This version of the page http://www.president.gov.ua/news/4657.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-24. The original page over time could change.
Президент взяв участь у відкритті Центру суперкомп’ютерних обчислень та Українського відділення Світового центру даних - Офiцiйне представництво Президента України
17.11.2006 11:48
Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

Президент взяв участь у відкритті Центру суперкомп’ютерних обчислень та Українського відділення Світового центру даних

У Міжнародний день студента Президент України Віктор Ющенко взяв участь у відкритті Центру суперкомп’ютерних обчислень та Українського відділення Світового центру даних у Науковому парку «Київська політехніка» Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».

Президент також зустрівся зі студентським активом та студентами-переможцями міжнародних студентських олімпіад, серед яких неодноразовий переможець міжнародних олімпіад з математики та програмування Олександр Рибак. Останніми роками студенти Університету є учасниками і переможцями вже традиційних міжнародних олімпіад. Останнє досягнення – вихід до фіналу командного Чемпіонату світу з програмування (спонсор – фірма IBM), який відбудеться у березні 2007 року в Токіо.

Віктор Ющенко привітав студентів із Міжнародним Днем студента. Він побажав, щоб славні студентські роки були «роками високих надбань досвіду і знання», які потім слугуватимуть як особисто кожному, так і всій Українській державі.

Говорячи про відкриття Центру суперкомп’ютерних обчислень та Українського відділення Світового центру даних, Глава держави зазначив, що ці проекти носять «стратегічний характер». «Це не тільки способи технічної та інтелектуальної комунікації. Це, безумовно, зміна рейтингу України у системі високих, потужних комп’ютерів. Цим проектом ми формуємо і завершуємо формування національної мережі, яка дасть змогу долучитися до неї трьом-чотирьом десяткам навчальних закладів України», – сказав Віктор Ющенко. «Ми говоримо про стратегію, яка інтегрує нас до світових наукових центрів, і перш за все, в інтелектуальний простір Європи», – додав Глава держави. У цьому контексті він зауважив, що однією із найбільших політичних помилок буде те, «якщо Україна не встигне на європейський потяг». Тому саме такий проект, наголосив Президент, є надзвичайно важливим для України, оскільки він «інтелектуально пов’язує» нас з Європою.

У заході також узяли участь міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, заступник Глави Секретаріату Президента Віктор Бондар.

ДОВІДКА

Створення Центру суперкомп’ютерних обчислень підтримано державою і передбачає можливість виконання надскладних обчислень вченими, користувачами з різних регіонів України. Для цього пропонується використовувати українську телекомунікаційну мережу URAN (Ukrainian Research Academic Network), яка створена за підтримки NATO і має регіональні центри в Харкові, Львові, Донецьку, Одесі, Сімферополі, Дніпропетровську. Базовий центр розташовується в НТУУ «КПІ».
Суперкомп’ютер Київських політехніків є першим за потужністю в Україні і другим серед 50-ти кращих суперкомп’ютерів країн СНД. Запуск його в роботу сприятиме підвищенню якості, доступності та конкурентоспроможності освіти і науки на світовому ринку праці та освітніх послуг, надасть нові можливості для наукового пошуку та технологічного розвитку. Для зручності користувачів створюється інфраструктура GRID, що під’єднується до Європейської інфраструктури GRID. Параметри Центру суперкомп’ютерних обчислень за швидкістю обробки інформації, об’ємом пам’яті, можливістю нарощування кластерної структури та іншим знаходяться на рівні світових показників.
Українське відділення Світового центру даних створюється в кооперації з Геофізичним центром Російської Академії наук і передбачає співпрацю вчених України, Росії, Білорусі, Молдови в рамках роботи Світового центру даних для науки та технології (CODATA), що є структурою Міжнародної ради з науки (IСSU).
Співробітництво вчених України із зазначеними організаціями сприяє інтеграції системи освіти і науки України до європейського та світового наукового простору.


Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 564/2008
Про відзначення державними нагородами України працівників Державної митної служби України

Графік Президента

25.06.2008
Державний візит в Україну Президента Латвії Валдіса Затлерса 
23.06.2008
Офіційний візит до Республіки Португалія 

Анонси

23.06.2008
Формат роботи представників ЗМІ під час Державного візиту в Україну Президента Латвії Валдіса Затлерса 

Події

Робоча поїздка до Вінницької області

Послання до парламенту

Послання Президента України до Верховної Ради України

2006

2008

Національні пріоритети

Євро 2012

Соціальні ініціативи

Антикорупційні ініціативи

Програма «Доступне житло»

«Зігрій любов'ю дитину»

Пам'яті жертв Голодомору

Фотоальбом


Президент взяв участь у церемонії відкриття автозаводу «Богдан»

Віртуальна екскурсія