This version of the page http://donntu.edu.ua/ukrainian/strukt/hist_ukr.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-17. The original page over time could change.
Донецький національний технічний університет



LjyYNE FILTER: blur(add = 3, direction = 160, strength = 5); COLOR: #e8e8e8; HEIGHT: 0px; TEXT-DECORATION: none background-color:#f0f0f0
Карта сервера Алфавитный указатель Поиск по сайту Статистика по сайту Карта города Телефонный справочник
Університет
   Про університет
   Ректор
   Ректорат
   Символіка ДонНТУ
   Визначні дати ДонНТУ
   Вчена рада
   Рада розвитку ДонНТУ
   Профком
Освіта
   Інститути
   Факультети
   Новини факультетів
   Нормативна база
Наука
   НДЧ
   ВЗЗ
   Методичний центр
   Конференції
   Портал магістрів
Абітурієнтові
   Абітурієнтові 2008
   Умови прийому
   Рейтинги
   Екстернат
   Тестування
   Інформаційний портал
абітурієнта
   Відділ відновлення і
переводів
   Підготовчі курси
Студентові
   Працевлаштування New
   Центр кар'єри для студентів
   Студентський клуб
   Центр культури    "Софійність"
   Студентська студія    "Софійність"
Інтернет-ресурси
   Інформаційний портал
   Видання ВНЗ
   Відео ресурси ДонНТУNew
   Лекторій    "Нова думка"
Бібліотека
   Бібліотека ДонНТУ
   Німецкий читальний зал


Усім, хто цікавиться Донецьким національним технічним університетом Ми ведемо будівництво нового інформаційно-бібліотечного центру, який має стати інтелектуальною основою подальшого розвитку вищої інженерної освіти в Донбасі.

Чотириповерхова будівля споруджується на центральній вулиці Артема м. Донецька за проектом, що переміг на конкурсі кращого дизайну. Завершити будівництво планується до кінця 2008 року.

Фінансування будівництва здійснюється за рахунок бюджетних коштів, власних засобів університету і спонсорських пожертв.
З подякою приймемо Вашу допомогу в будівництві інформаційно-бібліотечного центру. Ваше ім'я буде написано на пам'ятному барельєфі.



Благодійні внески приймаються за наступними реквізитами:

р/c 260099801741 ДОФ УКБ УСБ м. Донецька
МФО 334011 ОКПО 22005914
Фонд підтримки прогресивних реформ.

Просимо обов'язково вказати призначення перекладу - "Добровільні пожертвування (прізвище, ім`я, по батькові повністю) на будівництво будинку інформаційно-бібліотечного центру ДонНТУ".

тел. (062) 305-46-94
факс (062) 304-12-78


IСТОРIЯ ДонНТУ


У травні 2006 року ДоНТУ відзначив своє 85-річчя. Наш вуз - це перший навчальний заклад у Донбасі й один із перших вузів в Україні.

Історію ДонНТУ можна розділити на кілька етапів:
  • 1921-1926 - Донецький гірничий технікум,
  • 1926-1935 - Донецький гірничий інститут,
  • 1935-1960 - Донецький індустріальний інститут,
  • 1960-1993 - Донецький політехнічний інститут,
  • з 1993 - Донецький державний технічний університет,
  • з 2001 - Донецький національний технічний університет.

Становлення першого в Донбасі вузу проходило у вкрай несприятливих умовах. Після громадянської війни не діяли шахти, металургійні, коксові, машинобудівні заводи, були зруйновані залізниці. Нове керівництво країни надавало велике значення відновленню Донбасу. Для цього необхідні були інженерні кадри. У той час в Донбасі працювало всього 189 гірничих інженерів і гірнича промисловість гостро потребувала фахівців високої кваліфікації. Враховуючи це, в Юзовці вирішено було відкрити технікум. У 20-і роки в Україні технікуми були вищими навчальними закладами і готували фахівців вузької спеціалізації, у той час як інститути готували керівників виробництва, адміністраторів. За рішенням міських властей знову створюваному навчальному закладу - Донтехнікуму - виделіли будинок колишнього Комерційного училища (нині 2-й навчальний корпус) і напівзруйновані козацькі казарми. За короткий термін був проведений їх ремонт і 30 травня 1921 р. відбулось офіційне відкриття Донтехнікуму. Перший набір студентів складав 208 чол. Великою проблемою став підбір викладацьких кадрів. Для ведення спеціальних предметів запрошувались інженери з промислових підприємств. Із 1923 р. в технікумі стали працювати професори із Харкова, Єкатеринослава, Новочеркаська та інших міст.


