This version of the page http://www.president.gov.ua/slideshow/4.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-30. The original page over time could change.
Віртуальна екскурсія - Офiцiйне представництво Президента України

Маріїнський Палац

ЗАВАНТАЖЕННЯ... ЗАПУСТИТИ СЛАЙД-ШОУ

Маріїнський палац - церемоніальна  резиденція Президента України. Знаходиться поряд з Верховною Радою України.

Палац збудовано в 1744 році на замовлення імператриці Єлизавети за проектом архітектора Бартоломео Растреллі. Маріїнський палац - яскравий приклад стилю бароко: виразні об'єми, багата пластика фасадів. Під керівництвом учня Растреллі - російського зодчого Івана Мічурина будівництво палацу остаточно було завершено у 1752 році. Разом з І. Мічуріним на будівництві палацу працювали архітектори М. Васильєв, М. Сальников, П. Неелов, Я. Трубников, Т. Невський та інші, а також запрошені іноземні майстри «цегляної і черепичної справи» А. Демарку, К. Пеллі, Й.-А. Гофмейстер.

Навпроти Маріїнки розбито парк (від 1874 року). З протилежної сторони палац також обрамляє парк (Царський сад), який було закладено у 1743 році на основі Регулярного саду (перпендикулярні алеї).

У XVIII та XIX століттях Маріїнський палац був резиденцією генерал-губернаторів Київської губернії. До 1917 року палац використовували як київську резиденцію членів імператорської родини.

Впродовж своєї історії Маріїнський палац неодноразово реконструювався. Значнішу реконструкцію провели у 1868-1870 роках після страшної пожежі, що знищила другий поверх та всі парадні приміщення палацу. Під час відновлення палацу надбудували кам'яний поверх та оздобили фасад новими деталями, оновили інтер'єри в стилі класицизму з елементами бароко та ренесансу. Під час Великої Вітчизняної війни в Маріїнку поцілила бомба.

У 1945-1949 роках палац відбудували під керівництвом українського архітектора Павла Альошина. При цьому фасади палацу не зазнали істотних змін, а внутрішні приміщення були пристосовані для потреб урядових та громадських організацій. У зв'язку з цим було здійснено перегрупування деяких приміщень і дещо змінено інтер'єри.

1975 року було вирішено відновити палац у формах, максимально наближених до архітектури Растреллі.

Важливими елементами художнього оформлення палацу є старовинні меблі, люстри, картини відомих художників, в деяких залах збереглися фрагменти настінного живопису.

Зараз історична споруда Маріїнського палацу презентує Україну як державна резиденція (Президентський палац). Тут проводять офіційні прийоми та саміти, церемонії вручення нагород, вірчих грамот Послами іноземних держав, зустрічі іноземних делегацій на найвищому рівні.

Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 563/2008
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня молоді

Графік Президента

03.07.2008
Зустріч із Президентом УЄФА Мішелем Платіні 
02.07.2008
Нарада з питань макроекономічної стабільності 
01.07.2008
Робочий візит до Грузії 
30.06.2008
Робочий візит до Азербайджанської Республіки 

Події

Офіційний візит до Португалії

Послання до парламенту

Послання Президента України до Верховної Ради України

2006

2008

Національні пріоритети

Євро 2012

Соціальні ініціативи

Антикорупційні ініціативи

Програма «Доступне житло»

«Зігрій любов'ю дитину»

Пам'яті жертв Голодомору

Фотоальбом


Покладання квітів з нагоди Дня Конституції

Віртуальна екскурсія