This version of the page http://borvisti.com.ua/?read=346 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-05. The original page over time could change.
ЗАГАЛЬНЕ :: ХОДИТЬ ГАРБУЗ ПО БАЗАРУ… Сайт газети ВІСТІ :: Новини Лівобережжя Київщини ::
www.borvisti.com.ua
Новини
Лівобережжя
Київщини
Головна Реклама Оголошення Журналістам та очевидцям Про нас Передплата Контакти Архів
РУБРИКИ:   БЛАГОУСТРІЙ   ДОВКІЛЛЯ   ЗАГАЛЬНЕ   КОРОТКИМ РЯДКОМ   НАБОЛІЛЕ   ПОДІЇ   ПРАВОПОРЯДОК   
Пошук
Щасливої дороги, випускники-2008!          Допоможіть дитині          «Основний Закон — це я сам»          Тимошенко – Путін: про що домовились?          Загарбника затримає факел          Сільського голову затримано за хабар          У ПАРКУ «ПЕРЕМОГА» З’ЯВИЛИСЬ ВЛАСНІ АТРАКЦІОНИ          На Бориспільщині утопився київський курсант          У випускну ніч насмерть збито старшокласника          Перша кров Яготинського привокзального ринку          ВІД КОНОТОПа ДО НАРВИ          Інформують правоохоронці (Бориспіль)          ТРИ КРАДІЖКИ, ТРИ НАРКОМАНИ І ДВІ ДТП          Правоохоронці відповідатимуть за порушення закону          «ЗІ СЦЕНИ ВСЕ СПРИЙМАЄТЬСЯ ІНАКШЕ»          ЯК Я ШУКАЛА УКРАЇНОМОВНЕ ЧТИВО У БРОВАРСЬКИХ КНИГАРНЯХ          БРОВАРЧАНИ ХОДИТИМУТЬ У КАСКАХ?          Життя складається з Кадрів          Влада повинна нести відповідальність за громаду          Вільні в думках та діях          

   ЗАГАЛЬНЕ   
   НАШІ НОВИНИ    

ХОДИТЬ ГАРБУЗ ПО БАЗАРУ…

Бориспільський центральний ринок у ці дні — суцільне живе полотно під назвою «Золота осінь-2007». Очі розбігаються від різнобарв’я, і ніс розпухає від пахощів овочів, фруктів, що не лише підсилюють харчові інстинкти, а й змушують розкошелитися базарувальників, щоб отримати насолоду від цього масового натюрморту.

Проте дехто ностальгує за колишніми колгоспними ринками і прилавками овочевих магазинів із тоннами дешевих дарів ланів, хай зів’ялих і напівгнилих. Дати однозначну оцінку сьогоднішній торгівлі сільгосппродуктами нелегко. З одного боку — можна вибрати якісний товар за немалу ціну. А з іншого — перш ніж потрапити на бориспільські прилавки, він здійснив неблизьку мандрівку в сотні, а то й тисячі кілометрів із заморських країв, що, ясна річ, призводить до накрутки ціни. Власноруч вирощеної земляками продукції , як було раніше, на базарах майже немає.

Колись, років сорок тому, на довколишніх землях родили велетенські кавуни, не менші, ніж херсонські. Для бориспільської шпани не вкрасти що-небудь із баштану було гріхом і ганьбою. Проте тепер кавун або, як пишуть на цінниках бориспільські продавщиці, «арбуз» — це суто привозний харч із південних областей України.

Для любителів винограду вибір солодкої ягоди практично цілорічний. Майже всі солодкі сонячні грона із далекої забугорії. Дешевшим, ніж 10 гривень за кілограм, навіть у сезон, він не буває. Щоправда, можна наїстися і дешевшого винограду з Молдови, Криму, Закарпаття.

Десяток-півтора кущів у дворі сонячної ягоди вирощують і бориспільські господарі. Але не більше. По-перше, виноградарство – це найтрудоємкіша галузь сільгоспвиробництва. А по-друге, в наших широтах воно є досить ризикованим. Це, наприклад, не Закарпаття, де за відсутності лютої зими люди засаджують виноградом по 30-40 соток своїх городів. Якось привіз із рідного Закарпаття кілька лозин. Прикопав, як належить з осені. На весну деякі пустили коріння. П’ять років душа раділа від того, як ростуть і міцніють кущі. Вже й родити почали. Аж тут — бац! Шостої зими вдарили морози, повіяли пронизливі вітри, і весь мій міні-виноградник загинув.

Звичайно, банани, апельсини, мандарини, персики, гранати — це продукти суто привозні. Але, вибачайте, яблука, перець, абрикоси, капуста…
Розмовляти на тему «Звідкіля товар» із торговельницями — справа майже безнадійна і невдячна. На тебе можуть подивитися, як на якогось ідіота. Запитавши на бориспільському ринку одну молодицю, другу, наштовхнувся на дратівливий голос: «Мужчина! Ви будете щось куплять чи просто так, з інтересу? Відійдіть краще.» Дехто з того боку прилавку намагався плоско пожартувати: «Кавуни з Чорнобиля, яблука з Курильських островів, огірки… А вам треба, щоб вони звідки були? Ги-ги…» Представитися кореспондентом газети було б ще гірше, бо всі роти позашивали б. Та все ж, дехто з часткою настороженості відкрив комерційну таємницю: перець — із Мелітополя, капуста — з Херсона, сливи — з Іспанії… І нічого зі своїх грядок та ланів, окрім шампіньйонів. Багато хто освоїв їхнє вирощення на власних городах у теплицях. До речі, ці гриби набагато чистіші екологічно, ніж ті, які ростуть у лісах на природі.

