This version of the page http://www.un.org.ua/ua/news/2008-07-09/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-28. The original page over time could change.
Соціальне підприємництво відкриває нові комерційні можливості для приватного сектору та є надзвичайно важливим для скорочення рівня бідності в Україні, -- зазначається у новому звіті ПРООН-United Nations in Ukraine
    English
Глобальний сайт ООН | Бізнес Центр | Адміністрація | Вакансії | Мапа сайту
U
N

А
Г
Е
Н
Ц
І
Ї
ПРООН
Програма розвитку ООН
ЮНІСЕФ
Дитячий фонд ООН
УВКБООН
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців
ЮНФПА
Фонд Народонаселення ООН
ЮНЕЙДС
Об'єднана Програма ООН з ВІЛ/СНІДу
ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров'я
УНЗ ООН
Управління ООН з наркотиків та злочинності
МАГАТЕ
Міжнародне агентство з атомної енергії
МОП
Міжнародна організація праці
MOM
Міжнародна організація з міграції
МФК
Міжнародна Фінансова Корпорація
МВФ
Міжнародний валютний фонд
СБ
Світовий Банк
09.07.08

Соціальне підприємництво відкриває нові комерційні можливості для приватного сектору та є надзвичайно важливим для скорочення рівня бідності в Україні, -- зазначається у новому звіті ПРООН

9 липня 2008 року, Барселона - Київ Соціальні підприємства відіграють важливу роль у вирішенні труднощів та полегшенні життя серед найбідніших верств населення України, але їх потенціал сприяти більшому економічному зросту великою мірою залишається нереалізованим – згідно з новим Звітом, який був представлений сьогодні Програмою розвитку ООН (ПРООН) та Європейською дослідницькою мережею ЕМЕС (EMES).

Звіт має назву «Соціальне підприємництво: Нова модель зниження рівня бідності та сприяння зайнятості. Огляд концепції та практики в Європі та країнах СНД».

Автори Звіту демонструють, що традиційні ініціативи в галузі розвитку в Україні часто зосереджуються на підтримці приватного сектору або держави, тим самим ігноруючи організації, що поєднують прибуткову діяльність із досягненням певних соціальних цілей.

«Між організаціями, які підтримують розвиток соціального підприємництва в Україні повинні бути встановленні належні зв’язки», говорить Бен Слей, Директор регіонального центру ПРООН в Братиславі.

Центральноєвропейські та пострадянські країни мають такі осередки бідності (включно з громадами циган, інвалідів та літніх людей), що характеризується неабиякою нерівністю та їх повною неможливістю брати участь в політичному та економічному житті країни.

«Соціальні підприємства надають ідеальну схему для вирішення проблеми безробіття та покращення доступу до ринку праці», заявив професор Жак Дефорни, Президент ЕМЕС. У Західній Європі соціальні підприємства виникли за останні 30 років і відграють важливу роль у підвищенні рівня зайнятості та підтримці соціальних послуг, сказав він.

Соціальні підприємства – це приватні, автономні, підприємницькі організації, які надають товари та послуги із яскраво-вираженою метою надання допомоги певній громаді чи досягнення тієї чи іншої соціальної мети. Як правило, їх власниками та керівниками є група громадян, а матеріальна вигода основних інвесторів є обмеженою. Соціальним підприємствам заборонено розподіляти свої доходи, або ж вони організовані таким чином, що виключає отримання прибутку з переліку їх основних цілей.

У Звіті розглядаються 12 пострадянських країн. Він також містить окремий розділ щодо існування соціальних підприємств в Україні. На думку авторів Звіту, в Україні існує неадекватна регуляторна база щодо діяльності соціальних підприємств, їх погано фінансують, а також відсутні достатні визнання та оцінка їх важливої ролі – незважаючи на високе безробіття, особливо серед марґінальних верств українського населення.  

Перед соціальними підприємствами наразі стоїть багато перешкод. Багато людей не знають про їх існування, або не довіряють їм через їх залежність від іноземних донорів. Законодавчі системи є досить недорозвиненими – особливо це стосується режимів оподаткування, які не надають соціальним підприємствам належних привілеїв. Деякі донорські організації навіть ігнорують їх в якості інструментів зі скорочення бідності, вважаючи їх пережитками радянської системи.

