Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

2.2.     Регулювання ринку цінних паперів України

Одним із першочергових заходів формування в Україні дієздатної депозитарної системи є створення єдиного депозитарію цінних паперів (крім державних цінних паперів).

У 2002 році була створена міжвідомча робоча група з опрацювання юридичних та технологічних аспектів діяльності центрального депозитарію. За результатами її роботи протягом 2002 року було прийнято ряд рішень з цього питання, якими на підставі аналізу вимог українського законодавства та стану виконання учасниками Національної депозитарної системи України (далі - НДСУ) депозитарних функцій, міжнародних рекомендацій та світової практики функціонування центральних депозитарних установ, були визначені основні напрями роботи щодо створення центрального депозитарію цінних паперів.

Протягом 2003 року були прийняті:

-  рішення Комісії від 14.01.03 №7 "Про заходи щодо створення центрального депозитарію корпоративних цінних паперів", яким було погоджено пропозицію ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз" (далі - МФС) про створення центрального депозитарію корпоративних цінних паперів шляхом приєднання депозитарію МФС до Національного депозитарію України (далі - НДУ);

-  рішення Комісії від 26.03.03 № 106, яким затверджено план заходів щодо створення єдиного повнофункціонального депозитарію цінних паперів (крім державних цінних паперів). Необхідність затвердження даного рішення пояснюється тим, що рішення Комісії від 14.01.2003 №7 "Про заходи щодо створення центрального депозитарію корпоративних цінних паперів" було визнано недійсним за рішенням Господарського суду м. Києва від 12.02.03 № 24/109;

-  рішення Комісії від 20.05.03 №192, яким погоджені пропозиції НДУ щодо прискорення розвитку НДУ. Зазначені пропозиції були підтримані Кабінетом Міністрів України на засіданні Урядового комітету економічного розвитку та з питань європейської інтеграції від 06.06.2003. На виконання доручення Кабінету Міністрів України за результатами цього засідання розпорядженням Виконавчого секретаря Комісії від 23.06.2003 № 36-р створена робоча група з опрацювання питань прискорення розвитку НДУ, розпочата робота щодо розробки Державної програми розвитку НДСУ.

Паралельно із роботою щодо створення центрального депозитарію протягом 2003 року проводилася робота з опрацювання розроблених НДУ Стандартів документообігу щодо операцій з цінними паперами. Стандартизація документообігу є необхідною складовою створення в Україні надійної системи обліку і реєстрації прав власності на цінні папери та системи розрахунків за угодами з цінними паперами.

Було розроблено нові редакції Положень, що регулюють здійснення реєстраторської, депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності, такі як Порядок та умови виконання зберігання та обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів, Порядок та умови ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, Порядок та умови здійснення клірингу та розрахунків за угодами щодо цінних паперів (далі - Порядки), в той же час НДУ розроблені та затверджені рішенням Правління НДУ від 14.10.003 № 01/06 стандарти документообігу, а саме:

-  Стандарт № 2 "Документообіг при виконанні зберігання і обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів";

-  Стандарт № 3 "Документообіг при виконанні клірингу та розрахунків за угодами щодо цінних паперів";

-  Стандарт № 4 "Документообіг при веденні реєстрів власників іменних цінних паперів".

На сьогодні ці Стандарти та Порядки доопрацювуються.

У той же час, рішенням Комісії від 27.01.04 № 56 затверджено функціональні схеми стандартів документообігу щодо операцій з цінними паперами. Функціональні схеми встановлюють переліки питань щодо депозитарної діяльності, розрахунково-клірингової діяльності та діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, що підлягають врегулюванню нормативними актами Комісії та стандартами НДУ.

Одночасне введення в дію нових нормативних актів Комісії та стандартів документообігу НДУ буде сприяти створенню ієрархічної та прозорої системи регулювання видів депозитарної діяльності, забезпечить розподіл повноважень і відповідальності за впровадження нормативно-правових актів та буде сприяти підвищенню ефективності державного регулювання ринку цінних паперів України.

Крім того, Комісією були прийняті:

-  рішення Комісії від 17.07.03 №329 стосовно зміни та доповнення до чинних редакцій Положення про депозитарну діяльність, Положення про розрахунково-клірингову діяльність, Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів - з метою приведення нормативно-правових актів Комісії у відповідність до вимог Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом";

-  рішення Комісії від 03.06.03 №253 - зміни та доповнення до Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.98 № 60 і рішенням Комісії від 17.06.03 № 264; зміни та доповнення до Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.98 № 61, з метою визначення порядку дій реєстроутримувачів та депозитарних установ у разі прийняття Уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку постанови про накладання санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді зупинення на термін до одного року розміщення (продажу) та обігу цінних паперів того чи іншого емітента.

З метою впорядкування депозитарної діяльності та захисту прав інвесторів рішеннями Комісії від 11.02.03 № 62, від 11.02.03 № 63 та від 11.02.03 № 64 установлено обов'язкову ідентифікацію випусків цінних паперів в Україні за міжнародними ідентифікаційними номерами (кодами ISIN). Рішенням Комісії від 11.02.03 № 62 визначено, що з 01.01.04 обслуговування обігу цінних паперів у НДСУ може здійснюватися виключно за умови наявності міжнародного ідентифікаційного номера (код ISIN), який призначається НДУ.