Колись бориспільські сади рясніли і яблуками, і грушами. Нині завдяки новим власникам вони просто здичавіли, позаростали бур’янами. А невже перець, цибуля чи капуста в нас не родять, що треба везти їх за тисячі кілометрів, аби наповнити ними шлунки наших земляків?
Однією з причин зникнення садівництва й овочівництва у районі є виведення з сільгоспобороту значних площ новими крутими власниками землі і всіляких палаців. Хоча ті і влаштовують за своїми триметровими парканами райські куточки на кшталт Садів Семіраміди. У них там усе родить: і відбірна малина, і суниця, і все, що треба для душі.

Побачив я того дня і місцевих виробників. Вони зі своїм товаром, витіснені базарним керівництвом за межі ринку, боязко тиснулися під парканом біля пошти і продавали невеличкими порціями і перець, і капусту, і часник, і гарбузи, і цибулю, і моркву, і горіхи, і ще багато чого, вирощеного на власних грядках. Отож, родить і наша бориспільська земля. Просто не туди штовхають своїх земляків наші керманичі.

Володимир БІЛКЕЙ


Кількіть переглядів статті: 396
02.07.08 «Основний Закон — це я сам»
02.07.08 У ПАРКУ «ПЕРЕМОГА» З’ЯВИЛИСЬ ВЛАСНІ АТРАКЦІОНИ
02.07.08 На Бориспільщині утопився київський курсант
02.07.08 У випускну ніч насмерть збито старшокласника
02.07.08 Перша кров Яготинського привокзального ринку
02.07.08 Інформують правоохоронці (Бориспіль)
02.07.08 ТРИ КРАДІЖКИ, ТРИ НАРКОМАНИ І ДВІ ДТП
02.07.08 Правоохоронці відповідатимуть за порушення закону
02.07.08 ЯК Я ШУКАЛА УКРАЇНОМОВНЕ ЧТИВО У БРОВАРСЬКИХ КНИГАРНЯХ
02.07.08 БРОВАРЧАНИ ХОДИТИМУТЬ У КАСКАХ?
26.06.08 ЧХАТИ НАМ НА ТЕ, ХТО В РОСІЇ НАЙВЕЛИЧНІШИЙ, ЯКБИ НЕ…
26.06.08 Нагороджували кращих
26.06.08 Депутати вирішили боротися із незаконним виробництвом
26.06.08 ВЛАДНИЙ ПАРАЛІЧ У ПЕРЕЯСЛАВІ
26.06.08 За Яготин узявся Голівуд
25.06.08 Інформують правоохоронці
25.06.08 ВИПУСКНИЙ ВЛЕТИТЬ У КОПІЙКУ
18.06.08 Коротким рядком (Переяслав)
18.06.08 Випускник-2008
18.06.08 Коротким рядком (Бориспіль)
18.06.08 ШТАБ БРОВАРСЬКОГО МРВ ПОВІДОМЛЯЄ
18.06.08 Інформують правоохоронці
18.06.08 Навпроти гімназії «Перспектива» збито дитину
18.06.08 Бориспільська спортсменка знову на висоті
11.06.08 Якому відпочинку віддають перевагу броварчани
11.06.08 Коротким рядком (Бориспіль)
11.06.08 Хроніка (Переяслав)
11.06.08 Маючи борги за газ, ризикуєте залишитись без газопостачання
11.06.08 У Cулимівці настав час збирати камені
11.06.08 Штаб Броварського міського відділу міліції повідомляє


Украинская Баннерная Сеть


   Коментарі до статті [1]   
 
1 підприємець 19.10.07 04:06
Хай автор не перебільшує: місцевих виробників ніхто за межі ринку не витісняв. їх просто не влаштовують умови і ціни в першу чергу на території того ж ринку! так що, перед тим, як писати цю неперевірену писанину треба було шановному автору розібратися у ситуації!!! Журналіст, як не як!

   
Ваше і'мя
Коментар
 
 







   ОПИТУВАННЯ    

Untitled Document
Скільки вам років?  
16-20
173
 
20-30
308
 
30-50
114
 
більше 50
16
 
до 16
77
 
 
 
Всього проголосувало: 688  



 

   ЗАСТЕРЕЖЕННЯ   
   СТАТИСТИКА    
Коментарі до статей та думки гостей форуму можуть бути опубліковані на сторінках газети "Вісті.Інформація.Реклама". Адміністрація сайту не несе відповідальності за висловлювання користувачів сайту на форумах, у чатах та коментарях.
Розробка: Mokin.biz каталог сайтеговWarki.NET - софт, видео, музыка, картинки, обои, все для вашего компьютера