This version of the page http://www.president.gov.ua/content/vystup_slusarenko.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-25. The original page over time could change.
Виступ заступника Глави Секретаріату Президента України - Представника Президента України у Верховній Раді О.Слюсаренко в Інституті зовнішньої торгівлі Італії на конференції «Україна: Чемпіонат Європи з футболу - 2012. Нові можливості для підприємців» - Офiцiйне представництво Президента України

Виступ заступника Глави Секретаріату Президента України - Представника Президента України у Верховній Раді О.Слюсаренко в Інституті зовнішньої торгівлі Італії на конференції «Україна: Чемпіонат Європи з футболу - 2012. Нові можливості для підприємців»

Шановні колеги, друзі!

Мені приємно сьогодні представляти Вам сучасну Україну.

Сучасні бізнес та торгівельні центри, банки, ресторани, розважальні заклади, будинки та цілі нові квартали додали модернізму та шарму стародавній столиці України - місту Києву.

У січні 2008 р. порівняно з відповідним періодом попереднього року реальний ВВП зріс на 4,9%. За оцінкою Світового Банку, ВВП країни у 2008 році збільшиться на 5,5%, інфляція становитиме 13,8%.

У 2007 році економіка нашої країни зросла на 7,3%, а інфляція сягнула 16,6%. На жаль, темпи зростання економіки сповільнились за рахунок зниження обсягів внутрішнього споживання через дефіцит торгівельного балансу та капітальних інвестицій. Разом з цим продовжує зростання банківської системи, обсяги кредитування населення не змінюються та залишаються високими. Істотно зростають соціальні виплати, не зменшується прибуток українських виробників.

Економічний розвиток в Україні може забезпечуватись також підвищенням її міжнародної конкуренції за допомогою порівняльних переваг економіки, які досі не використовувались.

У минулому році відзначено рекордне значення припливу капіталу в Україну. Національний банк України збільшив резерви на 10,2 млрд. доларів США до рівня 32,5 млрд. доларів США.

Чистий приріст іноземного капіталу за 2007 рік склав 7882,1 млн. дол. США, що на 67,1% більше приросту за 2006 рік.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в Україну на 01.01.2008 р., становив 29489,4 млн. дол. США, що складало лише 636,5 дол. США на одного мешканця України.

Зростання фондового ринку України становило 135% та було другим у світі після Китаю.

Знаковою тенденцією минулого року була глобальна консолідація активів. Спостерігається активізація об'єднання власників українських бізнес-груп з іноземними компаніями для злиття і поглинання активів.

Обсяг ринку злиття та поглинання (M&A) у 2007 році - 14,5 млрд. доларів США.

Однією з показових операцій минулого року став продаж Укрсоцбанку італійській групі UniCredit. Активні операції відбувались не лише у банківському секторі. Іноземні компанії прийшли на ринок страхування, металургії, продовольчий, медійний та інші ринки.

У цьому році ми отримали додатковий стимул для більш активних дій, спрямованих на переорієнтацію економіки на науково-технологічний та інноваційний шлях розвитку. Цим стимулом стало членство України у СОТ.

Відтепер ми почали переговори про створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Чимало європейських інвесторів називало перебування України поза СОТ і її правилами однією з причин обмеження інвестування в Україну. Сьогодні і цю проблему подолано.

Якщо запитати сьогодні пересічного громадянина України про його плани, у більшості випадків плани будуть пов'язані з подією, яку очікує вся країна. Це - проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Не подумайте, що на Україні всі є вболівальниками, ні. Але всі очікують ЄВРО-2012, розуміючи, що під час підготовки до проведення чемпіонату ми можемо досягти очевидних позитивних змін.

Коло проектів, пов'язаних з ЄВРО-2012, викликає великий інтерес з боку ділових кіл. Цей захід є підтвердженням моїх слів.

Мої колеги будуть говорити про об'єкти транспортної, спортивної, готельно-ресторанної та туристичної інфраструктури, що будуть побудовані для проведення ЄВРО-2012 у місті Львові.

ЄВРО-2012 прийматимуть 4 міста України, та 2 міста визначено, як резервні.

Я дозволю собі зупинитись на першочергових завданнях, які стоять перед нами. Вони всі включені до Мега-плану підготовки ЄВРО-2012, який має визначені завдання, заходи та результати.

По-перше, Україна має продовжити процес приватизації у відкритий і ефективний спосіб, щоб підвищити частку капіталу і робочої сили, які використовуються приватним сектором.

По-друге, Україна має посилити конкуренцію на ринку, у тому числі через полегшення доступу іноземного капіталу у різні галузі, орієнтовані на експорт та небанківські послуги шляхом здійснення ефективної стратегії просування прямих іноземних інвестицій.

Третє завдання полягає у швидкій дерегуляції підприємницької діяльності, полегшенні дозвільної системи та вдосконалення конкурентної політики.

Четверний крок складається із посилення інституту прав власності та реформи державного сектору задля зменшення його регуляторної функції для бізнесу.

П'ятий крок ми зробимо назустріч розвитку державно-приватного партнерства з реалізації проектів розвитку інфраструктури та інтеграції регіональних ринків.

Чотири сфери забезпечення необхідного фінансування, що викликають у нас особливу увагу.

  • Спортивна інфраструктура
  • Транспортна та туристична інфраструктура
  • Охорона здоров'я
  • Безпека учасників

Який статус робіт зі створення інституційної інфраструктури?

  • Закон про ППП
  • Інші необхідні законодавчі зміни
  • Процес надання земельних ділянок
  • Підготовка інвестиційних проектів
  • Створення єдиного інвестиційного вікна
  • Створення моделі керованої економіки
  • Прозоре проведення тендерів із залучення інвесторів

Які міри планується прийняти для забезпечення реалізації інвестиційних проектів в повному обсязі?

