This version of the page http://kharakternyk.in.ua/?id=3&rating=views (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-17. The original page over time could change.
Про майстра Дубежича » ХАРАКТЕРНИК.in.ua - козацька магічна традиція /// характерники, характерників, характернику, характерника, химородник, химородники, химородників, галдовник, галдовники
 
« Тарас Каляндрук: Арійські корені характерництва. |
Тарас Каляндрук. Загадки козацьких характерників »

Про майстра Дубежича

Хто вони, оті характерники, звідки походить їхнє глибоке усвідомлення законів організації довколишнього світу, яке його коріння?

Старі легенди говорять ось про що. Жив колись у Київській Русі ще за часів князя Ігоря, оспіваного у знаменитому „Слові...”, широко відомий майстер володіння мечем на прізвище Дубежич. Він довго мандрував світом, пройшовши від Індії і Китаю до гірського пасма Гімалаїв, які й по сьогодні дрімають у споконвічній тиші та величі. Десь там ступив він на шлях людини Знання і приніс на Русь оте мистецтво володіння зброєю у змінених станах свідомості, коли людське єство набуває зовсім іншої якості і здібності його, з погляду звичайної людини, стають неймовірними.

Повернувшись додому з тієї багаторічної мандрівки, Дубежич передав те Знання своїм синам Лано і Корі, з яких і пішло проростати те характерницьке сім’я в Ігоревих сотнях.

З чого починалося те навчання?

А з дуже простих речей. Накладав пов’язку синам на очі, привчаючи орієнтуватись в довколишньому тільки на слух. Потім — тільки на запах, затуляючи вже і вуха. Займалися різьбярством, весь час вирізаючи один знак, який нагадував цибулину в розрізі. Вирізали до тих пір, доки той знак не починав звучати, стаючи ключем до відповідного внутрішнього простору. Добитись цього можна лише в один-єдиний спосіб — треба було той знак „побачити” внутрішнім зором і точно відтворити. Так відкривалося внутрішнє бачення істинного змісту речей в довколишньому. За тим новим баченням йшла перебудова всього життя. Спати, зодягатись, їсти, діяти треба було за тим баченням, доки воно не ставало людським єством. Далі йшло засвоєння бойових технік, в основу яких було покладено стихію повітря через звертання до Стрибога. Тотемним знаком, який поєднував бойові техніки в одне ціле, був чорний орел степу або сокіл.

Зачудовані отим незбагненним мистецтвом ведення бою, яке при цьому набувалося, дружинники князя стали називати їх крірами або ж кірами, що означало воїна, який мав здібності болотяного царя чи хазяїна лісу — лісовика. Те Знання збереглося до значно пізніших часів, коли його спадкоємцями стали козаки Запорозької Січі.

Серед війська кіри виступали як вчителі з військової справи, уникаючи якихось значних посад, займаючи на щаблях військових звань місця не вище сотника. Понад 700 років проіснувало те Знання в Україні-Русі і почало зникати з занепадом запорозького козацтва.

Характерники в Запорозькому війську мали свій курінь та свій прапор. Один з таких прапорів, приведений на малюнку, утримує в своєму полі знак, шитий сріблом на пурпурному тлі або золотом на білому, який переводив людину в стан, що характеризувався терміном — Проникнення. Саме з цією метою і використовувались характерники на Січі. їхнім обов’язком була глибока розвідка та руйнація планів супротивника. Для цього кріри проникали на території, зайняті ворогом, часто під виглядом подорожніх або купців, зажди бездоганно виконуючи завдання, котрі ставив перед ними кошовий. У цій ролі функції крірів були аналогічними тим, які виконували легендарні нінзя у стародавній Японії. У близькому колі кошового завжди на якихось посадах знаходилось два-три характерники, так би мовити, під рукою, на всяку критичну ситуацію.

Характерники, беручи на себе обов’язки внутрішньої та зовнішньої служби безпеки, грали роль своєрідної нервової системи у Запорозькому війську.



категорія: Народна творчість / друк / rss коментарів / рейтинг: 3
оцінити новину:


Коментарі

ольга | 14 травня 2007 - 18:37
А нині ті знання зовсім зникли, чи десь щочь хтось зберіг?
Цікаво дуже. // відповісти »
Богдан | 14 травня 2007 - 22:09
Думаю - хто шукає - той знаходить! // відповісти »
ольга | 14 травня 2007 - 22:50
Ви знайшли? Чи не шукали? :) // відповісти »
Богдан | 15 травня 2007 - 15:22
Ну як сказати.. Частково знайшов.. А ще більше шукаю.. Це не тема, яку можна вивчити, тиняючись по бібліотеках чи рискаючи в інтернеті.. Все умовно, бо кожен проходить шлях духовного становлення самостійно.. Людину можна лише підштовхнути до цього.. // відповісти »
монах | 16 липня 2007 - 19:36
І чого це усіх тягне на пошуки східної традиції? Дядько, котрий написав даний твір напевне дюже страждав від того, що ніц не відав про українську бойову традицію. Сподіваюсь, наразі йому легше, бо крім Дубежича більше нічого не випливало. // відповісти »
Микола | 7 жовтня 2007 - 22:52 | (http://www.prisoner.com.ua)
Дуже раджу заглянкти на мою сторінку www.prisoner.com.ua
В радянських репресивних органах працювали чаклуни (характерники). Вони й досі живі та здорові... // відповісти »
Bohdan | 8 жовтня 2007 - 00:17
Я думаю, що ви трохи підмінюєте поняття.. У вашому творі ви чаклунами називаєте карателів, злих людей.. Насправді вони ніякого стосунку до характерників, про яких йдеться на цьому сайті, не мають... // відповісти »


Додати коментар

Ім'я

E-mail

Звідки Ви

ICQ

Дом. сторінка







Сортувати за: датою / оцінками / кількістю переглядів / коментарів 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Характерницькі езотеричні практики..
Oleksandr: Ваша мета?
Характерницькі езотеричні практики..
Oleksandr: Ваша мета?
Розмова з мольфаром Михайлом Нечаєм
Тетяна: Дід має силу і має рацію, і він знає те, що має знати. А то...
Розмова з мольфаром Михайлом Нечаєм
CrazyRat: хм... їду в Карпати проситися в учні =)
Уповільнення часу, або завіса за..
Лесик: Мені також, але це абсолютно реально, як і усівдомлювані сн...




Чайка
"СПАС"









наша кнопка
© ХАРАКТЕРНИК.in.ua, 2007
публікації надішліть на mamay [песик] kharakternyk [крапка] in [крапка] ua | Розробка: bohdan.com.ua