Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю

Розділ 1. Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

2.1.     Розвиток законодавства на ринку цінних паперів України та організація взаємодії з Верховною Радою України

Відповідно до покладених на Комісію завдань щодо розвитку законодавства у сфері державного регулювання ринку цінних паперів України протягом 2003 року здійснювалась розробка проектів законодавчих актів та їх супроводження при розгляді у Кабінеті Міністрів України та у Верховній Раді України. Також здійснювались заходи щодо адаптації законодавства України про цінні папери до законодавства Європейського Союзу.

Реалізація завдань щодо становлення ліквідного, надійного та прозорого національного фондового ринку вимагає проведення інтенсивної законотворчої роботи. Комісією у 2003 році здійснювались заходи за наступними пріоритетними напрямами:

-  удосконалення засад державного регулювання ринку цінних паперів та захисту прав інвесторів;

-  посилення конкурентоспроможності фондового ринку України, у тому числі  шляхом підвищення ролі організаційно-оформленого фондового ринку;

-  розвиток Національної депозитарної системи;

-  розвиток корпоративного управління.

Так, у 2003 році набрав чинності Закон України "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", головним розробником якого виступала Комісія. Направленість закону - захист прав акціонерів та забезпечення прозорості фондового ринку. Його положеннями заборонено засновникам реєстратора власників іменних цінних паперів на володіння пакетом акцій емітента, реєстр акціонерів якого веде цей реєстратор.

Протягом 2003 року Комісією було розроблено та Кабінетом Міністрів України внесено на розгляд Верховної Ради України ряд законопроектів, зокрема:

-  проект Закону України "Про внесення змін до деяких Законів України" (щодо забезпечення переведення зобов'язань підприємств у цінні папери);

-  проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" (про підвищення вимог до торговців цінними паперами з метою забезпечення можливості надання ними широкого спектру фінансових послуг);

-  проект Закону України "Про холдингові компанії в Україні";

-  проект Закону України "Про акціонерні товариства";

-  проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" (щодо запровадження механізму укладення угод з цінними паперами між інвесторами-нерезидентами за принципом "поставка за умови надходження коштів від покупця");

-  проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"(щодо вдосконалення системи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку);

-  проект Закону України "Про внесення змін до закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в частині забезпечення участі акціонерів у процесі провадження справи про банкрутство їх товариства.

Також протягом 2003 року Комісією було розроблено ряд законопроектів, які на даний час знаходяться на розгляді у Кабінеті Міністрів України, з метою їх подальшого внесення до Верховної Ради України в установленому порядку, а саме:

-  проект Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок";

-  проект Закону України "Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" стосовно визначення граничного терміну внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів після придбання цінних паперів незалежно від мети їх придбання";

-  проект Закону України "Про іпотечні цінні папери".

Протягом 2003 року Комісією було проведено експертизу та опрацьовано більш ніж 50 проектів законів та нормативно-правових актів, які надійшли до Комісії від інших співвиконавців - державних органів виконавчої влади, з питань, що відносяться до компетенції Комісії.

Комісія приймає активну участь у супроводженні у Верховній Раді України проектів законів України. За станом на 01.01.04 на розгляді у Верховній Раді України знаходилось 17 законопроектів, головним розробником яких виступала Комісія.

Протягом 2003 року Комісія приймала участь у підготовці матеріалів для проведення наступних парламентських слухань:

-  наслідки і перспективи приватизації в Україні (26.02.03). За результатами проведення зазначених парламентських слухань прийнято постанову Верховної Ради України від 22.05.03 №883 "Про Рекомендації парламентських слухань "Наслідки і перспективи приватизації в Україні"; 

-  проблемні питання розвитку підприємництва в Україні: регуляторна політика держави та заходи щодо підтримки малого та середнього бізнесу. За результатами проведення зазначених парламентських слухань прийнято постанову Верховної Ради України від 19.06.03 №990-ІV "Про рекомендації парламентських слухань "Проблемні питання розвитку підприємництва в Україні: регуляторна політика держави та заходи щодо підтримки малого та середнього бізнесу";

-  фінанси і банківська діяльність: сучасний стан та перспективи розвитку. За результатами проведення зазначених парламентських слухань прийнято постанову Верховної Ради України від 15.05.03 №781-ІV "Про рекомендації парламентських слухань "Фінанси і банківська діяльність: сучасний стан та перспективи розвитку";

-  про стан підготовки та вступу до Світової організації торгівлі (СОТ). За результатами проведення зазначених парламентських слухань прийнято постанову Верховної Ради України від 15.05.03 "Про рекомендації парламентських слухань "Про стан підготовки та вступ до Світової організації торгівлі (СОТ)".

