This version of the page http://ilhome.net/print.php?id=79 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-17. The original page over time could change.
Політологи прогнозують в 2008 році зміни до Конституції

Політологи прогнозують в 2008 році зміни до Конституції




Процес політичного реформування і підготовки внесення змін до Конституції України в 2008 році буде активізований, вважають українські політологи.

"Враховуючи те, що нашим політичним групам потрібно випускати десь пару постійно, цим майданчиком можуть бути або позачергові місцеві вибори, або конституційний процес. Швидше за все, це буде друге", - заявив заступник директора Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Валерій Чалий.



На його думку, наступного року активізується дискусія з приводу змін і ухвалення нового тексту Конституції. "І ось ця дискусія заповнюватиме багато в чому активність політиків наступного року. Розвиватиметься у напрямі перетягування повноважень, як це завжди буває. У яку сторону - залежить все ще і від рейтингів політиків", - підкреслив політолог.



"Річ у тому, що зараз ключове питання: яка буде ціна призу президентства в Україні на наступних президентських виборах?", - пояснив він свою точку зору.



"Від того, якою буде ціна цього призу, залежить багато в чому і політична система, яка закріплена в Конституції... ніхто не допустить домінування одного центру влади в Україні. Спроби президента свого часу зробити це не увінчалися успіхом, спроби Кабінету міністрів також не увінчалися успіхом. Я думаю, що все-таки ми йдемо до моделі не домінування одного центру влади. Це складна модель, вона достатньо аморфна для управління державою, але, мабуть, цей перехідний етап необхідний. Його проходили наші сусіди, які сьогодні вийшли з кризи, більш того, вступили в Європейський Союз", - зазначив Чалий.



Він підкреслив, що найближчі декілька років пройдуть під знаком завершення трансформації політичної системи України, і "закінчиться це тільки на президентських виборах".



У свою чергу, директор Центру соціальних досліджень Софія, Андрій Єрмолаєв висловив думку, що політична реформа стане своєрідним "мейнстрімом української політики 2008 року".



"Нас чекає і робота конституційних зборів, які ініціює президент, виникатимуть альтернативні суспільні структури, що працюють над політичним законодавством. Нас чекають непрості парламентські дебати з приводу можливих змін до Конституції, тому що необхідна легітимація і законодавча підтримка хоч би на етапі першого читання ініціатив щодо зміни політичної системи", - припустив Єрмолаєв.



При цьому він не виключає, що в Україні буде проведений референдум на предмет внесення змін до Конституції. Всі політичні сили, додав А. Єрмолаєв, ініціюватимуть свої законопроекти про зміни в Основний закон. "Тому що політична реформа, як і в 2004, так і в 2008 році, стає інструментом підготовки до нових політичних перемог", - констатував він.





За матеріалами Інтерфакс-Україна, www.korrespondent.net ( http://ua.korrespondent.net/ukraine/333289 )



Огигинал новости «Політологи прогнозують в 2008 році зміни до Конституції»   -
«GCN Home»   -