This version of the page http://impuls.vstu.vinnica.ua/?news_id=243 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-16. The original page over time could change.
Сайт прес-центру ВНТУ i часопису "Iмпульс". Найсвiжiшi унiверситетськi новини !!!
     
Понедiлок 16 червня 2008р.
Ректор ВНТУ Борис Мокін призначений радником Прем’єр-міністра України   |   У рейтингу кращих ВНЗ України «Топ-200» наш університет 23-ій   |   Наш університет єдиний ВНЗ України, який має льодовий манеж   |   Команда ВНТУ у фіналі всесвітньої першості з програмування здобула 32 місце серед 100 найсильніших команд планети   |   Срібну медаль XI міжнародної виставки «Сучасна освіта в Україні» здобув наш університет   |   Розпочав роботу персональний сайт ректора www.mokin.com.ua
Головна  |  Фотогалерея ВНТУ  |  Усi новини
  Меню
    Помiчник абiтурiєнта
    Новий номер "Iмпульса"
    Все про ВНТУ
    Архiв "Iмпульса"
  Пошук в архiвi новин
  Новини
       Микола Машницький і Катерина Анохіна — переможці в «Будівництві та архітектурі»
09.06.2008p.
     Перспектива — двічі майстер
05.06.2008p.
     Дмитро Кушнір — призер Всеукраїнської олімпіади з англійської
05.06.2008p.
     ГАНДБОЛ. Чемпіонат області і спартакіада ВНТУ   
05.06.2008p.
     Поради, як не стати об'єктом торгу
28.05.2008p.
      У комплексному дипломному проекті найскладніше знайти «головного інженера»?
28.05.2008p.
     Два Кубки з одних змагань
21.05.2008p.
     Найкращі з ПЦБ в Україні — наші Юрій Бікс та Олексій Тимошенко!
19.05.2008p.
    ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
16.05.2008p.

     Перемогли, обігнавши навіть «профі», у легкоатлетичній естафеті, присвяченій Дню Перемоги, спортсмени нашого університету

 

12.05.2008p.
 
назад
ДЛЯ НАУКИ, ДЛЯ НАВЧАННЯ, ДЛЯ ДУШІ    версiя для друку

   Університет – це зібрання розумних людей навколо гарної бібліотеки
(Томас Карлейль, англійський
філософ ХІХ століття).

  
   Наскільки важливою є роль книги в житті людини, кожен із нас переконався на власному досвіді. Бібліотека як храм духовності відкриває себе тисячам душ, сприяє фаховому зростанню, задовольняє наукові та інформаційні потреби.
   Бібліотека нині єдиний доступний заклад культури, що залучає людину до знань, надбань світової культури безкоштовно. Бібліотеки – це наймасовіші та найзатребуваніші заклади культури.
   Щорічне їх відвідування більш, аніж утричі перевищує відвідуваність музеїв, театрів, клубів, цирків та концертів разом узятих. За станом бібліотек можна судити про країну в цілому, про регіони, доступність (або недоступність) нових ідей, знань та інформації.
   Прикладом значення ролі бібліотек у суспільстві є такі факти: коли в 2005 році в Москві проходив Євразійський конгрес бібліотекарів, його відкривав голова Ради Федерації С.Миронов, в Мадриді – король Іспанії Хуан Карлос, зустріч президента Росії В.Путіна і канцлера Німеччини А.Меркель проходила в Науковій бібліотеці Томського державного університету.

   Сьогодні наша науково-технічна бібліотека є культурним та інформаційним центром університету, виконує важливу роль в навчальному процесі. Досить сказати, що жоден важливий захід в університеті (конференції, «круглі столи», семінари) не відбувається без участі бібліотеки (інформаційне забезпечення, виставки, перегляди).
   Ефективне обслуговування читачів неможливо без якісного формування книжкового фонду. Завдяки активній підтримці ректорату щорічно фонд бібліотеки поповнюється в середньому на 19-20 тис. примірників, в т.ч. 2,5 тис. назв.
   Нині бібліотека нараховує близько 345 тис. примірників навчальної літератури, 181 тис. примірників наукової літератури. При визначенні політики комплектування бібліотека працює в контакті з кафедрами. На початок навчального року проводимо аналіз забезпечення студентів підручниками, аби рівномірного їх розподілити.
   У бібліотеці зростає фонд видань ВНТУ, наукових праць, підручників і методичних видань професорсько-викладацького складу університету, а також фонд авторефератів і дисертацій. До послуг читачів – фонд довідкової літератури, інформаційно-бібліографічний, реферативні журнали, періодичні видання, включаючи галузеві, масові, центральні і місцеві видання.
   Одне із джерел поповнення фонду – книги, одержані завдяки акції «Подаруй бібліотеці книгу». Ця акція має на меті поповнити книжковий фонд як кількісно, так і в якісно. Вона триває і досі. Будемо раді, якщо акція знайде відгук серед широкого кола читачів – викладачів, співробітників, студентів.
   Та все ж комплектування науковою і навчальною літературою не встигає за стрімким розвитком університету – утворенням нових кафедр, збільшенням кількості студентів та наукових співробітників. Вартість книг теж зростає. Якщо на початку 2000-х років на 1000 гривень можна було придбати 50-60 примірників книг, то в 2007 році 20-25 примірників.
   Не вистачає науково-популярних, довідкових україномовних видань, а фонд художньої літератури не може вповні задовольнити освітні, культурні потреби читачів (він складає 1,5 % від загального фонду). Не вистачає творів молодих письменників, лауреатів та переможців багатьох українських книжкових конкурсів.

