This version of the page http://20minut.ua/news/123477 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-14. The original page over time could change.
Вишиванка має “сидіти”
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Вишиванка має “сидіти”

A A A
Размер шрифта:
Найпопулярнішими серед тернополян зараз є борщівська чорна вишивка й узори “білим по білому”

Щоби вибрати хорошу вишиванку потрібно, перш за все, добре приміряти виріб по довжині рукава, горловину, а також колір полотна, радять продавці вишиваних сорочок. А якщо вишиванка біла, то вона не повинна бути пожовклою чи з плямами.

Незважаючи на те, що цьогорічні випускники на офіційну частину повинні йти у вишитих сорочках, пожвавлення напередодні випускного у магазинах народних виробів та на ринку не відчувається, кажуть продавці.

Хтось із школярів позичає сорочку в рідних, знайомих, як наприклад 11-класниця школи №3 Анна. Вона братиме вишиванку в сестри, яка є учасником фольклорного гурту, тому має вишивану сорочку. Ще комусь сорочки вишивають мами, тітки, бабусі. Так, одній із випускниць школи №6 Ірині сорочку на випускний вишиває бабуся.

Купують білі і чорні

А от школярі, які не мають де позичити сорочку та чиї мами і бабусі не мають часу та бажання вишивати сорочку, ідуть по магазинах та на ринок.

Випускник школи №5 Михайло купував вишиванку на ринку. Вона коштує 400 грн.

Чесно кажучи, не дуже вибирав кольори чи узор, просто купив, бо потрібно на випускному бути у вишиванках, — каже хлопець.

Продавці радять все-таки придивлятися до вишиванок, приміряти добре та дивитися на текстуру ниток. Чим якісніші вони, тим довше носитиметься вишиванка та не бліднутиме узор.

Зараз у Тернополі найбільший попит мають чорна борщівська вишивка та шовкова “білим по білому”.

Ціни вишиванок доволі різноманітні: чоловічі коштують 220-880 грн, а жіночі — 290-450.

Ціна на вишиту сорочку залежить від матеріалу, з якого вона пошита, ниток, які використані при її створенні, та складності узору, розповіла продавець-консультант магазину “Золоте руно” Любов Дубас.

Наш магазин бере вишиті сорочки у людей, які самі їх вишивають, - каже пані Дубас. - Яку ціну люди самі кажуть — таку ми й ставимо, звісно, магазин ще робить свою націнку.

Шифонові - найдорожчі

В місті продають полотняні, батистові та шифонові вишиванки. Батистові та шифонові традиційно є дорожчими, оскільки шифонові вишивають шовковими нитками, батист – дорога тканина.

Зараз дуже модною є вишивка “білим по білому”, актуальною також є традиційна борщівська чорна вишивка. За легендою, жінки, чиїх чоловіків забрали до війська, на знак жалоби почали вишивати на чорному полотні і тільки такі вишиванки й носили.

Тернополянка Надія Деркач зараз займається вишивкою картин, але раніше вишивала й сорочки. На вишиття однієї сорочки вона витрачала приблизно півроку.

Звісно, якщо людина тільки цим і займається, то вона вже має “набиту” руку і витрачає на роботу весь час, то процес набагато скорочується, - каже пані Деркач. - А якщо займатися цим для себе, то можна вишивати набагато довше, бо й треба по дому щось зробити.

Молодь купує на фестивалі

Щоб вишити гарну сорочку, треба мати гарне полотно, якісні нитки та добре серце, розповідає пані Ганна, яка торгує вишитими речами на центральному ринку.

Найчастіше починають купувати вишиті вироби перед великими церковними святами, як то Великдень чи Різдво, та влітку. Переважно купує вишиванки молодь, а влітку особливо багато, бо всі збираються на різні фестивалі, тому й починається ажіотаж. Особливо популярними є чорні вишиванки. Хоча, дехто помилково думає, що вони є жалобними. А зараз ще також багато купують, бо на випускний мають школярі йти у вишитих сорочках.

Ірина НЕБЕСНА

Тернополь 2008-05-30 18:09:46
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
вишиванки  Тернопіль  магазини 
Статьи автора RIA плюс:

Оцените новость:

Рейтинг: 0
Голосов: 0
Просмотров:413

RIA плюс

Написать письмо автору

Добавить комментарий (0)
Также в рубрике:
13:20Сузір'я тернопільських графіків в картинній галереї
11:23Гайда на "Шешори"!
12:21Світ вишивки у роботах Ніни Гончарук
15:52„Стелсі”: „Український „шоу-базар” не для нас”
14:49В кінотеатрі перукар бориться з тероризмом
14:47Проща пройде з концертом
10:27Вадим Сікорський розкриває секрети єврейських мудреців
10:24Группа Brevi's: "Привет из 80-х!"
10:18Завершився третій молодіжний фестиваль «Зашків-2008»
08:49Мировой хаус везет пионер испанского диджеинга
Статьи автора RIA плюс:
13:01 В австрійця вимагають 6 млн грн
18:23 Через калюжі - хоч літаком
17:54 Алла Гамалевич - новий керівник податкової інспекції
14:49 В кінотеатрі перукар бориться з тероризмом
14:08 Серби співали з “Галичанами” “А милий варенички просить”
18:35 В аварії загинуло двоє
17:47 Із вітерцем по Таврах
15:58 Вкрав машину, щоб поїхати до колишньої
15:42 Курси англійської - безкоштовно
15:14 Юнака вбив заряд блискавки