства ЄС у сфері ринку цінних паперів та фінансових послуг. Зазначене Положення містить норми, які визначають:

-  послідовність дій емітента при здійсненні випуску облігацій;

-  порядок реєстрації випуску облігацій та інформації про випуск облігацій;

-  вимоги до документів, які подаються до Комісії для реєстрації випуску облігацій та інформації про їх випуск;

-  вимоги до рішення про випуск облігацій;

-  вимоги до інформації про випуск облігацій;

-  порядок подання до Комісії звіту про результати розміщення випуску облігацій або окремої серії, а також звіту про погашення облігацій.

-  порядок скасування реєстрації випуску облігацій.

2.    Зміни до Положення про порядок реєстрації випуску акцій акціонерних товариств під час реорганізації, затверджені рішенням Комісії від 02.02.03 №48, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 04.03.03 №137/3430. Цими змінами встановлено терміни надання до Комісії та акціонерам повідомлення про реорганізацію товариства, визначено перелік документів, які необхідно надати для реєстрації випуску акцій акціонерного товариства, що створюється під час реорганізації.

3.    Порядок видачі дубліката свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів, затверджений рішенням Комісії від 24.06.2003р. №287, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.07.03 за №597/7918. Зазначений порядок установлює послідовність дій емітента цінних паперів у разі втрати ним свідоцтва про реєстрацію випуску, а також перелік документів, які подаються емітентом до Комісії для отримання дубліката втраченого свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів.

4.    Положення про порядок випуску облігацій внутрішньої місцевої позики, затверджено рішенням Комісії від 07.10.03 №414, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.10.03 за №982/8303. Зазначене Положення визначає:

-  послідовність дій емітента при здійсненні випуску облігацій внутрішньої місцевої позики;

-  порядок реєстрації випуску облігацій та інформації про випуск облігацій;

-  перелік документів, які подаються до Комісії для реєстрації випуску облігацій та інформації про їх випуск, вимоги до цих документів;

-  вимоги до рішення про випуск облігацій;

-  вимоги до інформації про випуск облігацій;

-  порядок подання до Комісії звіту про результати розміщення випуску облігацій внутрішньої місцевої позики та звіту про погашення облігацій.

5.    Зміни до рішення Комісії від 17.09.03 №286 "Про передачу повноважень територіальним управлінням Комісії щодо скасування випусків акцій акціонерних товариств, які виключені з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України у зв'язку з їх ліквідацією", затверджені рішенням Комісії від 25.03.03 №120.

Комісією протягом 2003 року було зареєстровано 109 інформацій про випуск акцій та 127 інформацій про випуск облігацій підприємств.

Таблиця 1. Інформація про кількість порушених справ та складених актів про правопорушення на ринку цінних паперів протягом 2003 року серед учасників фондового ринку

Вид учасника Порушено справ Складено актів про правопорушення
Банки 11 11
Страхові компанії 79 79
Інвестиційні компанії, інвестиційні фонди 8 8
Інші професійні учасники ринку 10 10
Промислові товариства 158 158
Усього 266 266