   Аби забезпечити освітні, культурні, інформаційні потреби громадян України, необхідно знати відповідь на запитання: скільки книг і яких потрібно бібліотеці.
   За даними статистичного бюро ЮНЕСКО на кожну тисячу жителів України припадає 85 бібліотечних книг, що відповідає 56 місцю за рейтингом. Для порівняння: Білорусь посіла 19 місце, Великобританія – 30 , Франція – 46.

   Одним із основних показників роботи університетських бібліотек є кількість користувачів. У нас вона досить значна: 11500 (друге місце серед університетських бібліотек Вінниці).
   У час розвитку нових інформаційних технологій залишаються актуальними форми і методи роботи з користувачами, впровадженими колективом НТБ багато років тому. Це насамперед стосується групового методу реєстрації читачів-першокурсників всіх форм навчання, видача їм навчально-методичної літератури на перший семестр. Цей досвід викликав багато запитань у наших колег під час семінару, який відбувся 8 листопада в НТБ.
   Навчаємо студентів бібліотечно-бібліографічній грамотності. Щомісяця в інформаційно-бібліографічному відділі відбуваються Дні інформації: виставляється на перегляд нова література, придбана бібліотекою, або одержана в дарунок. Аби оперативно інформувати викладачів і студентів про отримання новинок, щомісяця випускається «Бюлетень нових надходжень». Його отримують кафедри, він також розміщується на сайті бібліотеки.
   Важливим напрямком роботи НТБ вважає духовний розвиток особистості, підвищення рівня культури, розвиток естетичних смаків. Аби зацікавити студентську аудиторію, привернути увагу до бібліотеки не тільки, як до зібрання книг, необхідних для навчання, але і як до закладу культури, в бібліотеці оформлюються книжкові виставки, проводяться огляди, усні журнали, літературні вечори з залученням студентів.

   Новий підхід відобразився і в змісті книжкових виставок. Книжкова ілюстративна виставка – це обличчя бібліотеки, її суть і основа. Наскільки творчо і сучасно вона розроблятиметься, залежить її успіх у читачів.
   Запрошуємо в бібліотеку познайомитись з виставками: «Вища освіта в Україні», «Життя моє — кінематограф», «Технічний університет: історія та погляд у майбутнє», «Історія в особах» (4 поверх), «Чорна сторінка нашої історії», присвячена голодомору в Україні (7 поверх)...
   Пріоритетним напрямком діяльності НТБ є автоматизація бібліотечно-інформаційних процесів. За допомогою автоматизованої інформаційно-бібліотечної системи ISIS в 1991 році в НТБ почали створювати електронний каталог (базу даних), нині маємо 8 БД ЕК, де введено 137 тисяч найменувань.
   БД «Книги» та «Журнальні статті» можна подивитися в Інтернеті на сайті нашої бібліотеки http://lib.vstu.edu.ua/ukr/
   Час вимагає нових підходів до автоматизації. І тому НТБ в 2006 році почала впроваджувати досконалішу, адаптовану програму «УФД – Бібліотека». Це надає можливість не тільки оперативнішого та багатоаспектного пошуку, формування електронного каталогу, але й автоматизації основних бібліотечних процесів (комплектування, обліку надходжень, довідково-бібліографічного обслуговування, обліку видачі документів, введення електронного формуляра).

