This version of the page http://www.president.gov.ua/slideshow/3.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-30. The original page over time could change.
Віртуальна екскурсія - Офiцiйне представництво Президента України

Будинок Городецького

ЗАВАНТАЖЕННЯ... ЗАПУСТИТИ СЛАЙД-ШОУ

Споруда, відома як Будинок Городецького, зведена у 1901-1903 роках. Дім є пам'яткою архітектури. Будинок по вул. Банковій, 10 - офіційна резиденція Президента України Віктора Ющенка. Цей статус він отримав навесні 2005 року згідно з постановою українського уряду.

Будівля спроектована київським архітектором Владиславом Городецьким у стилі раннього декоративного модерну, що не є характерним для початку XX століття на території України. Але майстер будував його фактично для себе - з 1903 по 1913 рр. він жив та працював на Банковій, 10. Владиславу Городецькому вдалося на цьому місці майже за безцінь придбати землю. Ділянка вважалась непридатною для забудови через надто крутий схил, однак це не засмутило професіонала будівничої справи.

Коли Городецький оголосив про свій намір будуватися на цьому місці, то побився об заклад, що через два роки він зведе тут власне житло. Тоді відомий київський архітектор Олександр Скобелєв приклав руку до чола зодчого і з пафосом виголосив: «Ви, добродію, божевільний. Тільки божевільному може спасти на думку така ідея».

Однак парі Городецький виграв.

Владислав Городецький так спроектував свій будинок, що зміг раціонально використати невеликий земельний майданчик та обійти складні грунтові умови. Зокрема, для зміцнення стійкості схилу було вбито майже 50 бетонних паль на глибину 5 метрів. Сам будинок спроектовано у формі куба: з боку вулиці Банкової він має три, а з боку площі Івана Франка - шість поверхів. Фасади оздоблені з характерним для модерну використанням різних стилів. «Будинок з химерами» отримав у народі таку назву за скульптурні прикраси на міфологічну та мисливську тематику на фронтоні. Цікавим є використання високого парапету на даху, що дозволило практично сховати покрівлю. Кажуть, будівля архітектора Городецького на Банковій, 10 є першою «бездаховою» в українській столиці.

Зовнішньому вигляду будинку повністю відповідають його інтер'єри з художніми розписами, мармуром, ліпним декором, дерев'яним різьбленням, інкрустацією.

Як приклад наводяться деякі матеріали і вироби, застосовані при зведенні будинку, взяті з власноручних описів Городецького, які і досі зберігаються в архівній справі: «...обшивка стін - вільха, 4 живописні плафони роботи Eugenio Sala, парадні мармурові сходи (з білого караського мармуру в чорну жилку)... всі роботи по окуттю дверей та вікон і всі декоративно-металеві вироби - бельгійське товариство металевих виробів, паркети - Здолбунівська паркетна фабрика«Тайкург», керамічна плитка для підлоги, ванн і клозетів - завод Бергенгейма в Харкові, облицювання стін у ванних - фаянсовими плитками Веллера, бронза та електричне освітлення - фабрика бронзи Сековського у Варшаві за спеціальними малюнками...». Також велику художню цінність становили каміни відомої німецької фірми Мейсона.

У будинку було сім квартир: дво- та трикімнатні на першому поверсі, шестикімнатна - на другому, восьмикімнатні - на третьому та шостому, дев'ятикімнатна - на п'ятому та десятикімнатна - на четвертому.

Після революції 1917 року будівлю було націоналізовано і деякий час дім використовувався як житло. У 1944 році його передали ЦК КПУ, а чиновники влаштували тут медичний заклад.

У 1998 році було розроблено проект реконструкції «Будинку з химерами». Відновлення інтер'єрів здійснювали за старими кресленнями, що збереглися. Після капітального ремонту, який тривав до 2004 року, три поверхи (третій, четвертий та п'ятий) переобладнали під приміщення для проведення заходів за участю Президента України. На першому та другому поверхах резиденції Глави держави розташовані службові кабінети працівників Державного Протоколу та Церемоніалу президентського Секретаріату.

У будинку на Банковій, 10 є зала для вручення вірчих грамот, урядова зала для підписання документів та мала зала для переговорів. Також є зала «тет-а-тет», де Президент України проводить зустрічі віч-на-віч. Тут є приміщення для брифінгів та кімната для проведення урочистих святкових прийомів.

Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 563/2008
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня молоді

Графік Президента

03.07.2008
Зустріч із Президентом УЄФА Мішелем Платіні 
02.07.2008
Нарада з питань макроекономічної стабільності 
01.07.2008
Робочий візит до Грузії 
30.06.2008
Робочий візит до Азербайджанської Республіки 

Події

Офіційний візит до Португалії

Послання до парламенту

Послання Президента України до Верховної Ради України

2006

2008

Національні пріоритети

Євро 2012

Соціальні ініціативи

Антикорупційні ініціативи

Програма «Доступне житло»

«Зігрій любов'ю дитину»

Пам'яті жертв Голодомору

Фотоальбом


Покладання квітів з нагоди Дня Конституції

Віртуальна екскурсія