З метою опрацювання Порядку дій професійних учасників ринку цінних паперів, пов'язаних з припиненням професійної діяльності на ринку цінних паперів, рішенням Комісії від 28.01.2003 № 69 за пропозицією ЗАТ "Альфа Капітал" був запроваджений пілотний проект з припинення його професійної діяльності на ринку цінних паперів - депозитарної діяльності зберігача цінних паперів. Комісією було доопрацьовано зазначений Порядок в частині Порядку дій зберігача цінних паперів у разі припинення ним здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - депозитарної діяльності зберігача цінних паперів та винесено на розгляд КЕР.

З метою забезпечення належного обліку переказних векселів та простих векселів, що видаються векселедавцем, Комісією на виконання статті 10 Закону України "Про обіг векселів в Україні" було прийнято рішення Комісії від 03.07.03 №296, яким затверджено Порядок ведення реєстру виданих векселів.

Протягом 2003 року, Комісією з метою  вдосконалення функціонування  фондового ринку та його інфраструктури було:

-  прийнято рішення Комісії від 20.05.03 № 202 "Про внесення змін та доповнень до Правил здійснення торговцями цінними паперами комерційної та комісійної діяльності по цінних паперах", затверджених наказом Комісії від 23.12.96  №331 (зі змінами та доповненнями), що зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 09.06.03 № 461/7782. Внесення зазначених змін та доповнень є надзвичайно важливим для розбудови ефективної системи організованої торгівлі;

-  прийнято рішення Комісії від 03.06.03 №234 "Про затвердження змін та доповнень до Положення про саморегулівну організацію ринку цінних паперів";

-  прийнято рішення Комісії від 04.09.03 №363 "Про стандартну (типову) форму бланка заставної", яким затверджено Положення про вимоги до стандартної (типової) форми заставної. Це Положення  визначає певні  вимоги до бланку заставної, ії зовнішнього вигляду, регламентує використання фарб та обов'язкових реквізитів та встановлює обов'язкові вимоги щодо захисту бланків заставних від підробок, що буде сприяти створенню гарантій  захисту прав кредиторів у процесі іпотечного кредитування із дотриманням інтересів боржника та інших осіб, які мають законні вимоги на предмет іпотеки, встановленню прозорих правил оформлених і виконання іпотечних прав і зобов"язань,  буде сприяти  запровадженню заставної як цінного папера, дозволить ввести іпотечні зобов'язання у обіг за загальними для цінних паперів правилами;

-  рішенням Комісії від 08.04.03 №156 затверджено структуру Програми оперативних дій щодо регулювання фондового ринку у разі фінансової кризи.  Зазначене питання є дуже важливим як для окремих учасників фондового ринку, так і для всього фінансового ринку. Його вирішення  вимагає  зваженого підходу  та всебічного обговорення з урахуванням думки всіх суб'єктів фондового ринку.

Крім того, протягом 2003 року   було прийнято 9 рішень Комісії щодо продовження терміну дії свідоцтв про реєстрацію як СРО,  погодження нових редакцій Статуту, Положень та Етичного Кодексу СРО.

На виконання Указу Президента України від 30.10.99 № 1415/99 "Про основні напрями розвитку фондового ринку України у 2000 році" щодо створення ф'ючерсних та опціонних підрозділів бірж та для впровадження у практику діяльності з організації торгівлі, що не є товарними біржами та ТІС, за поданням управління регулювання та розвитку ринку цінних паперів було прийнято рішення Комісії від 18.03.03 № 102 щодо запровадження пілотного проекту проведення торгів у секції строкового ринку на Універсальній товарній біржі "Контрактовий дім УМВБ". Були прийняті рішення Комісії:

-   від 10.06.2003 р. № 266 щодо погодження специфікацій ф'ючерсних контрактів, наданих ЗАТ "УМВБ";

-   від 07.10.2003 р. № 423 щодо реєстрації специфікацій ф'ючерсних контрактів ЗАТ "УМВБ", базовими активами яких є зерно та інша сільськогосподарська продукція з поставкою на умовах СРТ  та     EXW та на ціну "нафтового кошика УМВБ";

-   від 28.10.2003 р. № 463 щодо реєстрації специфікацій ф'ючерсних контрактів ЗАТ "УМВБ", базовим активом яких є курси іноземних валют до іноземних валют без поставки, оптових цін та тарифів на електричну енергію (без поставки).

Тенденції та перспективи розвитку ринку, пов'язані з продовженням виконання Заходів щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2001 - 2005 роки, затверджених постановою КМУ від 14.08.01 №1046,  рішення  Урядового комітету економічного розвитку та з питань європейської інтеграції від 06.06.03, у тому числі щодо реалізації Державної програми розвитку Національної депозитарної системи, які повинні сприяти:

-  зосередженню торгівлі цінними паперами та деривативами на біржовому ринку, впровадженню обов'язкового механізму врегулювання угод з цінними паперами за принципом "поставка проти оплати";

-  створенню повнофункціонального центрального депозитарію, до складу якого увійдуть НДУ як головна установа, та прямі учасники НДСУ, що дотримуються стандартів НДУ, які відповідають міжнародним стандартам ISO;

-  створенню національної інформаційної мережі та системи передавання даних (НІМ СПД).