This version of the page http://www.president.gov.ua/news/10044.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-25. The original page over time could change.
Україна розглядає свою газотранспортну і нафтотранспортну системи як невіддільну частину європейської енергетичної політики - В.Ющенко - Офiцiйне представництво Президента України
22.05.2008 11:00
Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

Україна розглядає свою газотранспортну і нафтотранспортну системи як невіддільну частину європейської енергетичної політики - В.Ющенко

Президент України Віктор Ющенко наголошує, що українська газотранспортна і нафтотранспортна системи розглядаються нашою країною як невід'ємна частина європейської енергетичної політики. «Я хотів би, щоб це почули і всі учасники сьогоднішнього форуму, і про це я буду говорити на Енергетичному саміті завтра», - сказав Президент сьогодні на відкритті Міжнародного енергетичного Форуму в Києві.

Він нагадав, що Україна звернулась до Європейського Союзу щодо формування спільної політики, в тому числі і щодо реконструкції української газотранспортної системи, і восени Європейська комісія проведе перший захід з метою виділити 2,5 млрд. дол. для реконструкції української газотранспортної системи. «Ми виходимо з того, що подібні плани, включаючи формування наших спільних принципів, спільних засад, гарантування безпеки цього процесу посилює енергетичну безпеку як в кожній країні, так і в рамках ЄС», - сказав Президент.

У своєму виступі В. Ющенко також звернув увагу на необхідність повної добудови нафтопроводу Одеса - Броди. «Добудова нафтопроводу «Одеса - Броди» до Плоцька дасть відчутний прогрес у питанні забезпечення каспійською нафтою країн Європейського Союзу», - сказав Президент. «Ми переконані у тому, що країни ЄС повинні отримати найкоротший доступ до каспійської нафти. Цей доступ повинен бути найбільш економічним», - зазначив Глава держави, додавши, що завтра на саміті буде заслухано техніко-економічне обґрунтування цього проекту у частині поставки каспійської нафти до ЄС.

Ще одним важливим для України енергетичним проектом В. Ющенко назвав створення на території нашої держави високотехнологічного комплексу з глибокої переробки каспійської нафти. За його словами, Україна зацікавлена в розвитку нафтопереробної галузі, тому пропонує Казахстану й Азербайджану вивчити можливості реконструкції існуючих, а також побудови нових НПЗ за маршрутом нафтопроводу «Одеса-Броди».

Президент також окремо наголосив на актуальності формування відкритої Балто-Чорноморсько-Каспійської енерготранзитної спільноти. «Головні цілі цього амбітного політико-економічного проекту полягають у підвищенні надійності та прозорості енергопостачання Європи, в тому числі за рахунок забезпечення балансу інтересів між постачальниками, транзитерами і споживачами енергоресурсів», - зазначив Президент.

«Фактично йдеться про формування нової культури транзиту енергоносіїв зі Сходу на Захід. Культури, яка дозволить мінімізувати політичні та інші загрози енергетичній безпеці», - додав В. Ющенко.

У цьому контексті, зазначив Президент, Україна вважає за доцільне залучення у рамках Спільноти міжнародних інституцій, насамперед Європейської Комісії, до посилення безпеки транспортних артерій, що проходять, зокрема, в нейтральних морських водах, до запобігання техногенним катастрофам на об'єктах енергетичної інфраструктури та мінімізації їхніх наслідків, а також наслідків природних лих у районах, де розташовані енергетичні об'єкти.

Віктор Ющенко також відзначив, що завтра на Форумі будуть представлені спільні плани українських і канадських вчених, фахівців і компаній щодо співпраці в ядерній енергетиці.

«За оцінками фахівців, в Україні є великі запаси нафти та газу. Розробка і освоєння родовищ є пріоритетом нашої енергетичної політики. Ми забезпечимо сприятливий клімат для приходу в Україну потужних іноземних інвестицій», - сказав він.


Фотоальбом

Президент взяв участь у відкритті Міжнародного енергетичного Форуму. 22 травня 2008 року

Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 583/2008
Про відзначення 400-річчя Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Графік Президента

26.06.2008
Церемонія вручення паспортів громадянам, що отримали громадянство України 
26.06.2008
Зустріч з випускниками вищих військових навчальних закладів 

Події

Офіційний візит до Португалії

Послання до парламенту

Послання Президента України до Верховної Ради України

2006

2008

Національні пріоритети

Євро 2012

Соціальні ініціативи

Антикорупційні ініціативи

Програма «Доступне житло»

«Зігрій любов'ю дитину»

Пам'яті жертв Голодомору

Фотоальбом


Президент взяв участь у церемонії відкриття автозаводу «Богдан»

Віртуальна екскурсія