This version of the page http://www.president.gov.ua/slideshow/1.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-30. The original page over time could change.
Віртуальна екскурсія - Офiцiйне представництво Президента України

Секретаріат Президента України

ЗАВАНТАЖЕННЯ... ЗАПУСТИТИ СЛАЙД-ШОУ

Будівля на вул. Банковій, 11 в Києві є пам'ятником архітектури. Її було збудовано в 1936-1939 роках за проектом харківського архітектора Сергія Григор'єва для штабу Київського особливого військового округу. Будинок на Банковій, 11 вважається вершиною творчого доробку майстра, одним з кращих його творінь, якому вдалося органічно поєднати елементи класичного стилю та українського бароко.

Перше, що може вразити відвідувачів, неймовірна товщина стін будинку. Фахівці пояснюють це тим, що в тридцяті роки минулого століття в СРСР не дозволялось будувати адміністративні будівлі. Аби обійти цю офіційну заборону пішли на хитрість: скористалися симетричними корпусами, збудованими за проектом київського архітектора Олександра Шиле в 70-х роках XIX століття. На існуючому «фундаменті» добудували нові стіни і оформили будинок на Банковій, 11 як реконструйовану споруду. Новий величний будинок одержав видовжені крила, а в центрі композиції - масивний ризаліт з вставною колонадою великого корінфського ордера. Владну монументальність будинку підкреслено важким антаблементом, обличкуванням цоколя полірованим лабрадоритом, сірим тинькуванням "під шубу". Додали величі й чотири поліровані кам'яні кулі, що фланкують портал парадного входу. Зодчий настільки точно розрахував усі деталі, що величезний будинок, незважаючи на розташування на вузькій вулиці, не тільки не розчавив довкілля, але й добре проглядається з усіх точок: з Інститутської та Лютеранської, з сусідньої площі ім. Франка та з далекого Михайлівського майдану.

У різні роки тут працювали відомі воєначальники. До революції 1917 року видатні генерали Російської імперії М. Алєксєєв, М. Драгомиров, В. Сухомлинов; у радянські - О. Єгоров, Й. Якір, В. Блюхер, К. Жуков, М. Ватутін. Під час фашистської окупації Києва на Банковій, 11 знаходився Київський генералкомісаріат. Після Великої Вітчизняної війни в будівлі на Банковій розташовувався Центральний комітет Компартії України. Саме тут були кабінети перших секретарів ЦК КПУ М. Хрущова, Л. Кагановича, Л. Мельникова, О. Кириченка, М. Підгорного, В. Щербицького.

На внутрішньому подвір'ї знаходяться їдальня, пральня, хімчистка, друкарня, приміщення ДУСу тощо.

Вулиця Банкова вночi


Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 563/2008
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня молоді

Графік Президента

03.07.2008
Зустріч із Президентом УЄФА Мішелем Платіні 
02.07.2008
Нарада з питань макроекономічної стабільності 
01.07.2008
Робочий візит до Грузії 
30.06.2008
Робочий візит до Азербайджанської Республіки 

Події

Офіційний візит до Португалії

Послання до парламенту

Послання Президента України до Верховної Ради України

2006

2008

Національні пріоритети

Євро 2012

Соціальні ініціативи

Антикорупційні ініціативи

Програма «Доступне житло»

«Зігрій любов'ю дитину»

Пам'яті жертв Голодомору

Фотоальбом


Покладання квітів з нагоди Дня Конституції

Віртуальна екскурсія