Комісія приймає активну участь у проведенні в Україні пенсійної реформи. Складовою сучасної соціальної політики, орієнтованої на підвищення життєвого рівня населення є невідкладне законодавче врегулювання питань пенсійного забезпечення. Постановою Кабінету Міністрів України від 20.11.03 №1794 було створено міжвідомчу робочу групу з питань опрацювання, супроводження та моніторингу виконання плану заходів щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, до складу якої входять представники Комісії. Протягом 2003 року фахівці Комісії приймали участь у роботі Координаційного центру з питань здійснення пенсійної реформи.

З початком формування в Україні системи іпотечного кредитування продовжувалась робота зі створення законодавчого поля. У 2003 році Верховною Радою України прийнято Закон України "Про іпотеку", яким запроваджено заставні цінні папери. Фахівці Комісії беруть активну участь у роботі Координаційної ради з питань створення системи іпотечного кредитування,  міжвідомчій робочій групі зі сприяння розвитку ринку іпотеки в Україні, а також участь у підготовці, опрацюванні та супроводженні законопроектів, направлених на формування системи довгострокового іпотечного кредитування, відповідних інститутів фінансового ринку.

З метою розвитку законодавства у сфері регулювання ринку цінних паперів  Комісією у 2004 році планується проведення законопроектної роботи з метою реалізації заходів щодо прискорення формування законодавчої бази розвитку фондового ринку України, які передбачені програмними документами, зокрема, Постановами Кабінету Міністрів України від 14.08.01 №1046 "Про затвердження Заходів щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку на 2001 - 2005 роки" та від 17.09.02 №1394 "Про виконання завдань, що випливають з послань Президента України до Верховної Ради України "Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002 - 2011 роки" та "Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2001 році", Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.02 №440-р "Про схвалення плану заходів щодо виконання Програми розвитку інвестиційної діяльності на 2002 - 2010 роки" та іншими.

Так, актуальним залишається питання нагальної необхідності прийняття в Україні спеціального Закону, який врегулював би існуючі проблеми створення і діяльності вітчизняних акціонерних товариств та базувався би на загальноприйнятих добре відпрацьованих міжнародних принципах корпоративного управління.

Крім того, перспективними у сфері розвитку законодавства щодо регулювання ринку цінних паперів є питання розвитку забезпечення технологічної консолідації реєстраторів власників іменних цінних паперів, що ведуть реєстри емітентів, цінні папери яких знаходяться в лістингу організаторів торгівлі, з центральним депозитарієм цінних паперів на основі електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

З метою врахування змін, які відбулися останнім часом у розвитку фондового ринку, появою нових інструментів на фондовому ринку та зростанням вимог до облікової системи цінних паперів і змін у законодавстві, пов'язаних із прийняттям Верховною Радою України Цивільного та Господарських кодексів,у 2004 році планується розробити проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні".

Відповідно до Закону України "Про статус народного депутата України" Комісія в межах своєї компетенції здійснює розгляд запитів та звернень народних депутатів.

Протягом 2003 року до Комісії надійшло 160 звернень та 8 запитів народних депутатів України.

Запити та звернення народних депутатів України, що адресуються Комісії, мають здебільшого фінансовий характер. Значна частина питань порушених у зверненнях та запитах стосується проблем корпоративного управління  та захисту прав інвесторів, зокрема, розкриття інформації про фінансового-господарський стан товариств, порядок виплати дивідендів, роз'яснення положень законодавчих актів щодо регулювання ринку цінних паперів.

 Комісія оперативно реагує на звернення та запити, надаючи народним депутатам України інформацію за суттю питань порушених у зверненнях та запитах, а  в частині випадків ініціює проведення перевірок діяльності товариств, з метою більш детального вивчення ситуації, що склалася навколо товариства.