У Звіт пропонуються декілька способів сприянню подальшого розвитку соціальних підприємств в країнах перехідного періоду. Він рекомендує зробити законодавче та політичне середовища більш сприятливими, організовувати відповідні ініціативи з популяризації та лобіювання із залученням посадових осіб, заснувати спеціалізовані агентства для підтримки соціальних підприємств, надавати ґрантові кошти для заснування та подальшого утримання соціальних підприємств. 

«Особлива перевага соціальних підприємств полягає в їх можливості вирішувати важливі економічні та соціальні проблеми безпосередньо на місцевому рівні», говориться у звіті. «Соціальні підприємства є дуже важливими для просування посткомуністичних держав до більш сучасної структури, де громадські організації та соціальні підприємства виконуватимуть функції покращення добробуту громадян шляхом запровадження новітніх підходів та залучення широких верств громадянї».

Сьогодні, 9 липня, Звіт представлятимуть у Барселоні на міжнародній конференції «Третій сектор та сталі соціальні зміни: нові кордони досліджень», яку організовано Міжнародною Спілкою з досліджень у третьому секторі (International Society for Third Sector Research (ISTR)  та ЕМЕС (EMES). На чотири-денну конференцію запрошені близько 600 академіків, докторів наук, студентів, дослідників та практиків із 58 країн для обговорення основних проблем третього сектору та громадянського суспільства загалом.

Ознайомитися з повною версією Звіту можна тут.

***

Інформація для редакторів:

Програма розвитку ООН (ПРООН) є глобальною мережею ООН в галузі розвитку, організацією яка виступає за позитивні зміни та надає країнам доступ до джерел знань, досвіду та ресурсів задля допомоги людям в усьому світі будувати краще життя. Ми співпрацюємо з 166 країнами світу, допомагаючи їм знаходити власні шляхи розв’язання глобальних та національних проблем в галузі розвитку. Покращуючи свої власні можливості, вони мають змогу використовувати досвід та знання співробітників ПРООН та широкого кола наших партнерів. Більше інформації про діяльність ПРООН в Україні можна знайти тут: www.undp.org.ua

Європейська мережа ЕМЕС (www.emes.net) взяла своє ім’я від своєї першої дослідницької програми на тему виникнення соціальних підприємств у Європі” – (англійською мовою:emergence of social enterprises in Europe).  Мета мережі ЕМЕС – своїми різними дослідницькими програмами побудувати теоретичний та емпіричний корпус, підкреслюючи унікальні риси європейського «третього сектору». Десять заснованих університетських дослідницьких центрів та дев’ять індивідуальних дослідників, які працюють у цій галузі, об’єднали свої зусилля заради поступового створення європейського корпусу теоретичних та емпіричних знань. Для подальшої інформації відвідайте веб-сторінку ЕМЕС: http://www.emes.net

За докладнішою інформацією та з запитами щодо можливості інтерв’ю, будь-ласка, звертайтеся до Зорана Стевановіча, регіонального координатора звязків з медіа у Центрі ПРООН в Братіславі за тел.: +421 2 59337 428, або до Сергія Гриценка,  за тел.: +38044 254 00 35.

   Попередня   Наступна   

Останні новини ООН


23.07.08  ПРООН разом з місцевою владою відкривають сучасну котельню для Гуманітарної гімназії м.Рівне
 
16.07.08  ООН приймає заявки на посади суддів
 
10.07.08  11 липня - Всесвітній день народонаселення
 
09.07.08  Мережа підписантів Глобального Договору ООН в Україні провела корпоративний суботник, присвячений Дню Дніпра
Усі новини...
Підписатися на новини...













© Веб-сторінка офіційного сайту Представництва Організації Об’єднаних Націй в Україні 2007. Усі права застережені

Website of United Nations office in Kyiv, Ukraine. Description of major missions, interesting information, useful hints and phone numbers. United Nations UN Ukraine cooperation poverty reduction refugees Goodwill Ambassador human rights Global Compact corporate social responsibility Avian Influenza Millennium Development Goals Millennium Declaration HIV/AIDS General Secretary Assembly UNDAF Development Assistance Framework World Health Organization Children's Fund Development Programme High Commissioner for Refugees IMF IFC World Bank International Labour Organization UN Population Fund IAEA Migration Human Development Report Francis O'Donnell agencies Resident Coordinator system Country Team history Common Country Assessment