This version of the page http://www.nas.gov.ua/Pages/default1.aspx (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-25. The original page over time could change.
Національна академія наук України
National  Academy  of  Sciences  of  Ukraine
Про НАН України
Члени НАН України
Організаційна структура
Дослідження й інновації
Досягнення і пропозиції
Інфраструктури
Дійсні члени (академіки)
Члени-кореспонденти
Іноземні члени
А-Я
Пам'ятні події
Президія НАН України
Апарат Президії НАН України
Наукові центри НАН та МОН України
Установи при Президії НАН України
Ради, діяльність яких забезпечується НАН України
Ради, комітети та комісії при Президії НАН України
Секція фізико-технічних і математичних наук
Секція хімічних і біологічних наук
Секція суспільних і гуманітарних наук
Громадські організації
Хронологія створення установ НАН України
Державні науково-технічні програми, державним замовником та виконавцем яких є НАН України
Виконання окремих рішень Уряду
Цільові комплексні програми НАН України
Науково-технічні (інноваційні) проекти НАН України
Цільові програми відділень НАН України
Експертиза фундаментальних досліджень в Україні
Спільні конкурси наукових проектів
Програми цільових видатків НАН України
Щодо енергетичної безпеки України
Відзнаки
Проблеми розвитку науки в Україні
ЗАСІДАННЯ

ОГОЛОШЕННЯ

Президія НАН України розглянула

        

 На черговому засіданні Президії НАН України 21 травня 2008 року члени Президії НАН України та запрошені заслухали доповідь академіка НАН України Б.Є.Патона про виконання Указу Президента України від 16 травня 2008 року № 444.

Цим Указом підтримано низку ініціатив Національної академії наук України, зокрема, щорічного проведення Всеукраїнського фестивалю науки, заснування Українського гуманітарного фонду, визначення в місцевих бюджетах видатків на науково-технічний та інноваційний розвиток регіонів. 

В Указі передбачено заходи щодо вирішення проблем підвищення престижу наукової праці, залучення до наукової діяльності талановитої молоді. Прийнято рішення про заснування починаючи з 2009 року нових грантів Президента України, збільшення розмірів та кількості існуючих грантів, премій та стипендій Президента України.

 Кабінету Міністрів України доручено  вжити невідкладних заходів щодо розвитку гуманітарних наук в Україні, вдосконалення системи фінансового забезпечення наукової та науково-технічної діяльності, в тому числі за рахунок її грантової підтримки.

 Плануються також заходи з удосконалення механізмів стимулювання винахідницької діяльності,  розвитку загальнодержавної системи науково-технічної та патентної інформації, сприяння розвитку науково-видавничої справи в Україні, створення належних умов для розповсюдження наукової та науково-популярної літератури. Наголошено на необхідності запровадження Кабінетом Міністрів України дієвих механізмів формування та реалізації пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, вжиття разом із Національною академією наук України, державними галузевими академіями наук заходів щодо посилення координації та контролю за розробленням напрямів наукових досліджень та їх реалізацією.

Президія НАН України підкреслила, що важливим інструментом у цьому може стати Державна програма прогнозування науково-технологічного розвитку на 2008-2012 роки, яку започаткувала НАН України спільно з МОН  України. 

Необхідно також спільно з Кабінетом Міністрів України опрацювати питання щодо  створення Національного наукового фонду та Українського гуманітарного наукового фонду.

З метою реалізації заходів із заохочення молоді до науки потрібно підготувати та подати в установленому порядку до Кабінету Міністрів України пропозиції до плану заходів з підтримки молодих учених. Цим планом треба передбачити створення сприятливих умов для здійснення ними науково-дослідної роботи, кар'єрного зростання, сприяння стажуванню їх у провідних науково-дослідних установах України та інших держав.

На закінчення Президія НАН України ухвалила відповідне рішення.

                                                 ***

 Далі члени Президії НАН України та запрошені заслухали доповідь академіка НАН України В.Г.Скляренка про невідкладні заходи із забезпечення подальшого розвитку Інституту мовознавства ім.О.О.Потебні НАН України.

Доповідь та виступи академіка НАН України Б.Є.Патона, членів-кореспондентів НАН України Г.П.Півторака, В.А.Широкова, наукових співробітників Інституту мовознавства ім.О.О.Потебні НАН України Б.М.Ажнюка, П.Ю.Гриценка, Т.О.Черниш переконливо засвідчують, що установа упродовж багатьох десятиріч займає провідні позиції у вітчизняному мовознавстві. Створені в інституті праці в галузях славістики, етимології, акцентології принесли йому заслужений міжнародний авторитет.

Водночас Президія НАН України зазначила, що необхідно повною мірою відновити ті напрями, які були втрачені або суттєво скорочені у нелегкі 90-ті роки, насамперед відродити відділ мов національних меншин України. Це важливо, оскільки Україна дуже розмаїта за своїм етнічним складом країна і стикається з реальними протистояннями навколо мовних проблем.

Нині дослідження у мовно-культурній сфері є дуже актуальними. Вони мають бути спрямовані на пошук оптимальних, а головне – безконфліктних шляхів утвердження державницьких позицій української мови при одночасному забезпеченні мовних і культурних інтересів усіх громадян України, загальному піднесенні мовної культури суспільства.

Узгодження досліджень Інституту мовознавства ім.О.О.Потебні НАН України із державотворчими процесами, розбудовою в Україні громадянського суспільства передбачає й низку інших завдань. Це й випуск словників нового покоління, й впровадження новітніх технологій у мовознавстві, активізація науково-видавничої роботи в цілому.

На закінчення Президія НАН України ухвалила відповідне рішення.

                                                    ***

          Учасники засідання заслухали та обговорили доповідь академіка НАН України В.М.Кунцевича про стан та перспективи розробки автономних підводних роботів та їх застосування.

         В обговоренні взяли участь академіки НАН України Б.Є.Патон, І.В.Сергієнко, член-кореспондент НАН України А.О.Чикрій; В.Х.Геворкян, С.Ю.Максимов, Л.І.Шличек.

Президія НАН України зазначила, що розглянуте питання цікаве й актуальне для вирішення проблем, пов’язаних з розробкою, побудовою та застосуванням автономних підводних роботів. В першу чергу це стосується систем управління такими роботами, розпізнавання зображень, оцінки стану оточення та прийняття ними відповідних рішень в автоматичному режимі.

Україна сьогодні не має можливостей для створення таких автономних апаратів самостійно. Сучасний стан економіки і суднобудівної промисловості, відсутність внутрішніх замовлень на підводні апарати вимагає належної міждержавної кооперації та координації зусиль. Враховуючи традиційні наукові зв’язки, така налагоджена співпраця повинна бути насамперед з Росією, у якої є певна потреба в цих розробках.

Президія НАН України наголосила, що використання надпотужних суперкомп’ютерних комплексів для моделювання умов і відпрацювання систем управління автономними апаратами відкриває нові перспективи для Академії. Ці дослідження і розробки мають і певну «космічну» складову, що актуально для Інституту космічних досліджень НАН України та НКА України і Національного космічного агентства України.

На закінчення Президія НАН України ухвалила відповідне рішення.

                                                     ***

 Крім того, Президія НАН України заслухала інформацію про підсумки проведення Другого Всеукраїнського фестивалю науки, про започаткування журналу «Енерготехнології та ресурсозбереження»; було розглянуто низку кадрових питань та прийнято рішення про нагородження відзнаками Національної академії наук України тощо.

 

                                                     Секретаріат Президії НАН України

 

НОВИНИ

   
01601 Київ, вул. Володимирська, 54, факс: (044) 234-3243, e-mail: prez@nas.gov.ua © Макетний зразок. Центр практичної інформатики НАН України