  • Кредитування ( у тому числі за рахунок механізму зниження процентної ставки кредиту)
  • Приватні інвестори
  • Вибір фінансового консультанта
  • Створення цільового інвестиційного фонду
  • Створення муніципальної фінансової установи
  • Створення реєстру інвестиційних проектів

Як планується залучати інвестора до проблемних проектів?

  • Об'єкти, що не передаються у приватну власність: дороги, аеропорти, окремі тренувальні бази
  • Створення системи «державного замовлення»
  • Моніторинг залучення інвесторів та реалізації інвестиційних проектів

Далі я зупинюсь на основних інструментах та механізмах для підготовки ЄВРО-2012.

Публічно-приватне партнерство (PPP) розглядається нами, як інструмент стимулювання встановлення ділових, партнерських відносин державного, комунального та приватного секторів.

Основні форми РРР, що діють у нашій країні:

  • концесії
  • комунальна власність
  • лізинг
  • угоди про розподіл продукції
  • спільне управління державною власністю
  • спільні підприємства

Фінансова установа для кредитування муніципальних проектів, це наступний інструмент сприяння фінансуванню інфраструктури міст та комунальних підприємств за найнижчими ринковими ставками через запозичення коштів на ринку капіталів. Ми працюємо з низкою міських адміністрацій та представниками крупного бізнесу аби цей механізм запрацював.

У кожному місті почало діяти Єдине інвестиційне вікно, яке надає:

  • консультаційне-інформаційне супроводження інвесторів, у тому числі під час отримання різних дозволів;
  • полегшує та прискорює пошук інвесторів;
  • забезпечує цілісну картину потреб у інвестиційних ресурсах для проведення ЄВРО 2012.

МЕХАНІЗМИ СТИМУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ТА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ:

Проекти Законів України «Про внесення змін до ЗУ «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних економічних зон», «Про внесення змін до деяких законів щодо стимулювання розвитку регіонів»

звільнення від сплати мита:

  • при ввезенні товарів на територію спеціальної митної зони з-за меж митної території України (за винятком транспортних засобів, підакцизних товарів і товарів групи 1 - 24 згідно з УКТЗЕД) , а також при вивезенні (попередньо ввезених на територію з-за меж митної території України) зі спеціальної митної зони за межі митної території України
  • товари повністю вироблені або достатньо перероблені чи оброблені на території спеціальної митної зони і вивозяться з цієї території за межі митної території України
  • операції з постачання з митної території України на територію спеціальної митної зони природного газу, нафти та нафтопродуктів, етилену, аміаку та інших продуктів, що переміщуються трубопровідним транспортом, а також електричної енергії, тепла і води проводяться без митного оформлення

звільнення від сплати ПДВ:

  • операцій з ввезення товарів з-за меж митної території України на територію спеціальної митної зони (за винятком транспортних засобів, підакцизних товарів і товарів групи 1 - 24 згідно з УКТЗЕД), а також з вивезення (попередньо ввезених) товарів з території спеціальної митної зони за межі митної території України
  • операцій з вивезення товарів з території спеціальної митної зони за межі митної території України, які повністю вироблені або достатньо перероблені чи оброблені у спеціальній митній зоні

зарахування 50% суми нарахованого податку на прибуток підприємств на спеціальні рахунки:

протягом 5 років з моменту отримання першого прибутку від реалізації інвестиційного проекту (зазначена сума використовується виключно за цільовим призначенням)

можливість надання органами місцевого самоврядування податкових пільги з податків, які зараховуються до відповідних місцевих бюджетів (крім податку на доходи фізичних осіб).

суб'єктам господарювання, які реалізують на територіях пріоритетного розвитку зареєстровані у встановленому порядку інвестиційні проекти

Інші інструменти

  • Муніципальні позики
  • Відшкодування відсоткових ставок
  • Урядові гарантії
  • Страхування

Ми розуміємо, обов'язковість дотримання таких умов для активних інвестицій:

  • прозорість та зрозумілість системи;
  • конкурсний відбір інвесторів.

Наші кроки на шляху до нових горизонтів:

  • швидке дерегулювання дозвільної сфери та сфери ліцензування
  • зменшення адміністративного контролю у сфері державної реєстрації прав власності на землю та нерухоме майно
  • захист прав власності (особливо інтелектуальної власності та землі)
  • судова реформа

Удосконалення законодавства у сфері корпоративного управління:

  • реформа системи валютного регулювання та контролю
  • спрощення процедур започаткування та ведення бізнесу
  • розвиток сфери послуг з авіа-, авто- та залізного перевезення
  • розвиток конкуренції у сфері готельно-туристичної інфраструктури

Наші дії - швидко та професійно підготувати законодавчі зміни, запровадити нові процедури, механізми та правила ведення бізнесу.

Україна - країна з величезними можливостями. Для нас ЄВРО-2012, це найбільший проект, який ми зможемо реалізувати лише працюючи разом з вами.


Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 583/2008
Про відзначення 400-річчя Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Графік Президента

26.06.2008
Церемонія вручення паспортів громадянам, що отримали громадянство України 
26.06.2008
Зустріч з випускниками вищих військових навчальних закладів 

Події

Офіційний візит до Португалії

Послання до парламенту

Послання Президента України до Верховної Ради України

2006

2008

Національні пріоритети

Євро 2012

Соціальні ініціативи

Антикорупційні ініціативи

Програма «Доступне житло»

«Зігрій любов'ю дитину»

Пам'яті жертв Голодомору

Фотоальбом


Президент взяв участь у церемонії відкриття автозаводу «Богдан»

Віртуальна екскурсія