This version of the page http://www.president.gov.ua/news/10200.html?PrintVersion (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-30. The original page over time could change.
Президент повернув до ВР закон - Офiцiйне представництво Президента України
Офіційне Iнтернет-представництво Президента України
03.06.2008 16:08
Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

Президент повернув до ВР закон

Відповідно до частини другої статті 94 Конституції України Президент Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями Закон України «Про регулювання реалізації окремих соціально значимих продуктів харчування» для повторного розгляду Верховною Радою України.

Представлятиме пропозиції Президента під час розгляду Закону на пленарному засіданні парламенту Перший заступник Глави Секретаріату Президента України - Представник Президента України у Кабінеті Міністрів України О.Шлапак.


ПРОПОЗИЦІЇ
до Закону України
«Про регулювання реалізації окремих соціально значимих продуктів харчування»

Прийнятий Верховною Радою України 16 травня 2008 року Закон України «Про регулювання реалізації окремих соціально значимих продуктів харчування» не може бути підписаний Президентом України з таких підстав.

Законом, що надійшов на підпис, встановлюється гранична торговельна надбавка (націнка) на соціально значимі продукти за визначеним Законом основним переліком на рівні не вище ніж 15 відсотків від оптово-відпускної ціни виробника (митної вартості) до кінцевого споживача. Кабінету Міністрів України надано право доповнювати та уточнювати такий перелік. Вся сума торговельної надбавки (націнки), отримана з порушеннями норм названого Закону, та штраф у двократному розмірі виручки в безспірному порядку стягується Державною податковою адміністрацією України за рішенням державної інспекції з контролю за цінами до місцевого бюджету за місцем здійснення торговельної діяльності підприємства (організації) порушника (статті 1 та 2). Товаровиробникам (постачальникам) соціально значимих продуктів та підприємствам оптової та роздрібної торгівлі, афілійованим з ними компаніям заборонено укладати договори, які передбачають будь-які інші фінансові зобов'язання (взаємостосунки), крім визначених у типовому договорі купівлі-продажу продукції за затвердженою Кабінетом Міністрів України формою. Отримана за іншими, крім типового, договорами виручка у двократному розмірі стягується органами державної податкової служби до місцевого бюджету (стаття 3). Узгодження суми стягнення проводиться в порядку, передбаченому для узгодження податкових зобов'язань Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (статті 2, 3).

У зв'язку з цим наголошую, що встановленням гранично допустимої торговельної надбавки на зазначені продукти фактично обмежуються права суб'єктів господарювання у визначенні ціни на належний їм товар, чим порушується основоположне право власників щодо розпорядження своєю власністю на власний розсуд (частина перша статті 41 Конституції України, частина перша статті 319 Цивільного кодексу України).

Закон, що надійшов на підпис, також не відповідає положенням Основного Закону держави та Цивільного кодексу України щодо забезпечення захисту державою прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, непорушності права власності, невтручання держави у здійснення власником права власності (частина четверта статті 13, частина четверта статті 41 Конституції України, частини третя та шоста статті 319, частина перша статті 321 Цивільного кодексу України).

Слід зазначити, що, на думку Антимонопольного комітету України, запровадження жорсткого регулювання реалізації окремих соціально значимих товарів на довгостроковий період може призвести до усунення, обмеження чи спотворення конкуренції.

Тож установлювані Законом обмеження не відповідають також принципам свободи підприємницької діяльності, захисту державою конкуренції у підприємницькій діяльності (стаття 42 Конституції України, статті 43, 44 Господарського кодексу України).

До наведеного слід додати, що недостатньо чітка концепція Закону, що розглядається, невизначеність застосовуваних у ньому термінів можуть суттєво ускладнити його виконання, призвести до зловживань під час його застосування.

Так, за відсутності визначення терміну «кінцевий споживач» залишається незрозумілим, хто за концепцією Закону може бути віднесений до кінцевого споживача - тільки громадянин, який купує продукти харчування для власних потреб, чи й переробник сільськогосподарської продукції, який при переробці соціально значимого товару виробив інший продукт харчування. В останньому випадку Закон не визначає мінімально допустимий ступінь переробки продукції, при якому допускатиметься встановлення іншої, ніж збільшеної на 15 відсотків, відпускної ціни. Це, зокрема, стосується і підприємств громадського харчування, оскільки залишається невідомим, як визначатиметься 15-відсоткова надбавка на страви, які складатимуться з перелічених у Законі соціально значимих продуктів харчування. За такої невизначеності створюються умови для зловживань при застосуванні передбачених Законом санкцій.

Реалізація Закону значно ускладниться також за наявності посередника між виробником і роздрібним продавцем. Адже Закон не встановлює обов'язковість оприлюднення посередником даних про ціну, за якою він закупив продукцію у виробника. Відповідно до Закону України «Про інформацію» особи, які володіють інформацією, зокрема професійного, ділового, виробничого, комерційного характеру, яка є предметом їх комерційного інтересу, самостійно визначають режим доступу до неї (стаття 30). За таких умов підприємство роздрібної торгівлі не зможе отримати достовірну інформацію про ціну, за якою виробник продав товар посереднику, а відтак - визначити граничну торговельну надбавку.

При визначенні Законом розміру торговельної надбавки на соціально значимі продукти не враховано також, що для різних видів цих продуктів необхідні різні обсяги витрат на доставку, зберігання, пакування, маркування тощо. За таких умов 15-відсоткова надбавка для окремих продуктів (особливо овочів, молока) може не покрити маркетингові витрати, внаслідок чого підприємства торгівлі відмовлятимуться від цих товарів, що може спричинити їх дефіцит на окремих ринках.

Викликає зауваження і положення щодо узгодження суми стягнень, передбачених частиною другою статті 2 та частиною третьою статті 3 Закону, що надійшов на підпис, у порядку, встановленому для узгодження податкових зобов'язань Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», оскільки за своєю правовою природою зазначені стягнення не є податками, зборами (обов'язковими платежами), в той час як Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» визначено спеціальним законом з питань оподаткування, який установлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів).

Таким чином, зауваження викликають практично всі положення Закону.

З огляду на наведене вище Закон України «Про регулювання реалізації окремих соціально значимих продуктів харчування» пропонується відхилити.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО