This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/people/chernykh.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-06. The original page over time could change.
Черних Валентин Петрович, фармацевт, член-кореспондент НАН України (Харків) — наукова біографія

Черних Валентин Петрович

 
Вчений у галузі хімії фізіологічно активних речовин, член-кореспондент Національної академії наук України (1997), доктор фармацевтичних і хімічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, заслужений винахідник України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Народився 5 січня 1940 року в с. Речиця Лівенського району Орловської області в сім’ї вчителів. У 1959 р. з відзнакою закінчив Харківське медичне училище, у 1964 р. — Харківський фармацевтичний інститут (тепер Національний фармацевтичний університет), історичне коріння якого сягає 1805 року. Усе життя і діяльність В. П. Черних пов’язані з цим закладом. У 1968 р. він захистив кандидатську дисертацію, працював асистентом, доцентом на кафедрі органічної хімії. У 1977 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора фармацевтичних наук, у 1990 р. став доктором хімічних наук, у 1997 р. — членом-кореспондентом НАН України. З 1980 р. ректор Національного фармацевтичного університету.

 
Національний
фармацевтичний університет
 
Валентин Петрович — відомий учений у галузі органічної хімії, зокрема цілеспрямованого синтезу нових фізіологічно активних речовин: похідних дикарбонових кислот і гетероциклічних структур. У творчому доробку Валентина Петровича 91 патент, 348 авторських свідоцтв, 17 монографій, 600 наукових статей, підручник "Органічна хімія" в 3-х книгах, Практикум з органічної хімії, 10 навчальних посібників, 21 оригінальний лікарський препарат. За його редакцією у 2005 р. видано фундаментальну "Фармацевтичну енциклопедію", "Історію Національного фармацевтичного університету", довідники "Від субстанції до ліків", "Лікарські препарати України" та ін. З наукової школи В. П. Черних вийшло 14 докторів і понад 40 кандидатів наук.

Наукову діяльність учений успішно поєднує з активною педагогічною та науково-організаціою роботою: декан (1971-1974), проректор з навчальної роботи (1976-1980), з 1980 р. — завідувач кафедри органічної хімії, ректор Національного фармацевтичного університету. Валентин Петрович — головний редактор журналу "Вісник фармації", головний науковий консультант часописів "Журнал органічної та фармацевтичної хімії" і "Клінічна фармація", заступник головного редактора "Фармацевтичного журналу", член редколегій науково-практичних журналів "Буковинський медичний вісник",  "Ліки України",  "Сучасна гастроентерологія",  "Український терапевтичний журнал",  "Фармаком".

Нагороджений орденами: "За заслуги" I, II та III ступенів, "Знак Пошани", Трудового Червоного Прапора; багатьма медалями та почесними грамотами.


Бібліографія публікацій   В. П. Черних
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua