Тема “Дня”

Екскурс у майбутнє української журналістики
Фоторепортаж

День на Івана Купала
  • Редакція
  • Рекламодавцям
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№83, четвер, 15 травня 2008

   четвер, 10 липня 2008 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
ТЕМА «Дня»
КУЛЬТУРА
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Острозький клуб

ТОП-"net"

Гості "Дня"

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Віртуальний музей

Літературний журнал

Номінанти на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2008 року

Перемога "Дня" в Євросуді

ПОТРІБНА ДОПОМОГА

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
травень 2008
Пн 
5
12
19
26
Вт 
6
13
20
27
Ср 
7
14
21
28
Чт
1
8
15
22
29
Пт
2
9
16
23
30
Сб
3
10
17
24
31
Нд
4
11
18
25
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чи читаєте Ви сучасну українську літературу?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди

Погода в Києві

Вдень Вночі
Сьогодні +22..+25 +17..+19
Завтра +20..+23 +15..+17

Погода в Україні

  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 09.07.08
100 доларів США      484.0700
100 євро      759.3606
10 рублів Росії     2.0597
     
 
   
Російською
English
ТАЙМ-АУТ
  версія для друку

Шахраї переходять на картки

Сучасні злодії освоюють нові технології крадіжок


  Катерина ГЕРАЩЕНКО


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Просунуті» злодії нині переключають свою увагу на пластикові картки. Щоб отримати доступ до рахунків, вони прикидаються співробітниками банків, підключають відеокамери до банкоматів і розсилають спам від імені служб банківської безпеки.

Через комп’ютерні збої та хакерські атаки багато банків зазнає збитків. Збитки залежать від кількості проведених операцій. Велика частина помилок пов’язана з системними збоями, попереджає akado.com. Відомі кілька випадків, коли на рахунки клієнтів західних банків несподівано надходили величезні суми. Так, в Іллінойсі під час перевірки рахунку в Першому національному банку подружня пара виявила, що володіє 924,8 млн. доларів. Аналогічні надходження виявили ще 800 клієнтів банку. Внутрішнє розслідування показало, що помилка була викликана збоєм у комп’ютерній програмі.

Номер рахунку мешканки Нью-Йорка на одну цифру відрізнявся від того, на який мали надійти кошти на реалізацію програми ООН із захисту навколишнього середовища. Через помилку в документах протягом восьми місяців вона регулярно отримувала гроші від 13 іноземних урядів. Усього — близько 700 тисяч доларів. Наприклад, наприкінці вересня 2007 року злочинці спробували дістатися до рахунків у Альфі-банку. Клієнти банку отримали листи, в яких їм рекомендували скачати електронний ключ. Банк випустив спростування і попередив клієнтів, що це прийом, і ніхто з вкладників не постраждав.

БАНКОМАТИ-ШАХРАЇ

Шахраї використовують кілька типових схем для обману служб безпеки банків. Для того, щоб украсти гроші з картки, злочинці можуть використати банкомати. Шахраї застосовують спеціальні накладки-«скіммери», які зчитують дані з магнітних смуг на пластикових картах. Щоб дізнатися ПІН (персональний ідентифікаційний номер) карти, на клавіатуру банкомату встановлюють підробні накладки або портативні відеокамери. Вони кріпляться над клавішами банкомату або поряд на стіні. Часто такі пристрої обладнані автономними портативними передавачами, які можуть відправляти дані на відстань до 200 метрів. Їх можна купити в інтернеті. Часом передавачі виготовляють під конкретні моделі банкоматів.

Часто шахраї дзвонять за номерами, вказаними в банківських базах даних, які потрапили на чорний ринок. Вони просять повідомити особисті дані: номер рахунку, ПІН, кодове слово. Шахраї представляються операціоністами і посилаються на серйозну причину, наприклад, збій системи. Справжні співробітники банку ніколи не запитуватимуть таку інформацію, обдзвін клієнтів вони зазвичай проводять з рекламною метою.

ЯК ПОВЕРНУТИ ГРОШІ?

Повернути гроші можна, якщо довести, що списання було несанкціонованим. Банк вимагатиме пред’явити документальні підтвердження операцій, каже віце-президент з банківського аудиту «ФБК-право» Олексій Тєрєхов. Як доказ слід використати квитанції та чеки, які після будь-якої операції видає банкомат. На них вказується номер операції та залишок коштів на рахунку.

Розкривши особисті дані телефонним шахраям, клієнт банку відкриває їм доступ до свого рахунку. Списання грошей у цьому випадку не вважатиметься помилкою банку. Тому шансів повернути гроші мало. Якщо гроші зникли, треба повідомити про це банк і запросити завірену виписку з рахунку. Документ повинні дати у відділенні, де обслуговується клієнт. Потім потрібно блокувати карту. Це можна зробити в банку або по телефону. Для повернення грошей банк вимагатиме написати заяву на ім’я гендиректора про те, що сталося несанкціоноване списання грошей.

Якщо карта загубилася, її також треба терміново блокувати. За кордоном необхідно скористатися телефонами безкоштовних служб платіжних систем. Їхні номери дають у банку під час отримання карти.

Експерти радять ніколи нікому не передавати карту. Навіть у ресторані — щойно карта зникла з поля зору, дані магнітної смуги можна скопіювати. Здійснюючи покупки в інтернеті, залишати номер карти можна лише у великих мережевих магазинах. Треба пересвідчитися, що між комп’ютером і сайтом магазина встановлено безпечний режим з’єднання SSL — у рядку електронної адреси магазина має стояти «https:» замість «http:».

Бажано підключити послугу sms-сповіщення про всі операції за картою. Тоді після будь-якої зміни рахунку на мобільний приходитиме повідомлення. Банк несе відповідальність за збереження коштів клієнта. І якщо буде встановлено, що втрата не була наслідком порушення клієнтом договірних відносин, то банк відшкодує збиток.

№83, четвер, 15 травня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Топ-10 найдорожчих знімків в історії папараці
  • Міф про абсент
  • МОЗАЇКА
  • НОВАЦIЇ

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English