Колишні козацьки казарми. Тут розташувалися перші навчальні майстерні.

Креслярський кабінет Донецького технікума ім. т. Артема (1921-1928 рр.)

Бібліотека Донецького гірничого технікуму.


Хімічна лабораторія Донецького технікуму ім. т. Артема. Зал якісного аналізу (1921-1928 рр.)

Оскільки студенти мали дуже слабу загальноосвітню підготовку, адміністрація технікуму організувала робочий факультет. Це був один із перших в Україні робітфаків, де студенти протягом трьох років вивчали загальноосвітні дисципліни. На робітфаці навчався і майбутній голова СРСР Микита Хрущов. Саме Донтехнікум дав старт його політичної кар'єри.

Робочий день студентів тривав 9 годин: шість годин теоретичних занять і три години роботи для будівництва технікуму. За короткий термін студенти збудували кочегарку, електромеханічний завод, провели опалення і водопровід. У нрудні 1921 р. відкрився гуртожиток на 100 чоловік, почали працювати їдальня, пральня, баня, перукарня. Враховуючи велику роботу, проведену колективом технікуму, Центральний Виконавчий Комітет України нагородив його грамотою і Червоним прапором.

Згідно з навчальними програмами студенти не тільки слухали теоретичні лекції, а й працювали в майстернях (ковальській, ливарній, токарній, слюсарній), які називали механічним заводом Донтехнікуму.


Виконбюро технікуму (1925 р.)

 

Перший директор Донтехникуму І.М.Пугач Професор доктор технічних наук В.С.Крим (1877-1938 рр.)
Поряд із навчальною викладачі Донтехнікуму проводили і велику науково-дослідну роботу:
  • проф. О.І. Тулпаров досліджував грунтові води Донбасу;
  • група вчених на чолі з проф. О.М. Первушиним довели можливість і необхідність будівництва в місті водопроводу;
  • спроектували і збудували першу в місті трамвайну лінію.

До 1926 року технікум досягнув значних успіхів у підготовці кваліфікованих фахівців, став центром науково-технічноі думки Донбасу. Однак високі темпи індустріалізації Донбасу потребували значно більшої кількості фахівців. У квітні 1926 р. Донецький гірничий технікум був реорганізований в Донецький гірничий інститут.

ДГІ мав два факультети: гірничий (декан В.І. Бєлов) і гірничо-механічний (декан Д.О. Лотоцький). Трохи пізніше відкрився вуглехімічний факультет (декан О.І. Тулпаров). Окрім цього, діяв вечірній металургійний технікум, вищі інженерні курси і робітфак.

У кінці 1929 р. вечірній металургійний технікум був перетворений в Донецький металургійний інститут (ДМІ), що готував фахівців із доменного, мартенівського і прокатного виробництва.

Улітку 1930 р. на базі вуглехімічного факультету виник другий галузевий інститут - Донецький вуглехімічний (ДВХІ). Він швидко розвивався: з'явились лабораторії хімії вугілля, фізики, коксування та інші. У ДВХІ працювали відомі вчені: проф. В.С. Крим, який займався вивченням хімії вугілля; проф. І.Є. Коробчанський, який розробив проект газифікації міста Сталіна та ін.

Професор О.М.Первушин
(1868-1957 рр.)

Професор
В.І.Бєлов
(1879-1963 рр.)

Академік АН УРСР В.С.Пак
(1883-1965 рр.)

Член-кореспондент АН УРСР професор І.Є.Коробчанський
(1895-1956 рр.)

До 1935 р. гірничий, металургійний і вуглехімічний інститути випустили більше 1,5 тис. фахівців, які поповнили ряди інженерних кадрів на вугільних, металургійних, хімічних підприємствах країни. Однак життя настійно вимагало створення в Донбасі одного великого втузу, в якому можна було б із максимальною користю для підготовки фахівців створити сильні загальнотеоретичні й загальноінженерні кафедри. У квітні 1935 р. було прийняте рішення створити на базі Донецького гірничого, металургійного та вуглехімічного інститутів єдиний - Донецький індустріальний інститут.

