Про нас  Члени спілки  Прес-релізи/звернення  Преса про нас  Проекти  Партнери  Контакти 
ПРЯМА ДІЯ 
• Кампанії
• Звернення
• Повідомити про порушення прав людини
• Поради правозахисників
• Блог
• Питання правозахиснику
Змінити / підписатися на розсилку
 
Реєстрація »»
Вхід »»
Фонд захисту жертв порушень прав людини
Щорічні доповіді про права людини
Україна в документах ООН з прав людини
Міжнародні інструменти та доповіді з прав людини
Рішення Європейського суду з прав людини
Надати допомогу УГСПЛ

версія для мобільника
helsinki.org.ua/wap










Наші проекти

1.  Розвиток та підтримка правозахисного руху в Україні

УГСПЛ постійно займається розвитком правозахисного руху через:

-  різнобічну підтримку діяльності багатьох регіональних правозахисних організацій;

-  сприяння в створенні нових правозахисних організацій;

-  налагодження постійного обміну інформацією між правозахисниками та налагодженню співпраці між правозахисниками різних регіонів;

-  допомогу в організації та проведенні інформаційних кампаній;

-  організацію, проведення та участі в семінарах та інших заходах з метою популяризації правозахисного руху.

УГСПЛ проводить щорічний Форум українських правозахисних організацій, що проходить навесні в Києві. Зокрема, були проведені Форуми в 2004, 2005 та 2006 роках.

УГСПЛ була одним з організаторів проведення багатьох заходів в рамках відзначення 30-річчя створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод (УГГ), що пройшли в Києві 8-10 листопада.

2.  Дослідницька та аналітична діяльність

Моніторинг дотримання прав людини в Україні та підготовка звітів про дотримання прав людини в Україні. Прикладом цієї роботи підготовлені УГСПЛ доповіді правозахисних організацій „Права людини в Україні – 2004” та „Права людини в Україні – 2005” . Такі звіти готуються щороку і оприлюднюються в квітні-травні кожного року.

Крім того, УГСПЛ постійно звертає увагу на дотримання прав людини в окремих регіонах. Зокрема, у 2006 році УГСПЛ оприлюднила Доповідь „Регіональні аспекти дотримання прав людини в Україні” (в рамках проекту „Регіональні аспекти дотримання прав людини”, що здійснювався за фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні).

УГСПЛ систематично готує аналітичні доповіді для міжнародних організацій: Міжнародної Гельсінської федерації за права людини, ОБСЄ, Ради Європи та інституцій ООН.

УГСПЛ також готує аналізи законопроектів щодо їх відповідності міжнародним стандартам у сфері прав людини.

3.  Міжнародна діяльність

УГСПЛ є членом Міжнародної Гельсінської Федерації за права людини.

Члени Спілки регулярно приймають участь у зустрічах ОБСЄ з людського виміру, подають свої пропозиції в міжнародні органи, які опікуються захистом прав людини. 

4.  Захист прав жертв порушень прав людини

Надання консультацій громадянам: в офісі Спілки та на сайті.

УГСПЛ також бере участь у проектах по розвитку приймалень для громадян по Україні, зокрема, у 2003-2006 роках Спілка брала участь у проекті Міжнародної Гельсінської Федерації за права людини щодо розвитку Громадських приймалень у Херсоні, Чернігові, Харкові, Києві та Львові.

Фонд стратегічних справ. Захист прав людини шляхом подання стратегічних страв до суду, тобто справ, які спрямовані на зміну законодавства або правозастосовної практики, що порушують права людини. З цією метою Спілка заснувала «Фонд правового захисту жертв порушень прав людини».

Поширення інформації про факти порушень через ЗМІ, повідомлення про них органи влади, міжнародні організації та іноземні посольства.

5.  Освіта з прав людини

Спілка проводить тренінги, семінари та конференції з метою навчання міжнародним стандартам прав і свобод, методикам захисту прав людини.

Зокрема, у 2006 році завершено проект щодо проведення тренінгів по питаннях Європейської інтеграції для державних службовців відділів внутрішньої політики обласних та районних державних адміністрацій (за фінансової підтримки МФ „Відродження”), проведено семінари для суддів України з питань дискримінації, семінар для адвокатів щодо практики Європейського суду з прав людини тощо. 

Започаткована Спілкою серія карток "Права людини для чайників", в яких роз'яснюються основні права людини вразливим групам населення, користується великою популярністю.

