This version of the page http://opora.org.ua/article.php?article=49& (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-02. The original page over time could change.
Громадянська мережа "Опора"
 

 
 

ПРО НАС

ДIЯЛЬНIСТЬ

ТОЧКА ОПОРИ

АНАЛIТИКА

АРХIВ ДОКУМЕНТIВ

ОПОРА У ЗМІ

ПРЕС-ЦЕНТР

КОНТАКТИ

НАШI ДРУЗI

ЧИМ Я МОЖУ ДОПОМОГТИ



 

 







Отримати код










Читати в RSS




Оборот землі на Чернігівщині

 

Базову основу реформи земельних відносин в Україні складає роздержавлення земель та формування нових суб'єктів права власності шляхом приватизації землі або її передачі у оренду. Поточна занадто велика ринкова вартість землі теж підштовхує не чистих на руку державних службовців до корупційних дій.

У процесі реформування аграрного сектора економіки в Чернігівській області шляхом розпаювання набули право на земельну частку (пай) 346,9 тис. громадян набули право на земельну частку (пай), з них 84 % отримали державні актів на право власності.

Площа земель, переданих в оренду власниками земельних часток (паїв), становить 716,2 тис. га, що складає 52% до розпайованих земель. Загальна сума виплат за оренду земельних часток (паїв) та земельних ділянок в 2007 році становить 73,2 млн. грн., у тому числі селянам-пенсіонерам - 43,2 млн. грн. (59%). Середній розмір орендної плати за користування земельними частками (паями) та земельними ділянками в цьому році складає 102,1 грн. за 1 га.

Процес регулювання земельних відносин, нажаль не обходиться без певних порушень земельного законодавства. Найбільш характерними порушеннями земельного законодавства із числа виявлених протягом 2005-2007 років на території області є:

- недотримання вимог земельного законодавства органами виконавчої влади та місцевого самоврядування при вирішенні питань щодо регулювання земельних відносин, в першу чергу при наданні, вилученні, передачі земельних ділянок державної власності.

Зокрема, при передачі громадянам земельних ділянок безкоштовно у приватну власність сільські ради приймають рішення з порушенням вимог статті 118 Земельного кодексу України, а саме передаються громадянам безкоштовно в приватну власність земельні ділянки згідно їх заяв, без наявності технічних матеріалів та документів, що підтверджують розміри цих ділянок.

В рішеннях місцевих рад більшості районів області щодо передачі, надання, вилучення земель не зазначено, із яких земель, яких угідь, для якого цільового призначення, на який термін (при наданні в оренду) надаються земельні ділянки, їх площа, місцезнаходження (в межах населеного пункту чи за його межами); у деяких випадках при вилученні земельних ділянок в рішеннях відсутні відомості про їх подальше надання у власність, користування, зарахування до земель запасу чи резервного фонду;

- використання сільськогосподарських угідь земель державної власності, невитребуваних земельних часток (паїв) та розпайованих сільгоспугідь без укладання договорів оренди.

На сьогодні продано 908 земельних ділянок загальною площею біля 325 га. Вартість проданих ділянок складає 35 млн. грн. За 2007 рік продано 138 земельних ділянок загальною вартістю 13,1 млн. грн.

На конкурентних засадах продано 51 земельну ділянку, загальною площею біля 16 га, вартістю 3,5 млн. грн., в тому числі в поточному році 20 ділянок вартістю 2,6 млн. грн.

Нажаль, при проведенні конкурентного продажу має місце наступна ситуація - до цього часу не розроблено і не затверджено Порядок і форму ліцензії на проведення земельних торгів. Нотаріус не приймає для вчинення нотаріальних дій договори, мотивуючи це тим, що зазначені документи не відповідають вимогам законодавства. Відповідно переможці аукціонів змушені набувати своє право власності в судовому порядку, а це суттєво гальмує розвиток ринкових процесів.

За поточний рік грошова оцінка земель проведена по 89 населених пунктах, здебільшого за рахунок коштів місцевих бюджетів (біля 213 тис. грн.).

За межами населених пунктів грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення проводиться виключно за кошти власників землі або землекористувачів і проведена на площі 1,8 тис. га, що складає менше відсотка від загальної площі цих земель. Низький відсоток пояснюється тим, що в більшості випадків грошова оцінка зазначених земель проводиться за необхідністю визначення розміру орендної плати в процесі відведення цих земельних ділянок (наприклад, при укладанні договорів оренди) і фінансується відповідно за рахунок орендарів земельних ділянок.

Від недостатнього фінансування робіт з нормативної грошової оцінки та інвентаризації земель, встановленню меж населених пунктів, розмежуванню земель державної та комунальної власності, місцеві бюджети втрачають значні кошти. Тільки від фінансування робіт по розробці грошової оцінки земель, область може отримувати додатково 5-7 млн. грн. щорічно.

На думку експертів проекту, ситуацію з протидії корупції у земельній сфері можна покращити завдяки активним діям громадськості, а головне - підвищити до максимуму прозорість роботи органів держаної влади та місцевого самоврядування, що працюють в сфері обороту землі.

 Дана публікація підготовлена на основі аналітичної записки Чернігівського громадського комітету захисту прав людини в рамках проекту «Протидія корупції в сфері обороту землі у Чернігівській області».

 

новинар 6 - 04/03/2008



Коментарi до статтi


Iм'я*
Ел. пошта
Текст коментара*
Код*
     

Переговорна платформа "Житомир. Напередодні вступної кампанії"
3 липня 2008, у м. Житомирі відбудеться Переговорна платформа „Напередодні вступної кампанії". Тематика заходу: прозорість вступної кампанії, зовнішнє незалежне оцінювання як інструмент боротьби з корупцією, конкурс між «переможцями» ЗНО та абітурієнтами, які будуть вступати за «особливими умовами».
02/07/2008

Відповіді ЗНО-2008
Правильні відповіді від Українського центру оцінювання якості освіти.
30/04/2008


© Opora 2006