This version of the page http://impuls.vstu.vinnica.ua/?news_id=246 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-16. The original page over time could change.
Сайт прес-центру ВНТУ i часопису "Iмпульс". Найсвiжiшi унiверситетськi новини !!!
     
Понедiлок 16 червня 2008р.
Ректор ВНТУ Борис Мокін призначений радником Прем’єр-міністра України   |   У рейтингу кращих ВНЗ України «Топ-200» наш університет 23-ій   |   Наш університет єдиний ВНЗ України, який має льодовий манеж   |   Команда ВНТУ у фіналі всесвітньої першості з програмування здобула 32 місце серед 100 найсильніших команд планети   |   Срібну медаль XI міжнародної виставки «Сучасна освіта в Україні» здобув наш університет   |   Розпочав роботу персональний сайт ректора www.mokin.com.ua
Головна  |  Фотогалерея ВНТУ  |  Усi новини
  Меню
    Помiчник абiтурiєнта
    Новий номер "Iмпульса"
    Все про ВНТУ
    Архiв "Iмпульса"
  Пошук в архiвi новин
  Новини
       Микола Машницький і Катерина Анохіна — переможці в «Будівництві та архітектурі»
09.06.2008p.
     Перспектива — двічі майстер
05.06.2008p.
     Дмитро Кушнір — призер Всеукраїнської олімпіади з англійської
05.06.2008p.
     ГАНДБОЛ. Чемпіонат області і спартакіада ВНТУ   
05.06.2008p.
     Поради, як не стати об'єктом торгу
28.05.2008p.
      У комплексному дипломному проекті найскладніше знайти «головного інженера»?
28.05.2008p.
     Два Кубки з одних змагань
21.05.2008p.
     Найкращі з ПЦБ в Україні — наші Юрій Бікс та Олексій Тимошенко!
19.05.2008p.
    ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
16.05.2008p.

     Перемогли, обігнавши навіть «профі», у легкоатлетичній естафеті, присвяченій Дню Перемоги, спортсмени нашого університету

 

12.05.2008p.
 
назад
ВСЕСВІТ УКРАЇНСЬКОГО СЛОВА    версiя для друку

   Незвичайно відзначили День української писемності та мови наш ВНТУ, обласне об’єднання «Просвіта» та ВОВ АПОСУ. 10 листопада, в суботній день, біля головного корпусу ВНТУ було людно та гамірно, як у звичний навчальний день. Поясненням цьому став інтелектуальний марафон зі «Що? Де? Коли?» «Всесвіт українського слова». На цей захід зібралося 44 команди, які представляли Вінницю, Житомир, Київ, Львів, Миколаїв, Рівне, Тлумач (Івано-Франківська область).
   В ігровій формі, звучали рядки української поезії, історії походжень назв українських поселень, розповіді про видатних мислителів і діячів, котрі утверджували та розвивали українську писемність та мову.
   Учасники дізнались, що за однією з версій ЦЕ слово раніше позначало погребальне вогнище. З такої позиції зрозумілішою стає і приказка, де фігурує ЦЕ слово. А взагалі його легко можна сприйняти за дієслово в минулому часі. Здогадались, що це за слово, тож не поспішайте поперед батька в пекло, а краще прямуйте до його антоніма – рай.
   А ви знаєте людину з дивним як для українця ім’ям, котра володіла понад 30 мовами, була автором понад 200 статей в енциклопедичному словнику Брокгауза й Ефрона, понад 50 статей в радянських енциклопедіях. У 1918 році вона стала першим секретарем Всеукраїнської академії наук. Її прізвище по суті прикметник, що походить від топоніму. А який географічний об’єкт позначає цей топонім? Хто ж не бував на Кримському півострові та не купався в ласкавих водах Чорного моря? Напевно, це робив і Агатангел Кримський.
   Довелось командам і перекладати з румунської мови. Румуни кажуть: A nimeri cu degetul in cer, римляни казали: Caelum digito attingere. Нам здається, що ймовірність вашої правильної відповіді на це питання дуже мала, але спробуйте влучити, і перекладіть вираз румунської на українську. І що? Вам не поталанило «попасти пальцем в небо»? А це і є правильна відповідь.
   Гравцям турніру доводилось виявляти не просто свої знання, але й демонструвати винахідливість, нестандартність мислення при пошуках правильних відповідей на поставленні ведучим запитання, автором яких став Анатолій ТЕКЛЮК, голова Клубу інтелектуального товариства «Баюн».
   Завершивши дистанцію у 100 запитань, визначились переможці інтелектуальних баталій. Серед шкільних команд 1-е місце здобула «Зоряна межа» (Вінницька ЗОШ №18), 2-е — команда «FEN-X» з Миколаєва, а 3-є поділили «Лампочки» (Вінницький технічний ліцей)і «Нова столиця» з Тлумача.
   У молодіжному заліку перемогу святкувала команда з Житомирського державного технологічного університету «МН-ЖДТУ», другим став «Хамелеон» зі Львова, а третім «Stix» (наш Вінницький національний технічний університет).
   Абсолютну першість, набравши по 65 очок, вибороли дві київські команди «Комарі Полісся» та «МІФ». До речі, «МІФ» торік був переможцем подібного марафону, присвяченого Дню українського козацтва. А 3-4 місця поділили «Dream-team» (Вінниця) і «Двадцять один» (Львів).
   Проведення інтелектуальних марафонів у Вінниці починає ставати традицією. Торік це була «Козацька сотня», нині — «Всесвіт українського слова». Є сподівання, що ці заходи, які проходять за підтримки Головного управління з питань внутрішньої політики, у справах ЗМІ та зв'язків з громадськістю та управління у справах сім'ї, молоді та спорту Вінницької ОДА, матимуть продовження і наступного року, а Вінниця стане одним з центрів інтелектуально-ігрового руху в Україні.

   Анатолій ТЕКЛЮК,
   кандидат філософських наук,
   викладач кафедри філософії ВНТУ

16.11.2007p.
© Вiнницький нацiональний технiчний унiверситет, InterCEC. Прес-центр, 2006