This version of the page http://7chudes.in.ua/info/124.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-28. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім природних чудес України
 

Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина)

 
Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл., Чернівецька обл.)
 
Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина)
 
Мармурова печера (АР Крим)
 
Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина)
 
Світязь (озеро, Волинь)
 
Синевир (озеро, Закарпаття)
   Спецномінації
 
Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент (Крим)
 
Олешківські піски (Херсонщина)
 
Оптимістична печера (Тернопільщина)

Акерманська фортеця


На правому березі Дністровського лиману в місті Білгород-Дністровський розміщується комплекс споруд давньогрецького міста Тіра (VI ст. до н.е. – IV ст. н.е.), ранньосередньовічного міста Білгород (VI-X ст.ст.) та середньовічної Акерманської фортеці (XII-XVIIІ ст.ст.), який займає площу біля 20 га...

В античну добу місто Тіра було крупним торговельним і політичним центром Північного Причорномор’я. Від античного міста збереглися залишки житлових кварталів V ст. до н.е. – V ст. н.е., виробничих майстерень, вулиць з кам’яними водостоками, військового штабу римського гарнізону, а також система фортифікаційних споруд, збудованих з масивних вапнякових плит, які за своїми розмірами не мають аналогів в античному світі.

За складом та станом збереження архітектурних об’єктів комплекс Тіри-Акермана близький до давнього Херсонесу в Криму, але на відміну від останнього споруди античної Тіри не були зруйновані в ході будівництва середньовічного міста та зберегли свою автентичність до нашого часу. Крім того, у порівнянні з Херсонесом та іншими античними містами Північного Причорномор’я, такими як, наприклад, Ольвія та Пантікапей, фортифікаційні споруди Тіри представлені не залишками фундаментів, а стінами та вежами заввишки 5 м.



© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua