This version of the page http://www.mandria.com.ua/articles/845.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-07. The original page over time could change.
Мандрия
Главная » Статьи » Зимувати - не нудьгувати

Зимувати - не нудьгувати

Зима здатна прикрасити будь-який пейзаж. Але вся повнота її краси розкривається не в містах! Свій особливий шарм, позначений морозним повітрям, що обпікає подих і рум'янить щоки, міріадами сонячних відблисків, що випромінюють слі-пучо-білі замети, неповторною дзвінкою тишею зимового лісу в іскристих шатах казкового інею вона демострує сповна тільки далеко від мегаполісів. Тому немає нічого дивного, що у наш час все більше городян вирушають подалі від міст і повертаються з твердим переконанням, що зимовий відпочинок здатен перевершити найсміливіші сподівання. Перше, що спадає на думку, - Карпати. І це не дивно. Кожна місцевість розкриває свій потаємний шарм у певну пору року. Напевно, з цим міркуванням погодяться усі: Карпати, чарівні будь-коли, саме взимку набувають тієї неповторної принадності, що здатна зачарувати на все життя. Причому кожного, хто - байдуже, з якою метою - приїхав до сивих вершин з цілющим ароматом вічнозелених ялиць та сосон. Прихильникам активного відпочинку насамперед слід звернути увагу на гірськолижні курорти, адже кожен вирізняється лише йому притаманними особливостями. «Драгобрат», наприклад, - найвища гірськолижна база України, що має «найдовший» сніг, котрий може триматися від жовтня до травня-червня. За останні ЗО років не було випадку, навіть у малосніжні й теплі зими, щоб в урочищі не було снігу.

Одним з найпопулярніших гірськолижних курортів є Славське з трасами на горах Тростян, Менчул, Погар і Політехнік. Траси карпатського Тростяна спеціалісти за складністю порівнюють з альпійськими. Справжньою перлиною Карпат є Буковель: 50 км трас зі стовідсотковим осніженням та 14 сучасними витягами доповнюються європейським рівнем комфорту. До інфраструктури «Буковелі» входять декілька ресторанів з різними національними кухнями, нічний клуб, сауна, фітнес- та SPA-центри, відкритий каток й екстрім-сноу-парк. Дітям «Буковель» пропонує послуги лижної школи, тренера зі сноубордингу, а також своєрідний «стартовий майданчик» для майбутніх лижників.

Є в Карпатах й унікальні види активного відпочинку. Один з них- спелеотуризм. Різнокольорові гіпсові печери Тернопільщини, Прикарпаття та Буковини приймають відвідувачів цілорічно. Деякі печери мають освітлені маршрути, як, наприклад, «Кришталева», що поряд з селом Кривче - 2 800 м підземних ходів. Таємичі лабіринти, фантастичне сталактит-но-сталагмітне оздоблення...

Не менш привабливо виглядають західноукраїнські оздоровчі курорти, серед якіх славнозвісні впродовж декількох століть Свалява, Трускавець, Яремче. У їхній популярності, перш за все, «винні» лікувальні мінеральні джерела. Декілька курортів мають вражаючий арсенал лікувальних вод. Наприклад, Схід-ницький бальнеологічний курорт імені Омеляна Стоцького володіє кількома десятками мінеральних джерел з водами різних лікувальних властивостей. Кожна здравниця має свої унікальні програми. У санаторії «Яремче», наприклад лікуються недуги органів травлення й дихання, нервової системи та пострадіаційних хворобливих симптомів. Серед засобів лікування - хвойно-морські ванни, парафіново-озокеритні аплікації, сучасна апаратна фізіотерапія, інгаляції, аероіонотерапія. У санаторії «Медобори», що, до речі, зустрічає 200-річний ювілей, відпочивальникам пропонують апітерпію (лікування продуктами бджільництва), спелеотерапію, фітолікування, ароматерапію, сиглетно-кисневу терапію, пиволікування, болюсотерапію (лікування глиною) й іпотерпію, засновану на використанні благотворного впливу на людину їзди верхи.

Як вирішити питання розміщення та проживання у зимових Карпатах? Вибір дуже широкий. Санаторні й туристичні комплекси приваблюють комфортом та різноманіттям видів відпочинку, а деякі з них - ще й ціновою демократичністю: у Різдвяні свята доба проживання одному відпочиваючому може коштувати від $ 40. Невеличкі готелі, мотелі, пансіонати перш за все цікавлять любителів затишку, спокою і найкращих умов для релаксації (відновлення), що для них після шаленої напруги і стресів міського життя є само собою екзотичним. Враження може бути посилене знайомством з місцевим колоритом у вигляді екскурсій, піших та автотурів, відвідинами місцевих цікавинок. А їх має чи не кожне карпатське, прикарпатське чи закарпатське село. Чого варті лише Коломийський музей «Писанка» з чи не найбільшим в світі зібранням розписаних пасхальних яєць, чи знайомство з цілителем-язични-ком, чи звичайний, здавалося б, візит на ринок гуцульських сувенірів.

До речі, саме завдяки екзотиці постійно зростає кількість прихильників «зеленого» туризму, хоча взимку, мабуть, його було б краще назвати «білим». Домашній затишок, увага, гостинність і безпосереднє спілкування з колоритним місцевим населенням - це ще не всі переваги, що беруться до уваги «зеленими» туристами. Ще врахуйте цілком вільне планування часу та видів відпочинку і можливість самостійно їх варіювати. Ще -участь у обрядах та святах у їх первинному вигляді. І, звісно, не останню роль відіграє оплата: якщо ціна доби перебування в комфортабельному готелі починається з $ 50, на базі відпочинку - від $ 25-30, то в селянській хаті можна оселитися за $ 10-15 на добу.

Хоча йдеться про зимовий відпочинок, не згадати традиційно популярний улітку Крим просто не можна. По-перше, тому що гірськими лижами (правда, не професіоналам) можна займатися і на Ай-Петрі, і на Чатир-Дазі. По-друге, Крим дає можливість одночасно відпочивати і по-зимовому, і по-літньому. Наприклад, кататися на гірських і на водних лижах. По-третє, більша частина потужної курортної інфраструктури Криму працює і взимку. Здається, цього достатньо, щоб переконатися: святкування Нового року в Ялті чи Сімеїзі може стати незабутнім. Тим паче, що ціни взимку тут значно демократичніші за «літні». Отже, чи краще мріяти про закордон, коли є Карпати та Крим? Чи, може, варто у черговий раз поміркувати над прислів'ям: в гостях - гарно, а вдома - найліпше.

Юрий Пойманов


/ Ukrainian Journal

Написать комментарий / добавить фото »

Ваш комментарий (Не более 1000 символов. Осталось: 1000)
Приложить фото 
[Приложить еще фото]
Логин
 
E-mail
 
Пароль
 
Введите число, изображенное на картинке

Другие статьи о Карпатах

  • Превращение зимы в лето
  • Чернівці. Старе місто й молодильне дзеркало
  • Буковинская баллада

Cтатьи по теме Мнение турэксперта

  • Табань! Еще табань!
  • Превращение зимы в лето
  • Страховщики оценили «имидж».. . туризма