This version of the page http://impuls.vstu.vinnica.ua/?news_id=231 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-13. The original page over time could change.
Сайт прес-центру ВНТУ i часопису "Iмпульс". Найсвiжiшi унiверситетськi новини !!!
     
П'ятниця 13 червня 2008р.
Ректор ВНТУ Борис Мокін призначений радником Прем’єр-міністра України   |   У рейтингу кращих ВНЗ України «Топ-200» наш університет 23-ій   |   Наш університет єдиний ВНЗ України, який має льодовий манеж   |   Команда ВНТУ у фіналі всесвітньої першості з програмування здобула 32 місце серед 100 найсильніших команд планети   |   Срібну медаль XI міжнародної виставки «Сучасна освіта в Україні» здобув наш університет   |   Розпочав роботу персональний сайт ректора www.mokin.com.ua
Головна  |  Фотогалерея ВНТУ  |  Усi новини
  Меню
    Помiчник абiтурiєнта
    Новий номер "Iмпульса"
    Все про ВНТУ
    Архiв "Iмпульса"
  Пошук в архiвi новин
  Новини
       Микола Машницький і Катерина Анохіна — переможці в «Будівництві та архітектурі»
09.06.2008p.
     Перспектива — двічі майстер
05.06.2008p.
     Дмитро Кушнір — призер Всеукраїнської олімпіади з англійської
05.06.2008p.
     ГАНДБОЛ. Чемпіонат області і спартакіада ВНТУ   
05.06.2008p.
     Поради, як не стати об'єктом торгу
28.05.2008p.
      У комплексному дипломному проекті найскладніше знайти «головного інженера»?
28.05.2008p.
     Два Кубки з одних змагань
21.05.2008p.
     Найкращі з ПЦБ в Україні — наші Юрій Бікс та Олексій Тимошенко!
19.05.2008p.
    ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
16.05.2008p.

     Перемогли, обігнавши навіть «профі», у легкоатлетичній естафеті, присвяченій Дню Перемоги, спортсмени нашого університету

 

12.05.2008p.
 
назад
ВОНИ УСЛАВИЛИ УКРАЇНУ    версiя для друку

  
   У світлий день Покрови Пречистої Богородиці, яка українцями завжди вважалася заступницею і покровителькою, відзначається національне свято — День українського козацтва. Ця традиція належно підкреслює велике історичне значення козацтва в боротьбі за утвердження української державності та суттєвий його вплив на сучасний процес державотворення.
   Неможливо знайти в минулому України якесь інше явище, яке б так глибоко і різнопланово вплинуло на історичну долю всього українського народу. Життя українців було, є, поза сумнівом, буде нерозривно пов'язане з козацтвом. Козацтво — це не лише суспільний стан з особливим способом життя, не лише самобутнє військове формування з тільки йому притаманним плетивом дипломатичних відносин з близькими і далекими сусідами. Козацтво було неповторною моделлю суспільного розвитку з оригінальним соціально-політичним устроєм, своєрідним побутом, традиціями, етичними і правовими нормами, культурою, фольклором.
   На честь Дня українського козацтва в нашому університеті відбулась науково-просвітницька конференція. На її початку доцент кафедри українознавства, політології і права Алла ПОНОМАРЕНКО розглянула причини виникнення українського козацтва, особливості формування нової суспільної верстви. Значної уваги надано у виступі заснуванню Запорізької Січі, її устрою, формуванню демократичних традицій січового товариства.
   Доцент кафедри Людмила ГРОМОВА у своїй доповіді розкрила роль козацтва у захисті українських земель від систематичних набігів турків і татар, участь козаків у боротьбі українського народу за соціальне та національне визволення, їхній вплив на міжнародне життя країн Європи та Азії.
   Апогеєм боротьби за відновлення Української держави стала національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького. Відчути дух епохи, стати свідками тих подій студентам допомогли фрагменти фільму польського режисера Єжи Гофмана «Вогнем і мечем». Хоч з його трактуванням подій війни не завжди можна погодитись, митець по праву вважається блискучим майстром зйомок батальних сцен. Тому яскраве зображення битви під Жовтими Водами та штурму козаками фортеці Збараж розширило уяву студентів про різні види зброї козаків, їхніх союзників татар і польських військ, тактику ведення боїв, що застосовували Б. Хмельницький та його супротивники.
   Щире зацікавлення у студентів викликала вікторина, якою завершилася конференція. Найобізнаніші й найуважніші студенти демонстрували свої знання з історії козацтва. За правильні відповіді вони отримали призові жетони. Кожен такий жетон дав можливість активним учасникам вікторини отримати додаткові бали і покращити свій рейтинг з історії України. Це стало приємною несподіванкою для студентів.
   Переконана, конференція не залишила байдужим нікого з присутніх. Студенти ще раз змогли переконатись, що козаччина — доба небаченого піднесення народного духу, видатних державних та військових діячів — будівничих національної державності, які уславили Україну, зробили її знаною у всьому світі.

   Ірина ПОХИЛО,
   кандидат політичних наук, старший викладач кафедри УПП

6.11.2007p.
© Вiнницький нацiональний технiчний унiверситет, InterCEC. Прес-центр, 2006