Об'єднання інституту благотворно відбилося на зміцненні матеріальної і лабораторної бази. Тепер інститут мав у своєму розпорядженні 4 навчальні корпуси, мав 5 житлових будинків для професорсько-викладацького складу, 4 великі гуртожитки. Розширились і збагатились обладнанням лабораторії інституту. Виріс і професорсько-викладацький склад. В інституті працювали понад 200 викладачів, у тому числі 15 професорів і 54 доценти. Незважаючи на це, вуз мав потребу у викладацьких кадрах. Їх підготовка здійснювалась через аспірантуру. Із 1935 по 1941 рр. захистили кандидатські дисертації й одержали вчений ступінь кандидата наук 11 аспирантів. Поліпшилась науково-дослідна робота інституту.

Наукові дослідження носили різноманітний характер:
  • під керівництвом доц. Бейліна Л.Д. досліджені шляхи боротьби з раптовими викидами вугілля і газу;
  • під керівництвом проф. Герчикова С.С. розроблені методи роботи на пластах із крутим падінням;
  • велике теоретичне і практичне значення мали дослідження паралельної роботи вентиляторів при провітрюванні шахт під керівництвом проф. Пака В.С., що було особливо важко для глибоких і газоносних шахт Донбасу;
  • під керівництвом проф. Коробчанського І.Є. був створений проект підземної газифікації вугілля, що поклав початок нової галузі промисловості, яка не мала аналогів у всьому світі, - підземної газифікації вугілля.

Студмістечко. 1940 р.

У передвоєнні роки багато уваги приділялось організації побуту і відпочинку студентів, викладачів і співробітників. У межах студмістечка було все необхідне: їдальня, магазини, буфети, поліклініка. Улітку багато викладачів і співробітників виїжджали на відпочинок до Чорного моря, де інститут мав свій будинок відпочинку.

До 1941 р. інститут перетворився у великий навчальний і науковий центр. За 20 років свого існування ДІІ підготував близько 4300 інженерів, була створена хороша матеріально-технічна база, підготовлені висококваліфіковані кадри викладчів.

Враховуючи заслуги в підготовці висококваліфікованих інженерно-технічних кадрів для вугільної та інших галузей промисловості, Донецький індустріальний інститут був нагороджений у травні 1941 р. орденом Трудового Червоного Прапора. Орденами і медалями була нагороджена і велика група викладачів.

Подальші плани для розвитку інституту порушила Велика Вітчизняна війна. Вона увірвалась у самий розпал екзаменаційної сесії і захисту дипломних проектів. Уже в перші дні війни багато студентів-першокурсників, випускників, викладачів і співробітників добровольцями пішли на фронт. У серпні 1941 р. на фронт були мобілізовані майже всі студенти молодших курсів. Напередодні окупації міста фашистами в жовтні 1941 р. вдалось евакуювати частину викладачів і студентів у м. Прокоп'євськ що на Уралі. Там було надане приміщення і виділене навчальне обладнання. У лютому 1942 р. розпочались навчальні заняття. Вони мало чим нагадували минулі: проводились у малопристосованих аудиторіях, в яких часто відключалась електрика. У таких складних умовах в березні 1942 р. відбувся перший випуск студентів воєнного часу. Дипломи інженерів одержали всього 6 чоловік. Та головне було в тому, що інститут був живим.

Навчальний корпус у м. Прокоп'євську

Бараки, у яких мешкали викладачі
та студенти у місті Прокоп'євську

У новому 1942/43 навчальному році в ДІІ у Прокоп'євську навчалось уже більше 400 студентів. Наукові працівники інституту займались дослідженнями, тематика яких була пов'язана з потребами фронту.

З радістю сприйняли в Прокоп'євську звістку про звільнення Донбасу. Восени 1943 р. із Прокоп'євська в Сталіно (так із 1924 р. називався Донецьк) була направлена група викладачів для обстеження стану інституту. Прибувши в Донбас, викладачі побачили страшні картини наслідків війни. Шкода, нанесена вузу, склала більше 66 млн. карбованців. Були спалені і підірвані 13 навчальних і житлових будинків, розграбовані лабораторії, кабінети, бібліотека. Не менш значними були і людські втрати; розстріляні фашистами проф. Нікольский М.А., завідувач кафедри математики С.Ф. Лебедєв, живцем спалені більше ста викладачів і співробітників інституту. Багато викладачів, співробітників, студентів віддали своє житття на фронті. У пам'ять про них вдячні потомки спорудили пам'ятник біля входу в третій навчальний корпус.

