This version of the page http://borvisti.com.ua/?read=617 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-15. The original page over time could change.
ЗАГАЛЬНЕ :: НАТО — вододіл для українського суспільства? Сайт газети ВІСТІ :: Новини Лівобережжя Київщини ::
www.borvisti.com.ua
Новини
Лівобережжя
Київщини
Головна Реклама Оголошення Журналістам та очевидцям Про нас Передплата Контакти Архів
РУБРИКИ:   БЛАГОУСТРІЙ   ДОВКІЛЛЯ   ЗАГАЛЬНЕ   КОРОТКИМ РЯДКОМ   НАБОЛІЛЕ   ПОДІЇ   ПРАВОПОРЯДОК   
Пошук
Обережно, гральні заклади!          Зобов’язання непосильне?          У Верховну Раду — через чорний хід?          «Однорукі бандити» захищаються          Колотнечу у Переяслав-Хмельницькій міській раді тимчасово призупинено?          КЛОПОТИ ПЕРЕЯСЛАВСЬКОГО РИНКУ          Відгукніться, добродії!          Відкритим текстом          Заповідник на Комсомольському озері Борисполю не по кишені          У Борисполі відкрився ще один інформаційно-довідковий центр          БОБИКА Й ЖУЧКУ — НЕ БРАТИ НА МУШКУ!          «Наша ряба» поповнить переяславський гаманець          Діти не повинні бути забавою у чварах духовенства          Не соткою єдиною…          Дякуємо за ремонт!          Старинці — не раби          Скутери — то справжнє лихо          Головна причина — людська недбалість          Інформують правоохоронці          ОЗЕРА ПОТРЕБУЮТЬ НЕГАЙНОГО ОЧИЩЕННЯ          

   ЗАГАЛЬНЕ   
   НАШІ НОВИНИ    

НАТО — вододіл для українського суспільства?

Новообраний український парламент вкотре потрясає гостре протистояння опозиції та більшості. Регіонали вкупі з комуністами знову заблокували трибуну та президію і спікер Арсеній Яценюк навіть не має змоги закрити першу сесію. Детонатором чергового збурення став спільний лист Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України, направлений 15 січня Генеральному секретарю Північно-Атлантичного блоку Яапу де Хоопу Схефферу . У ньому вони висловили бажання нашої країни приєднатися до Плану дій про членство в НАТО і просили розглянути її офіційну заявку  на квітневому саміті Альянсу у Бухаресті. Дізнавшись про це подання, опозиціонери притьмом звинуватили керівників держави в ігноруванні думки народу і зажадали від них відкликати листа, а найперше поставили вимогу до очільника парламенту, щоб той скасував свій підпис під небезпечним, на їхню думку, документом. Зрозуміло, ні першого, ні другого робити ніхто не збирався. Тоді протестанти висловили ще одну забаганку – негайно провести загальнодержавний референдум, на якому народ повинен сказати своє слово щодо цієї проблеми. Даремно представники більшості намагались пояснити, що наміри – це ще не сам вступ, а коли мова йтиме безпосередньо про нього, то думку народу запитають обов’язково. Не допомогло. Отож, спостерігаємо чергову політичну кризу.


Чи мають підстави опозиційні фракції, коли заявляють, що більшість українського населення не бажає входження своєї країни до НАТО? На превеликий жаль – так. За даними останнього опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи», лише четверта частина громадян України воліють пов’язати її майбутнє з членством у цьому оборонному співтоваристві, а більше половини – категорично проти. Головних причин такої невтішної картини можна назвати принаймні три: наслідки багаторічної радянської антинатовської пропаганди, відсутність належної роз’яснювальної роботи серед населення на державному рівні у часи незалежності та люте небажання Росії і її місцевих лакуз бачити Україну серед членів Альянсу. Однак робити трагедію з такого становища не варто, бо у подібну ситуацію потрапляли ще деякі країни із так званого соціалістичного табору, які сьогодні уже є повноправними членами НАТО. Скажімо, у тій же Словаччині перший плебісцит був просто провальним.


