This version of the page http://20minut.ua/news/121483 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-14. The original page over time could change.
Великодня паска від Галини Демидюк
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Великодня паска від Галини Демидюк

A A A
Размер шрифта:
У Галини Демидюк, господині салону весільного вбрання "Від пані Галини", робота закипить пополудні. На кухні буде тихо і спокійно, як завжди у такий урочистий момент. Чоловік пані Галини Леонід Филимонович буде займатися своїми справами, давши господині можливість зосередитись на найважливішій справі цього дня - випіканні паски.

 

- Пекти паску можна або в четвер, або в суботу, - пояснює господиня, - кажуть, "хто в п'ятницю пече, з того кров тече".

Пекти пасхальний хліб саме в суботу - давня традиція сім'ї Демидюків. Проте для рубрики "Гурман" пані Галина погодилася поділитися фірмовим рецептом трохи раніше.

- Я завжди печу багато пасок - штук 15-16. Інакше не можна - у мене велика родина: троє синів, і всі одружені, п'ятеро онуків, кожного треба пригостити. Цього року паску буде їсти і найменший онучок Галини Семенівни Саша - йому два з половиною роки. Для нього спеціально буде пектися пасочка у найменшій формочці.

Забігаючи наперед, скажу, що господинею пані Галина виявилась досвідченою, в багатьох питаннях обізнаною і на поради не скупою. Кулінарія - взагалі її сфера, а випічка - справжня пристрасть. Різноманітними делікатесами, такими, що їх рецепти переписувались у неї друзями і знайомими неодноразово, вона частувала родину здавна. Тільки от тепер часу бракує, та й діти розбіглися по своїх кутках.

- У мене он книги стоять, яким десятки років, користуюся ними при потребі. Деякі страви там почула, там побачила, а то сама придумала, змішала, дивлюся - смачно, записала собі.

Рецепт великодньої паски та вміння її випікати Галина Семенівна перейняла від матері, з часом додавала інгредієнти вже від себе. Розпочинаючи роботу десь о третій - четвертій годині дня, закінчує її пізно вночі. Кілька годин сну - і до церкви.

- За всім процесом треба добре стежити, правильно змішати продукти, добре вимісити тісто, стежити, щоб на кухні не було протягів (тоді тісто не зможе добре підійти і паска не буде легкою). Особливо, коли вироблені паски вже стоять у формах.

Найперша справа у процесі випічки - добре просіяти борошно, щоб воно набралося кисню, тоді тісто буде добре сходити. Молоко брати по можливості якомога свіжіше, бажано вранішнє. Жовтки - тільки з домашніх яєць, завдяки цьому паска буде жовтою та дуже красивою. Опара для тіста потрібна, щоб паска не черствіла, тоді вона зможе простояти 10-12 днів. Вимішувати тісто обов'язково руками, тільки тоді можна відчути, яке воно.

Для Галини Демидюк свято Пасхи - особливе. Мабуть, тому, що спогади про нього вона пронесла крізь усе життя ще з дитинства.

- Це свято для мене завжди було таке світле, тепле, сонячне, - ділиться спогадами господиня. - Пам'ятаю перші квіти, які розцвітали в цей день, метеликів, що літали над ними.

Сьогодні свято, звісно, відрізняється від того, що було в дитинстві. Але незмінним залишилось одне - великодній кошик, який має бути обов'язково багатим, щоб багатим та успішним був увесь рік.

Паска з курагою та родзинками

Дані пропорції розраховані на велику порцію пасок - штук 10-15.

Вам знадобляться такі продукти:

Борошно - від 2 до 5 кг, молоко – 1 л, цукор - приблизно 1 кг, 200 г дріжджів, 30 жовтків, 200 г маргарину, 1,5 склянки олії, 0,5 склянки сметани, курага, родзинки, дрібка солі, ваніль, кориця, по 0,5 чайної ложки меленого мускатного горіха та кардамону.

Підготувати борошно, просіявши його через сито. На вогні приготувати для тіста опару: склянку свіжого молока довести до кипіння на повільному вогні, поступово всипавши в нього борошно (3-4 столові ложки). Маса за консистенцією повинна нагадувати рідку манну кашу.

В окремій посудині (для цього краще взяти велику каструлю, оскільки в ній і буде згодом вимішуватись тісто) змішати один літр підігрітого молока з трьома-чотирма ложками цукру. Додати подрібнені пресовані дріжджі. Закрити посудину кришкою, доки не розчиняться дріжджі і на поверхні не утвориться пінка.