Зруйнований у роки війни 3 навчальний корпус (1943 р.) Підірваний гитлерівцями 5 навчальний корпус

Паралельно із звільненням території Донбасу розпочались роботи по відновленню його господарства. Разом із відновленням промислових підприємств відновлювався інститут. Викладачі і студенти працювали на відновленні навчальних корпусів, гуртожитків практично цілодобово. Завдяки їх самовідданій праці 5 грудня 1943 р. 678 студентів 1-2 курсів приступили до занять. Але студенти не тільки навчались, після занять вони продовжували ремонтувати аудіторії, бібліотеку, їдальню. У жовтні 1944 р. основний склад інституту, який знаходився в Прокоп'євську, прибув у Сталіно. У ДІІ знову стали діяти 4 факультети: гірничий, гірничо-механічний, металургійний і вуглехімічний.


Студентська бригада теслярів на відновленні інституту

Член кореспондент АН УРСР К.С.Борисенко - директор ДІІ в 1943-1952 рр.

Незважаючи на всі складності відбудовного періоду, в інституті активно продовжувались наукові дослідження. Професорсько-викладацький склад працював над найважливішими темами, пов'язаними з відновленням зруйнованого промислового потенціалу краю. У ДІІ була організована центральна лабораторія для відкачування води із шахт Донбасу на чолі з завідувачем кафедри гірничої механіки проф. В.С. Паком. Та основне завдання ДІІ у відновленні зруйнованої війною економіки полягало в підготовці великої кількості інженерно-технічних працівників. Стан самого інституту був достатньо складним: із 5 довоєнних навчальних корпусів до початку 1946 р. в експлуатації знаходились тільки три: другий навчальний корпус, 70% корисної площі - першого і 40% - третього. Через відсутність навчальної площі багато спеціальностей не мали лабораторій і кабінетів. Але, незважаючи на це, уже до початку 1947-1948 навчального року число студентів досягло довоєнного рівня. Їх підготовка проводилась за 14 спеціальностями на п'яти факультетах: гірничому, гірничо-механічному, геологорозвідувальному, металургійному, хіміко-технологічному. Для прискореної підготовки при ДІІ були організовані трьохрічні вищі інженерні курси.

До 1951 р. ДІІ був практично повністю відновлений. Немала заслуга в цьому була ректора ДІІ проф. Борисенка К.С.

Студенти ДІІ (1951 р.) Великий Актовый зал
першого навчального корпусу (1951 р.)

Поступово вуз розширявся: було відновлено вечірнє відделення, відкрився факультет для підготовки фахівців промислового і цивільного будівництва, із 1953 р. розпочав функціонувати заочний факультет. У цьому ж році відкрилась філія ДІІ в Краматорську. У 1955 р. відкрили вечірнє відділення в Макіївці. На початку 1960 р. філії ДІІ з'явились у Горловці і Торезі. За своїм характером вуз ставав політехнічним і 19 березня 1960 р. він був реорганізований у політехнічний. До цього часу в інституті навчалися 8355 студентів за 18 спеціальностями. Із 1952 по 1960 рр. вуз закінчили більше 100 зарубіжних громадян із Китаю, Польщі, Угорщини, Болгарії.

Вестибюль першого навчального корпусу (1957 р.) Вестибюль другого навчального корпусу (1961 р.)
Лабораторія фізічної і колоідної хімії (1957 р.) Геологічний музей (1960 р.)

Донецький політехнічний інститут мав у своєму розпорядженні в 1960 р. 4 навчальні корпуси, 2 бібліотеки з книжковим фондом 600 тис. томів. Ректор ДПІ проф. Богомолов М.А. (він був ректором із 1952 по 1968 рр.) багато уваги приділяв питанням зміцнення і розширення матеріальної і навчальної бази інституту, що дозволяло систематично збільшувати набори студентів.

П'ятий навчальний корпус у 60-і роки

Заслуженный діяч науки і техніки УРСР професор Д.Н.Оглоблін (1905-1968 рр.) Ректор ДПІ у 1952-1968 рр. Завідувач кафедри руднічних підйомних установок професор М.А.Богомолов.