Правова освіта громадян та привернення уваги до гарячих питань з прав людини за допомогою мистецтва. Спілка є співорганізатором міжнародного кінофестивалю Дні документального кіно з прав людини «Український контекст».

6.  Вплив на органи влади з метою забезпечення прав і свобод в Україні

Антипремія УГСПЛ „Будяк року”, що присуджується за найбрутальніші порушення прав людини протягом року.

Правозахисні кампанії. Найбільш відомою та вдалою кампанією Спілки є кампанія проти прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу якій вдалося змобілізувати широкий спектр громадських організацій, привернуті увагу ЗМІ та громадськості до цього питання та добитися гальмування процесу прийняття цього репресивного за змістом закону.

Члени Спілки є членами різноманітних консультативно-дорадчих державних органів: Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, Громадських рад при Міністерстві внутрішніх справ України , Міністерстві закордонних справ України, Міністерстві юстиції України та інших.

Аналіз законодавчої діяльності. УГСПЛ постійно готує аналіз законодавчої діяльності парламенту та надсилає свої пропозиції по законопроектам до профільних комітетів Верховної Ради України, а також співпрацює з Міністерством юстиції України щодо розробки нових законопроектів. У 2006 році почав виходити щотижневий Бюлетень УГСПЛ з аналізу законодавчої діяльності парламенту в сфері прав людини (проект здійснюється завдяки фінансовій підтримці, яку надано на підставі угоди про співпрацю між Інститутом сталих спільнот (Монпельє, штат Вермонт, США) та Агентством США з міжнародного розвитку (ISC/UCAN).

Громадське обговорення законопроектів. УГСПЛ проводила обговорення низки законопроектів за участю парламентарів, науковців експертів та представників громадськості. Зокрема, протягом 2003-2006 років були проведені два обговорення проекту Кримінально-процесуального кодексу України, законопроекти про мирні зібрання, про політичних репресованих тощо.

7.  Видавнича діяльність.

Українська Гельсінська спілка з прав людини приймає участь у видавничих проектах, одні з останніх: 

- видання перекладу рішень Європейського суду з прав людини за статтею 11 (проект реалізовується спільно з Інститутом «Республіка»);

- переклад та видання Вказівок ОБСЄ до розгляду законодавства зі свободи совісті та релігії ;

- участь у підготовці Аналітичної доповіді та рекомендацій „Посилення співпраці між Україною та ЄС щодо утвердження верховенства права в Україні”.

Статутна діяльність організації, окрім окремих проектів, здійснюється завдяки інституційній підтримці, що була надана УГСПЛ в 2006 році Інститутом Відкритого Суспільства (OSI-Budapest).





Спостережна Рада Правління Працівники Статут
Звіт про діяльність за 2004-2008 роки Історія Гельсінського руху в Україні Гельсінські документи ОБСЄ Гельсінський рух в світі

Огляд по темах  
Катування та нелюдське поводження
Вибори
Право на справедливий суд
Свобода совісті та релігії
Приватність
Свобода слова
Доступ до інформації
Свобода мирних зборів
Свобода асоціацій
Дискримінація
Соціально-економічні права
Екологічні права
Права біженців і мігрантів
Права дитини
Права людини за кордоном
Конституційна реформа
Проект Кримінально-процесуального кодексу України
Права людини на шляху євроінтеграції України
Інші питання
Тим часом в парламенті...
Фоторепортаж 
Навчальний курс з прав людини для юристів Використання національних і міжнародних механізмів для захисту прав людини в стратегічних справах
Перший навчальний курс для юристів з прав людини. Лекції обговорення і тренінги - тут було все. А ще цікаві дискусії та обмін досвідом, можливість знайти нових колег, до яких можна завжди звернутися за допомогою.
31 березня у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини «Український контекст» відбувся відбірковий тур чемпіонату Київської міської дебатної ліги.
30 березня урочистим відкриттям в Будинку кіно розпочав свою роботу Четвертий міжнародний фестиваль „Дні документального кіно з прав людини „Український контекст”




 Про нас  Члени спілки  Прес-релізи/звернення  Преса про нас  Проекти  Партнери  Контакти 
© 2008  УГСПЛ
Всі права застережено
Сайт працює за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження»
При передруку наших матеріалів посилання (для Інтернету - гіперпосилання) на helsinki.org.ua обов’язкове.  Наш e-mail: