Тема “Дня”

Екскурс у майбутнє української журналістики
Фоторепортаж

День на Івана Купала
  • Редакція
  • Рекламодавцям
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№52, субота, 22 березня 2003

   четвер, 10 липня 2008 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а сторінка
День України
День планети
Подробиці
Історія та "Я"
Дайджест

Сторінка головного редактора

Головні теми

Острозький клуб

ТОП-"net"

Гості "Дня"

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Віртуальний музей

Літературний журнал

Номінанти на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2008 року

Перемога "Дня" в Євросуді

ПОТРІБНА ДОПОМОГА

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
березень 2003
Пн 
3
10
17
24
31
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чи читаєте Ви сучасну українську літературу?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди

Погода в Києві

Вдень Вночі
Сьогодні +22..+25 +17..+19
Завтра +20..+23 +15..+17

Погода в Україні

  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 09.07.08
100 доларів США      484.0700
100 євро      759.3606
10 рублів Росії     2.0597
     
 
   
Російською
English
1-а сторінка
  версія для друку

Дивний простір

Російська нафта подорожчає


  Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»


Група високого рівня «четвірки» (Білорусь, Казахстан, Росія, Україна) учора обговорювала в Астані питання створення концепції єдиного економічного простору (ЄЕП).

На думку заступника голови уряду Росії Віктора Христенка, головним завданням при її розробці стане узгоджений і докладний виклад заходів із формування двосторонніх стосунків і юридичних документів, що забезпечують режими вільної торгівлі, руху капіталу, послуг, робочої сили. У проекті концепції, сказав віце-прем’єр, сторони намагатимуться відобразити терміни й умови прийняття даних документів, а також механізми та інститути, що забезпечують контроль за їх реалізацією. Христенко назвав нову форму регіональної інтеграції в рамках ЄЕП найбільш прогресивною. «Та формула, яку прийняли президенти — Єдиний економічний простір — з усіх існуючих є найбільш просунутою та розвиненою формулою економічної інтеграції країн», — сказав він. «А складність цього процесу, якщо намагатися сказати зовсім коротко, полягає лише в одному, — вважає він, — в тому, щоб ступінь взаємопроникнення економік наших країн фіксувався за рахунок виділення з національного в наднаціональне регулювання тих чи інших істотних у економіці моментів». Забезпечення цього принципу в міждержавній співпраці, як вважає В. Христенко, «і є вищий ступінь інтеграції».

Однак, що стосується реальних російсько-українських економічних стосунків, то в них наразі є досвід безрезультатної роботи над створенням у межах СНД зони вільної торгівлі. Ще більш показовими є деякі факти поточної економічної політики Росії.

Так, з 1 квітня в Росії, згідно із законом про митний тариф, запроваджуються нові митні збори на нафту та нафтопродукти. На сиру нафту ставка становитиме $40,3 за тонну (зараз — $25,9), а на нафтопродукти — $36,3 долара за тонну (зараз — $23,3).

Проте експерт Мінекономіки Світлана Ніфонтова пояснила «Дневі», що теоретично ця акція не повинна вплинути на ціни нафтопродуктів в Україні, оскільки Росія таким чином лишень вилучає надприбутки у своїх нафтотрейдерів, які торгували в останні місяці за підвищеними в зв’язку з міжнародною кон’юнктурою цінами.

Неурядові експерти вважають трохи інакше. Заступник директора міжгалузевого концерну «Співдружність» Остап Кінаш сказав «Дневі»: «Зрозуміло й табуретці, яким чином Україна відчує підвищення митних зборів: це спричинить підвищення вартості нафти для українських нафтопереробних заводів, що викличе ланцюгову реакцію підвищення цін на нафтопродукти». На нашій економіці це позначиться негативно, впевнений експерт, оскільки минулого року 75% нафти, імпортованої в Україну, припадало на Росію.

Директор науково-технічного центру «Психея» Сергій Сапегін, провівши на прохання «Дня» бліц-аналіз, передбачив, що з урахуванням різних чинників, серед яких і підвищення російського мита, і війна в Іраку, і сезонні коливання попиту, середній рівень цін на нафтопродукти в Україні може підвищитися максимум на 4%. При цьому він врахував також різновекторні колізії, що виникнули між урядом і нафтотрейдерами при підписанні меморандуму про взаємодію на ринку. Уряд звинувачується в тому, що не відреагував на вимогу знизити тарифи на транспортування нафти Україною, а також не вжив заходів для розвантаження затоварених складів нафтопереробних підприємств, більше цього — запровадив обмеження на експорт мазуту. Тому нафтотрейдери вважають себе вільними від виконання зобов’язань за меморандумом і, очевидно, не дуже схильні зважати на оптимізм уряду.

Цікаво, що першим стало сигналити про можливі наслідки підвищення російського мита на нафту українське посольство в Москві. Як сказав «Дневі» експерт торговельного представництва Іван Півень, у зв’язку з прийняттям у Росії вищезгаданого закону вже другий рік у цьому плані не виникають несподівані ситуації, все прогнозується в залежності від ситуації на міжнародних ринках. Пан Півень вважає, що Україна повинна аналізувати ситуацію і вживати відповідних заходів. На його думку, ціна на нафту на міжнародних ринках зростала через очікування війни в Іраку. «І ми стали в якійсь мірі жертвами цих подій», — сказав дипломат. На його думку, російський закон про митні тарифи може бути скасовано в разі укладення договору про вільний економічний простір в межах «четвірки». А поки його немає, Росія, говорить І. Півень, чинить таким чином тиск і на Україну, і на інші країни.

Тим часом зростання нафтових цін у зв’язку з війною в Іраку триває. Ціна травневих ф’ючерсних контрактів на нафту марки WTI в електронній системі Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) вранці в п’ятницю зросла на 1,6%, або $0,46, тобто до $28,58 за барель, передає агенція Bloomberg. Але в Україні наразі зростають лише роздрібні ціни на дизельне пальне. За період з 10 до 14 березня вони підвищилися на 5—10 коп. за літр у порівнянні з попереднім тижнем у Вінницькій, Хмельницькій, Одеській областях. Інші марки нафтопродуктів у роздрiбній торгiвлi поки що переважно дешевшали...

№52, субота, 22 березня 2003

версія для друку


Інші матеріали цієї шпальти:

  • Силуети війни
  • Леонід РОЗЕНФЕЛЬД: «Рахувати гроші нас навчила бідність і повага до своєї спеціальності»
  • Європа не може бути нічиїм васалом
  • ЦЕЙ ДЕНЬ В IСТОРIЇ
  • ЩОДЕННИК

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English