Були відкриті нові факультети: в 1960 р. - електротехнічний, у 1966 р. - механічний, у 1967 р. - геолого-маркшейдерський, у 1969 р. - інженерно-економічний.

Студентська їдальня (1961 р.) Лабораторія гірничих машин (1957 р.)
Лабораторія вимірних приладів (1957 р.) Лабораторія електро-машин (1957 р.)

ДПІ став одним із великих центрів для підготовки висококваліфікованих інженерних кадрів.

Лабораторія механічного обладнання механічних цехів ДПІ (1965 р.) Фізічна лабораторія (1965 р.)
Кабінет іноземних мов (1961 р.) Лабораторія аналітичної хімії ДПІ (1965 р.)
Креслярський зал ДПІ (1969 р.) Мінералогічний музей ДПІ (1965 р.)

Утворення нових факультетів продовжувалось і в 70-і роки: в 1972 р. - енергетичний, у 1974 р. - факультет ОТ і АСУ, який у 1977 р. розділився на два самостійні факультети: ОТ і факультет АСУ. Таким чином, до початку 80-х у базовому інституті працювало 10 денних факультетів: гірничий, гірничо-геологічний, гірничо-електромеханічний, металургійний, механічний, хіміко-технологічний, інженерно-економічний, факультет обчислювальної техніки, факультет АСУ, а також два вечірних факультети: гірничо-механічний і електромеханічний, а також заочний факультет.

Заняття студентів в лабораторії кафедри гірничих машин Заняття студентів на кафедрі загальної електротехніки
Книгосховище бібліотеки ДПІ У читальному залі бібіотеки

Крім того, були створені факультети для навчання іноземних студентів, организаторів промислового виробництва і будівництва, підвищення кваліфікації викладачів середніх спеціальних навчальних закладів і підготовче відділення з денною і вечірньою формами навчання.
Геологічний музей ДПІ Лабораторія збагачування ДПІ
Лабораторія технології металів ДПІ Креслярський зал ДПІ у 70-і роки

ДПІ дав путівку в життя самостійним технічним вузам Донбасу: Краматорському індустріальному інституту, перетвореному в 1960 р. із філії ДПІ в самостійний вуз, і в Макіївському інженерно-будівельному інституту, що також виріс із філії ДПІ.

Студмістечко у 70-і роки

 

З доповіддю перед студентами і викладачами ДПІ виступає ректор інституту Г.В.Малєєв
(1968-1989 рр.)

Спортивне життя інституту

Секція боксу ДПІ Гімнастична секція ДПІ
Фізкультурний зал ДПІ Кубки, що здобули спортсмени ДПІ

Із 1960 по 1990 рр. значно зміцніла матеріально-технічна база інституту. Немала заслуга в її розвитку належить ректорам: Михайлу Антоновичу Богомолову (1952 - 1968 рр.), Георгію Васильовичу Малєєву (1968 - 1989 рр.), Олександру Анатолійовичу Мінаєву (ректор із 1989 р. по цей час). Були збудовані сучасні корпуси механічного, хіміко-технологічного, енергетичного, гірничого факультетів. На початку 90-х років базовий інститут розташувався в 9 навчальних корпусах, навчальна площа яких складала близько 200 тис. кв. м. В них розташовувались 120 спеціалізованих аудіторій, більше 300 навчальних лабораторій і кабінетів, два навчальні телевізійні центри, обчислювальний центр, бібліотека з книжковим фондом більше 1,5 млн. томів. В інституті серйозна увага приділялась науково-дослідній роботі. Навчальними інститутами на основі наукових досліджень було опубліковано 60 монографій, 20 підручників.

У ДПІ склались три наукові школи, визнані не тільки в країні, але й за кордоном:
  • одну із них очолював проф. Гейєр В.Г. Він створив новий науковий напрям "Автоматизація систем гідротранспорту корисних копалин". За цим науковим напрямком здійснено захист 11 докторських і 70 кандидатьских дисертацій;
  • під керівництвом проф. Клименка В.М. розроблені принципово нові технологічні процеси прокатки, на які продані 3 ліцензії й одержано 19 патентів;
  • ведучими вченими кафедри гірничих машин професорами Альшицем Я.І., Малєєвим Г.В., Гуляєвим В.Г. розроблені теоретичні основи робочих процесів гірничих машин, впровадження яких забезпечило різке підвищення їх технічного рівня.
Заслужений діяч науки і техніки УРСР доктор технічних наук професор В.Г.Гейєр - проректор по науковій роботі Завідувач кафедри розвідки корисних копалин професор І.Л.Нікольский


Завідувач кафедри гірничих машин професор Я.І.Альшиць

 

Завідувач кафедри гірничої електротехники професор Р.М.Лейбов

 

До початку 90-х років ДПІ перетворився в найбільший вуз України. В ньому працювало близько 1400 викладачів, у тому числі 122 професори, доктори наук, близько 700 доцентів, кандидатів наук. Викладацьку і наукову роботу вели 10 Заслужених працівників вищої школи України (Зборщик М.П., Малєєв Г.В., Маценко В.М. та ін.), ведучі вчені, відзначені званнями "Заслужений діяч науки і техніки" (Гейєр В.Г., Клименко В.М., Сапіцький К.Ф., Логвінов М.Г., Мінаєв О.А. та ін.).

У 1993 р. ДПІ пройшов атестацію і рішенням Кабінету Міністрів України у вересні 1993 р. йому був присвоєний статус державного технічного університету.

Донецький державний технічний університет - якісно новий ступінь в історії розвитку вузу.

Перший навчальний корпус ДонДТУ Перший навчальний корпус ДонДТУ

На базі ДонДТУ створений Регіональний навчально-науковотехнічний комплекс, в який входять: три інститути (гірничий, міжнародного співробітництва і Горлівський автомобільно-дорожній), Красноармійська філія, 20 факультетів, Центр підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів, підготовче відділення для іноземних громадян, три технікуми.

Спортивний зал ДонДТУ Другий навчальний корпус ДонДТУ

Щорічно в університеті відкриваються нові спеціальності і спеціалізації. Сьогодні їх більше 60. Загальна чисельність студентів за всіма формами навчання перевищує 20 тисяч. Навчальний процес ведуть 88 кафедр, на яких працюють 1300 висококваліфікованих викладачів. Багато з них є почесними і дійсними членами наукових товариств і академій, мають звання заслужених діячів науки і техніки, освіти, вищої школи і т.д.

Стіна першого навчального корпусу ДонДТУ
Прапор ДонДТУ

У 1995 р. на IV Міжнародному конгресі з інженерної освіти в США за успіхи в розвитку творчих здібностей студентів ДонДТУ був удостоєний Бронзової медалі, а в 1998 р. на такому ж конгресі в Кракові внесок університету в розвиток світової інженерної освіти відзначений срібною медаллю Міжнародного центру з інженерної освіти ЮНЕСКО.

Ректор ДонДТУ з 1989 р. Мінаєв О.А. Восьмий навчальний корпус ДонДТУ

Із 1999 р. ДонДТУ є членом асоціації Європейських університетів і членом Європейського товариства інженерної освіти. Університетом укладено більше 40 договорів про співробітництво із зарубіжними партнерами із країн Європи, США, Китаю, Кореї.

Перший навчальний корпус ДонДТУ

Наукова робота вчених ДонДТУ вперше в історії університету ознаменувалась великими науковими відкриттями: "Явище виділення із гірничої породи, що містить пірит, елементної сірки під дією тіонових бактерій" (проф. Зборщик М.П.) і "Явище збудження електричного струму в провіднику, що рухається в електричному полі" (проф. Дюдькін Д.О.).

За роки існування вузом підготовлено більше 107 тисяч фахівців. Серед наших випускників немало державних діячів, керівників під приємств, великих вчених. Назвемо тільки деяких з них: О.Ф. Засядько, М.М. Худосовцев, О.О. Пшеничний (у різні роки були міністрами вугільної промисловості), Ляшко О.П., який очолював уряд України, віце-прем'єр України Ю.Ф. Звягільский, міністр соціального забезпечення Росії Л.Ф. Безлепкіна. Ім'я нашого випускника і викладача А.Б. Солов'яненка, народного артиста, носить Донецький академічний театр опери і балету. Його голос покорив багато оперних сцен світу.

Донецький національний технічний університет спрямований у майбутнє. В інформаційному суспільстві XXI сторіччя він займає достойне місце як регіональний мегауніверситет, що здійснює підготовку фахівців за найбільш сучасними технологіями.

 


© Центр інформаційних комп'ютерних технологій Донецького національного технічного університету  
E-mail: