This version of the page http://mediapro.com.ua/documents/normativ/html.php?file=326 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-24. The original page over time could change.
Нормативная база/Все документы
 
Забыли свой пароль?
Регистрация

 
 
 Подписка 
 О компании 
 Форум 
 Контакты 
 Книги 
 Реклама 
 

Главная ИД Медиапро / Документы / Нормативная база


 Главная 
 Нормативная база 
 Новости 
 Подписка 
 Акция для подписчиков 
 Форум 
 Контакты 

НОВОСТИ

18.08.2008

Допомога кадровику — ПРЯМА ЛІНІЯ від журналу «Довідник кадровика»!
подробнее

05.08.2008

Правовий захист працівника починається з просвіти працедавця
подробнее

04.08.2008

Конкурс историй «разрешения, проверки и стандартизация 2008»
подробнее

09.07.2008

«Довідник кадровика»: консультируют эксперты
подробнее

03.07.2008

Участники страхового рынка готовятся к VIII Ялтинскому форуму
подробнее

04.06.2008

Журнал «Практика продаж» приглашает на традиционный тренинг
подробнее

14.05.2008

Виграйте спеціалізовану программу «Кадри»!
подробнее

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА

 

від 15 березня 2006 року № 311

 

Деякі питання призначення і виплати допомоги сім’ям з дітьми

 

На виконання статті 61 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» та з метою вдосконалення механізму надання державної допомоги сім’ям з дітьми Кабінет Міністрів України постановляє:

 

1. Установити, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається та виплачується у 2006 році з урахуванням таких особливостей:

1) допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками суми прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 90 гривень (мінімальний розмір). Застрахованим особам Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності має право встановлювати мінімальний розмір допомоги в сумі, що перевищує 90 гривень;

2) для призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, подається в установленому порядку довідка про середньомісячний сукупний дохід сім’ї, визначений згідно з методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги на підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб;

3) обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї застрахованої особи здійснює орган праці та соціального захисту населення за місцем її проживання, про що видає відповідну довідку (розрахунок) для подання зазначеною особою за основним місцем своєї роботи для призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У разі коли призначення і виплата допомоги здійснюється робочим органом відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, довідка (розрахунок) подається до виконавчої дирекції відділення Фонду, де особа зареєстрована як платник страхових внесків;

4) до складу сім’ї особи, що звертається за призначенням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, включаються чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти зазначених осіб віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах I–IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

 

2. Зупинити на 2006 рік дію абзаців першоготретього пункту 13 та абзацу першого пункту 22 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751, пункту 2 Порядку призначення і виплати допомоги при народженні дитини особам, застрахованим у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2005 року № 315 (Офіційний вісник України, 2005 р., № 17, ст. 902).

 

3. Внести до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2365; 2002 р., № 12, ст. 601, № 52, ст. 2372; 2003 р., № 9, ст. 397, № 51, ст. 2691; 2004 р., № 16, ст. 1110, № 34, ст. 2255; 2005 р., № 17, ст. 902), зміни, що додаються.

 

4. Ця постанова набирає чинності з дня опублікування.

 

Прем’єр-міністр України 

Ю. ЄХАНУРОВ 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 15 березня 2006 року № 311 

 

ЗМІНИ,

що вносяться до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми

 

1. Абзац перший пункту 33 викласти у такій редакції:

«33. Відповідно до статті 181 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», право на допомогу на дітей мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновителя) дитини».

 

2. Абзац другий пункту 34 доповнити реченням такого змісту: «До складу сім’ї особи, що звертається за призначенням зазначеної допомоги, включаються чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах I–IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей».

 

 

 

 

 

КОМЕНТАР

 

Статтею 61 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» вiд 20 грудня 2005 року № 3235-IV встановлено, що у 2006 році розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як для застрахованих, так і для не застрахованих осіб визначається з урахуванням матеріального стану сім’ї.

На виконання норми зазначеного Закону Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Деякі питання призначення і виплати допомоги сім’ям з дітьми» від 15 березня 2006 року № 311 (набрала чинності з 23 березня 2006 року; далі — Постанова № 311), відповідно до якої розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку дорівнює різниці між 50% суми прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше мінімального розміру — 90 грн.