Після того додати трохи борошна і вилити опару, щоб тісто збродило. Великою ложкою розмішати до утворення однорідної маси. Знову накрити кришкою.

Окремо перетерти 30 жовтків із цукром (цукор за смаком), можна збити міксером, аби не залишилося грудочок, і вилити у каструлю. Додати топлений маргарин, олію, дрібку солі, сметану. Родзинки помити, курагу порізати і теж висипати у каструлю. Додати ваніль, корицю, мелений мускатний горіх, кардамон. Вимісити тісто руками: воно має бути легке, не забите. Дати підійти два рази, на третій уже виробляти паски.

Форми змастити олією чи маргарином, посипати борошном. Тісто брати порціями залежно від розміру форми, добре його вимісити, щоб не залишилося повітря, та покласти у форму. Воно має займати приблизно половину ємності форми. Дати підійти у формі. При цьому на кухні не повинно бути відкритих вікон чи протягів, щоб тісто у формах не сіло. Випікати близько 30 хвилин при температурі 180 градусів.

Глазур: Два білки збивати 20 хвилин, можна вручну, поступово додавати цукрову пудру, щоб суміш вийшла густою (так, щоб стояла ложка). Можна кулінарною щіточкою або ложкою змастити поверхню паски, коли вона трохи остигне. Зверху присипати присипкою та кокосовою стружкою.

 

Бліцанкета

- Чи є така страва, яку б ви хотіли навчитися готувати?

- Страв стільки, що всіх не переготуєш. Ні, мабуть, такої немає.

- А спробувати?

- У мене стільки кулінарних книг, що спробувати можна геть усе, був би тільки час.

- І багато у вас посібників із кулінарії?

- О, дуже. Є ще з п'ятдесятих років, сорокових.

- Що найбільше вам подобається готувати?

- Дуже люблю пекти, готувати страви з м'яса.

- Що найбільше подобається вашій сім'ї з того, що ви готуєте?

- Вони дуже люблять, коли я печу. Пироги це для них - усе, з яблуками, з вишнями, з гарбузом.

- Чи є щось таке, чого ви не любите робити на кухні?

- Немає.

- Навіть прибирати?

- У мене все робиться одразу: тут я готую, там прибираю, там вмикаю пральну машинку і закидаю речі.

- Чоловік на кухні допомагає, ви його допускаєте?

- Так, посуд помити.

- Чи сподобалися вам страви якоїсь іншої національної кухні?

- Куштувала єврейську кухню, узбецьку, грузинську. Вони дуже смачні, але занадто гострі.

- Продовжте речення: "Смак, який я пам'ятаю з дитинства, - це..."

- Смак чорного хліба зі смальцем та зеленою цибулею зверху. Для нас, чотирьох дітей у батьків, це була найперша смакота.

- Ви починаєте свій ранок із..

- Із того, що тікаю в магазин і нічого не їм. Чоловік готує собі зранку сам.

Винница 2008-04-26 11:53:20
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Паска  кулінарія  Галина Демидюк 
Статьи автора Тамара ТИСЯЧНА:

Оцените новость:

Рейтинг: 0
Голосов: 0
Просмотров:205

Тамара ТИСЯЧНА

Написать письмо автору

Добавить комментарий (0)
Также в рубрике:
11:03Усі шість дітей — як "під покірку"
10:51На заробітках тернополянку рятувала лише медитація
10:48Найбільше тернополяни потрапляють у рабство в Росію
10:28Майстер ляльок створила більше двохсот казкових героїв
08:45Світлану Фицайло шити навчив батько
12:49Тернопільське море
11:39“Якби знала, що це востаннє...”
11:38Його “дружиною” була журналістика
11:03Дмитруки збирають чорницю сім'єю
10:47Повелитель літаків мріє про майдан для польотів
Статьи автора Тамара ТИСЯЧНА:
08:45 Світлану Фицайло шити навчив батько
10:49 В "Заре" сыграли в "КВН-хоккей"
10:48 Голливуд по-винницки
09:41 Богдан Ропотилов болеет путешествиями по миру
09:36 В Індії живуть зелені мавпи та лісові люди
09:46 Выбираем помощницу на кухню
09:06 Ритуал справжнього мате
08:59 На роботу верхи
08:55 В Риме воду пьют прямо с фонтанов
09:09 Раритети не продаються