This version of the page http://www.uceps.org/news.php?news_id=18 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-14. The original page over time could change.
Українці вбачають політичні мотиви в діяльності прокуратури — соціологічне опитування — Центр Разумкова

eng | укр

Особистий кабiнет
реєстраціянагадування паролю
Новим відвідувачам   
Журналістам   
Державним службовцям   
Донорам i партнерам   
Безпека Економіка Енергетика Міжнародні відносини Політика Суспільство
Про центр
Новини центру
Коментарі експертів
Статті, інтерв’ю
Співробітники
Архів соціологічних опитувань
Журнал «Національна безпека і оборона»
Адреси і телефони




Новини сайту



Робота центру

Українці вбачають політичні мотиви в діяльності прокуратури — соціологічне опитування
18 квiтня 2007 року
 
 

За даними опитування, яке соціологічна служба Центру Разумкова провела наприкінці березня − на початку квітня 2007 року, українці вбачають політичні мотиви в діяльності прокуратури.

Це проявляється в оцінці таких дій прокуратури, як закриття кримінальної справи проти колишнього губернатора Сумщини Володимира Щербаня і відкриття кримінальних справ проти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Так, лише 9,5% опитаних вважають, що закриття кримінальної справи проти В.Щербаня викликане відсутністю в його діях складу злочину, тоді як 47,4% пояснюють це наявністю у нього покровителів в органах влади (43,1% не змогли відповісти на це запитання).

Відкриття прокуратурою кримінальних справ проти Ю.Луценка, на думку 50,4% опитаних, викликане політичними мотивами, бажанням влади нашкодити опозиційному політикові. Лише 20,5% опитаних вважають, що дії прокуратури були зумовлені злочинами, що, на їхню думку, здійснив Ю.Луценко (29,1% ухилилися від відповіді).

У тому, що відкриття прокуратурою кримінальних справ проти Ю.Луценка викликане політичними мотивами, переконані близько двох третин жителів Західного і Центрального регіонів (відповідно 67,6% і 64,1%). У Південному регіоні частка тих, хто вважає, що кримінальні справи проти Ю.Луценка викликані політичними мотивами, дещо більша за частку тих, хто вважає, що причиною є злочинні дії Ю.Луценка (відповідно 27,2% і 19,9%), хоча більше половини респондентів у цьому регіоні (52,6%) ухилися від відповіді. У Східному регіоні частки тих, хто вважає, що кримінальні справи проти Ю.Луценка викликані політичними мотивами, і тих, хто вважає, що причиною є злочинні дії Ю.Луценка, приблизно рівні (відповідно 37,5% і 34,8%).

Стосовно закриття справи В.Щербаня, то у Західному і Східному регіонах абсолютна більшість опитаних (відповідно 62,7% і 56,8%) дотримуються думки, що це рішення пояснюється наявністю у нього покровителів в органах влади. У Східному регіоні в цьому переконана відносна більшість (42,9% процентів, лише 11,0% дотримуються думки, що він не здійснював злочинів). У Південному регіоні кількість респондентів, що підтримують ці дві точки зору, статистично значуще не відрізняються (відповідно 12,9% і 17,5%), але переважна більшість (67,2%) ухилилися від відповіді.

Опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 23 березня по 6 квітня 2007 року. Опитування здійснювалося в усіх областях, Києві та АР Крим за багатоступеневою випадковою вибіркою із квотним відбором респондентів на останньому етапі, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками (регіон проживання, тип і розмір населеного пункту, вік, стать). Опитано 2011 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки опитування (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%.

Відкриття прокуратурою кримінальних справ проти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка викликане:, %

Злочинами, що були ним здійснені

20,5

Політичними мотивами, бажанням влади нашкодити опозиційному політикові

50,4

Важко відповісти

29,1

Закриття кримінальної справи проти колишнього губернатора Сумщини Володимира Щербаня викликане:, %

Відсутністю в його діях складу злочину

9,5

Наявністю у нього покровителів в органах влади

47,4

Важко відповісти

43,1



 


Інші новини розділу

 



Центр Разумкова: Україна, Київ, вул. Володимирська, 46, офісний центр, 5 поверх, телефон: (044) 201-11-98
Сайт розроблено в рамках програми малих проектів
посольства Королівства Нідерландів (Матра КАП)




Розроблено в Sparkle Design Studio