Оскільки застраховані особи отримують цю допомогу за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (в рахунок сплачених страхових внесків) як часткову компенсацію втрати заробітної плати (доходу) у період відпустки для догляду за дитиною до трьох років, а її розмір встановлюється правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, виходячи з фінансових можливостей, для них мінімальний розмір допомоги становить не менше 114 грн. (п. 3.2 постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про бюджет фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на 2006 рік» від 27 грудня 2005 року № 218).

Для призначення мінімального розміру допомоги довідка про середньомісячний сукупний дохід сім’ї органу, що її призначає, не подається.

Якщо особа, яка звернулася за призначенням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, бачить, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за шість місяців, які передують дню звернення, менше ніж 50% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (у 2006 році: І квартал — 241,5 грн., ІІ, ІІІ квартали — 248 грн., ІV квартал — 252,5 грн., згідно зі статтею 65 Закону України «Про державний бюджет на 2006 рік» від 20 грудня 2005 року № 3235-IV), вона має право на одержання цієї допомоги у вищому за мінімальний розмірі.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї, відповідно до підпункту 3 пункту 1 Постанови № 311, визначається органом праці та соціального захисту населення за місцем її проживання згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України від 15 листопада 2001 року № 486/202/524/455/3370, на підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб. Орган праці та соціального захисту населення видає довідку (розрахунок), на підставі якої призначає відповідний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не застрахованій особі. Застрахована особа із довідкою (розрахунком) звертається за призначенням цієї допомоги за основним місцем роботи, а суб’єкти підприємницької діяльності — платники єдиного податку та добровільно застраховані особи — до робочого органу відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Пунктом 4 Постанови № 311 визначено, хто включається до складу сім’ї особи, котра звертається за призначенням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, це:

— чоловік (дружина);

— рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років;

— діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах І–ІV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах і не мають власних сімей, незалежно від місця проживання або реєстрації;

— неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства І та ІІ груп або інвалідами І групи і проживають разом з батьками;

— непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;

— жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

Якщо заробітна плата (дохід) особи, яка звернулася за призначенням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, перевищує 50% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, що зазначений вище, вона отримуватиме допомогу у розмірі 90 грн. (не застрахована особа) або 114 грн. (застрахована особа). Зазначені мінімальні розміри допомоги підлягають індексації (з 1 квітня 2006 року індекс інфляції — 1,8%), тобто розмір допомоги з 1 квітня поточного року становить, відповідно, 91,62 грн. та 116,05 грн.

Якщо мати, яка проживає разом з дитиною, має дохід або їй встановлено оклад нижче 241,5 грн. — у І кварталі, 248 грн. — у ІІ та ІІІ кварталах, 252,5 грн. — у ІV кварталі, вона повинна звернутися із зазначеними довідками до органу праці та соціального захисту населення за довідкою (розрахунком), на підставі якої їй призначатиметься допомога у підвищеному розмірі відповідним органом (органом праці та соціального захисту населення — для незастрахованих осіб, роботодавцем — для найманих працівників, робочим органом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності — для добровільно застрахованих осіб тощо). При цьому зазначена довідка (розрахунок) діє протягом шести місяців з дня призначення допомоги і підлягає поновленню лише після зазначеного терміну.

Якщо мати проживає разом з дитиною і не має доходів, розмір її допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку становитиме: 241,5 грн. — у І кварталі, 248 грн. — у ІІ та ІІІ кварталах, 252,5 грн. — у ІV кварталі.

У зв’язку з дією у 2006 році такого порядку визначення розміру допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зупинено дію статті 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18 січня 2001 року № 2240-III, дію статті 15, пункт 3 розділу VІІІ Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21 листопада 1992 року № 2811-XII та абзацу першого пункту 22 Порядку призначення і виплати допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751.

 

Наталія Іщук,

начальник відділу страхування

у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Міністерства праці та соціальної політики України

 

Версия для печати

ПОДПИСКА

БЕСПЛАТНЫЙ НОМЕР




подробнее   

НАШИ СЕМИНАРЫ

 


подробнее   












ГЕНЕРАЛЬНЫЙ ДИРЕКТОР | СПРАВОЧНИК ЭКОНОМИСТА | СЕКРЕТАРЬ-РЕФЕРЕНТ | МЕНЕДЖЕР ПО ПЕРСОНАЛУ | СПРАВОЧНИК КАДРОВИКА | ПРАКТИКА ПРОДАЖ

Украина, г. Киев, пр-т Гагарина, 23, офис 1104,
тел. +38(044)568-51-38


КАРТА ПРОЕЗДА

Copyright©2007, МедиаПро
Сделано Softline Company