Тому конструктивним силам нашого суспільства слід налаштуватись на злагоджену та копітку повсякденну роз’яснювальну роботу, щоб за рік-два надолужити усе згаяне, і підійти до референдуму з високим рівнем поінформованості населення про сам блок, його цілі та завдання, принципи ухвалення рішень, економічні та гуманітарні стандарти, які діють у країнах-учасницях. Урешті-решт люди повинні перестати вірити усяким пропагандистським лякачкам періоду «холодної» війни, а усвідомити, що до НАТО входять 26 найбільш розвинутих країн світу з високими соціально-економічними та гуманітарними стандартами. (А колишні наші партнери по СРСР та Варшавському договору, що стали членами блоку зовсім недавно, швидкими темпами наближаються до цього рівня). Усі вони, Бельгія, Велика Британія, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Угорщина, Франція, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Румунія, Болгарія, Словаччина і Словенія, абсолютно рівноправні при ухваленні колективних рішень, які приймаються лише за одноголосної згоди. Твердження про те, що українські юнаки із вступом до Альянсу обов’язково потраплять у зону бойових дій, абсолютно безпідставні, бо питання про направлення їх туди може вирішувати лише Верховна Рада.


Що ж стосується розвитку економіки, то досвід Польщі та країн Прибалтики засвідчує, що тут  відкриваються нові широкі можливості. Так, у 1997 році до Польщі надійшло 2,7 млрд. доларів іноземних інвестицій, а у 1999, після вступу в НАТО, – 8 мільярдів! Прибутки ж, отримані її бюджетом від участі у різних економічних програмах блоку, у два рази перевершують прямі витрати на членство в ньому. Залякування руйнуванням нашого військово-промислового комплексу безпідставні хоча б через те, що його, виокремленого, у нас ніколи й не було – ми були лише складовою частиною ВПК  СРСР. Росія ж сьогодні не надто бажає співпрацювати у цій царині. Пригадайте хоча б  випадок із літаком АН-70. І, навпаки, входження у товариство промислово розвинених держав відкриє  друге дихання для нашої військової промисловості.
Потрібно також зрозуміти, що з безпосередньою підготовкою і самим вступом до НАТО нарешті стабілізується ситуація у самих наших Збройних силах. Адже, чого гріха таїти, сьогодні вони перебувають не у найкращому стані, починаючи від грошового утримання і побутових умов військовослужбовців та закінчуючи станом озброєння і безпекою військових об’єктів. Для порівняння наведемо рівень оплати ратної праці у армії Федеративної Республіки Німеччини. Особливо зверніть увагу, скільки отримує рядовий її солдат, і додаткових коментарів вам буде непотрібно.


Зазначимо лише, що військовий бюджет ФРН перевищує український у 56 разів.
Ми далекі від думки, що на другий день після вступу до Північно-Атлантичного блоку  Україна зрівняється з Англією чи Францією за рівнем життя. Але ми твердо станемо на шлях, який приведе до цього. Звичайно, потрібно буде добре усім попрацювати. Інакше  не можна. Благополуччя західних демократій – результат надзвичайних зусиль усього суспільства. Ми ж, зізнаймося чесно, уже шістнадцять років чекаємо на манну небесну. Від Росії її не дочекаємось точно. Як не дочекаємось і від Заходу. Але, на противагу північній сусідці, він покаже дорогу, яка виведе до загальноєвропейського дому. Москалі ж можуть запропонувати у провідники лише Івана  Сусаніна.


Чим швидше ми, громадяни України, розплющимо очі і позбудемось усіляких ідеологічних міфів стосовно НАТО, тим реальнішою стане наша мрія про сильну і незалежну державу.