   Першим серед бібліотек ВНЗ Вінниці у 2005 році в НТБ було створено власний сайт, котрий має інформацію про історію бібліотеки, її структурні підрозділи та послуги, що надаються користувачам. На сайті можна скористатися електронним каталогом книг і статей, пошук здійснюється за автором, за темами видань відповідно розділів таблиць УДК, а також ознайомитись з новинами бібліотеки.
   Бібліотека як частина традиційної культури може і повинна зберегти можливість і власне розкіш людського спілкування, культурного обміну, зберігання вічних традицій читання. І, звичайно ж, незамінна роль в цьому бібліотекаря.
   «У житті кожної людини є зустрічі з фахівцями певних професій, обминати яких, напевно, просто неможливо. Це, безумовно – вчитель, лікар і, з почуттям внутрішньої гордості кажу, – бібліотекар», – писав в одному із фахових журналів В.К.Єгоров, президент, ректор Російської академії державної служби, доктор філософських наук.
   Мені дуже приємно цитувати це висловлювання, тому що ще з часів Д.С.Лихачова, здається, ніхто так не переймався і з повагою не відгукувався про професію бібліотекаря. Звичайно повага не передається у спадок, не вішається медаллю на лацкан. Її заслуговують щоденною, не завжди помітною працею.
   Наша праця багатьом видається незначною, адже вона тиха, неяскрава. Але ніхто і ніколи не підраховував, скільки людей, скільки доль врятували книги, добре слово бібліотекаря, скільки людей отримали психологічну підтримку, пораду у виборі професії.
   Глибокої вдячності заслуговують люди, які всю енергію душі віддають улюбленій роботі. Неоціненний вклад в розвиток НТБ внесли працівники, які нині на заслуженому відпочинку: М.П.АФАНАСЬЄВА, Г.В.ЧАЛОВСЬКА, Н.Ф.ВОЛИНЕЦЬ, А.С.ПАНЧЕНКО, А.М.ДУБОВА, а також ветерани, які продовжують працювати: О.В.ГУЦОЛ, В.І.ФЕДОРЧУК, Л.Д.ЮДІНА, М.А.ФАДЄЄВА, Н.І.ПАКАЛЮК, В.Л.ЯРЕМЧУК, Т.М.АФАНАСЬЄВА.
   Сьогодні бібліотека тримається на тих ентузіастах, хто не міг зрадити своїй улюбленій справі. Я називаю їх хранителями знань, які допомагають кожному з нас. Думаю, що бібліотекаря можна порівняти з лікарем, якщо той веде боротьбу з хворобою свого пацієнта, то бібліотекар духовно допомагає людині в будь-якій життєвій ситуації і проникливим словом, і вдало підібраною книгою для читання, і рекомендованими новинками літератури.
   Серед відвідувачів бібліотеки люди різного віку, різних уподобань, тому бібліотекар повинен бути універсалом.
   Висока кваліфікація, ґрунтовна освіта бібліотечних фахівців є необхідною передумовою їхньої діяльності. На жаль, відсоток бібліотекарів із вищою бібліотечною освітою у нас невеликий – 28%. Для порівняння, за рекомендаціями ІФЛА (міжнародної бібліотечної асоціації) у штаті бібліотек для їхнього нормального функціонування має бути не менше третини працівників з вищою бібліотечною освітою.

   Здається, дві зовсім різні професії – педагог і бібліотекар. Насправді ж і ті, і ті займаються однією й тією ж благородною справою – просвітництвом, вихованням. Важко уявити, щоб сучасний бібліотекар не мав педагогічного підходу до своїх читачів. Діяльність бібліотекаря багатогранна: він і психолог, і організатор культурно-масових заходів (режисер і актор в одній особі), і добрий порадник, і «лікар», який лікує словом і книгою. А в останні роки з'явилися ще нові функції – користувача комп'ютера, менеджера.
   Тяжка професія – бібліотекар. Ті, хто не спробував, навряд чи цьому повірить. А тим, хто працює давно, хто віддав цій професії частину життя, не треба це доводити. Їм ніяких пояснень не потрібно: вони як служили вірою та правдою цій нелегкій справі, так і служать і служитимуть, присвячуючи роботі з людьми себе.
   Змінюється життя університету, його бібліотеки. Тож, потрібно йти в ногу з часом, професійно розвиватися, втілювати у життя нові ідеї і задуми, словом відповідати високому призначенню НАУКОВОЇ бібліотеки.


   Наталя БАНКОВА,
   заступник директора НТБ ВНТУ

   Підпис до фото: Бібліотекарі Маіна ФАДЄЄВА та Марина ЄРШОВА обслуговують студентів

13.11.2007p.
© Вiнницький нацiональний технiчний унiверситет, InterCEC. Прес-центр, 2006