Василь Галатенко


Кількіть переглядів статті: 270
14.07.08 Зобов’язання непосильне?
14.07.08 У Верховну Раду — через чорний хід?
14.07.08 Відгукніться, добродії!
14.07.08 БОБИКА Й ЖУЧКУ — НЕ БРАТИ НА МУШКУ!
14.07.08 «Наша ряба» поповнить переяславський гаманець
14.07.08 Діти не повинні бути забавою у чварах духовенства
14.07.08 Не соткою єдиною…
14.07.08 Головна причина — людська недбалість
14.07.08 Інформують правоохоронці
14.07.08 Кіна не буде…
14.07.08 Коротким рядком
14.07.08 Київ—Харків — траса-убивця бориспільців
02.07.08 «Основний Закон — це я сам»
02.07.08 У ПАРКУ «ПЕРЕМОГА» З’ЯВИЛИСЬ ВЛАСНІ АТРАКЦІОНИ
02.07.08 На Бориспільщині утопився київський курсант
02.07.08 У випускну ніч насмерть збито старшокласника
02.07.08 Перша кров Яготинського привокзального ринку
02.07.08 Інформують правоохоронці (Бориспіль)
02.07.08 ТРИ КРАДІЖКИ, ТРИ НАРКОМАНИ І ДВІ ДТП
02.07.08 Правоохоронці відповідатимуть за порушення закону
02.07.08 ЯК Я ШУКАЛА УКРАЇНОМОВНЕ ЧТИВО У БРОВАРСЬКИХ КНИГАРНЯХ
02.07.08 БРОВАРЧАНИ ХОДИТИМУТЬ У КАСКАХ?
26.06.08 ЧХАТИ НАМ НА ТЕ, ХТО В РОСІЇ НАЙВЕЛИЧНІШИЙ, ЯКБИ НЕ…
26.06.08 Нагороджували кращих
26.06.08 Депутати вирішили боротися із незаконним виробництвом
26.06.08 ВЛАДНИЙ ПАРАЛІЧ У ПЕРЕЯСЛАВІ
26.06.08 За Яготин узявся Голівуд
25.06.08 Інформують правоохоронці
25.06.08 ВИПУСКНИЙ ВЛЕТИТЬ У КОПІЙКУ
18.06.08 Коротким рядком (Переяслав)


Украинская Баннерная Сеть


   Коментарі до статті [5]   
 
1 Гість 31.01.08 12:53
зачем Прыщавому это НАТО??? Зачем оно нам???

 
2 Гість 31.01.08 02:14
а кто такой Прыщавый?

 
3 Гість 31.01.08 03:34
ющенко

 
4 Здравомыслящий 31.01.08 03:39
НАТО - НАФИГ !!!

НАТО - НЕ НАДО !!!

ГЕТЬ ПРИЩАВИХ !!!

 
5 Володя 12.03.08 08:50
Питання щодо неприєднання України до НАТО носить винятково політичне підґрунтя. Про доцільність участі України у системі колективної безпеки тут взагалі не йдеться, йдеться про певний національний світогляд, і, як наслідок, про збирання політичних диведентів на цьому світогляді. Якщо вже так ставити питання, то Україні тоді потрібно і з ООН вийти, бо при більш детальному вивченні з’ясується, що ООН, виявляється, є і більш недемократичнішою (щодо прийняття рішень) і набагато більш агресивнішою (щодо військових санкцій по відношенню до «поганих» держав) організацією ніж НАТО… Але про це не йдеться, бо про ООН пострадянські українці мають дещо іншу інформацію, ніж про НАТО, залишену нам ще з часів СРСР, тому і політичні диведенти на ООН не назбираєш, тільки на НАТО…

   
Ваше і'мя
Коментар
 
 







   ОПИТУВАННЯ    

Untitled Document
Скільки вам років?  
16-20
173
 
20-30
314
 
30-50
116
 
більше 50
16
 
до 16
78
 
 
 
Всього проголосувало: 697  



 

   ЗАСТЕРЕЖЕННЯ   
   СТАТИСТИКА    
Коментарі до статей та думки гостей форуму можуть бути опубліковані на сторінках газети "Вісті.Інформація.Реклама". Адміністрація сайту не несе відповідальності за висловлювання користувачів сайту на форумах, у чатах та коментарях.
Розробка: Mokin.biz каталог сайтеговWarki.NET - софт, видео, музыка, картинки, обои, все для вашего компьютера