This version of the page http://impuls.vstu.vinnica.ua/?news_id=224 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-13. The original page over time could change.
Сайт прес-центру ВНТУ i часопису "Iмпульс". Найсвiжiшi унiверситетськi новини !!!
     
П'ятниця 13 червня 2008р.
Ректор ВНТУ Борис Мокін призначений радником Прем’єр-міністра України   |   У рейтингу кращих ВНЗ України «Топ-200» наш університет 23-ій   |   Наш університет єдиний ВНЗ України, який має льодовий манеж   |   Команда ВНТУ у фіналі всесвітньої першості з програмування здобула 32 місце серед 100 найсильніших команд планети   |   Срібну медаль XI міжнародної виставки «Сучасна освіта в Україні» здобув наш університет   |   Розпочав роботу персональний сайт ректора www.mokin.com.ua
Головна  |  Фотогалерея ВНТУ  |  Усi новини
  Меню
    Помiчник абiтурiєнта
    Новий номер "Iмпульса"
    Все про ВНТУ
    Архiв "Iмпульса"
  Пошук в архiвi новин
  Новини
       Микола Машницький і Катерина Анохіна — переможці в «Будівництві та архітектурі»
09.06.2008p.
     Перспектива — двічі майстер
05.06.2008p.
     Дмитро Кушнір — призер Всеукраїнської олімпіади з англійської
05.06.2008p.
     ГАНДБОЛ. Чемпіонат області і спартакіада ВНТУ   
05.06.2008p.
     Поради, як не стати об'єктом торгу
28.05.2008p.
      У комплексному дипломному проекті найскладніше знайти «головного інженера»?
28.05.2008p.
     Два Кубки з одних змагань
21.05.2008p.
     Найкращі з ПЦБ в Україні — наші Юрій Бікс та Олексій Тимошенко!
19.05.2008p.
    ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
16.05.2008p.

     Перемогли, обігнавши навіть «профі», у легкоатлетичній естафеті, присвяченій Дню Перемоги, спортсмени нашого університету

 

12.05.2008p.
 
назад
Знай наших!    версiя для друку
   На головному сайті КБ «ПАНОРАМА», розробника програмного забезпечення «Панорама»,   http://www.gisinfo.ru/   днями видрукувана стаття доктора технічних наук, професора Віталія МОКІНА, завідувача кафедри моделювання та моніторингу складних систем нашого Вінницького національного технічного університету. Її назва «ГІС «ПАНОРАМА» ДОПОМАГАЄ ВИВЧАТИ ГЕОГРАФІЮ РІДНОГО КРАЮ ШКОЛЯРАМ І СТУДЕНТАМ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ» (рос. мовою).
   У попередній статті Віталія Борисовича, видрукуваній цим авторитетним сайтом, «РОЗРОБКА АВТОМАТИЗОВАНИХ ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ АНАЛІТИЧНИХ СИСТЕМ ЗБОРУ, ОБРОБКИ І ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ДАНИХ МОНІТОРИНГУ ПРИРОДНИХ ОБ'ЄКТІВ» повідомлялося про розробку у Вінницькій області комп'ютерної системи державного моніторингу навколишнього середовища на замовлення Державного управління охорони навколишнього середовища у Вінницькій області з використанням інструментарію ГІС «Панорама» (GisToolKit).
   Останнім часом ця система була істотно доопрацьована. Але для розширення доступу населення, в першу чергу в освітніх закладах, Держуправління охорони навколишнього природного середовища  у Вінницькій області за підтримки Вінницької обласної ради народних депутатів прийняло рішення про створення освітньої версії геоінформаційної системи моніторингу довкілля області (скорочена назва – «Рідна природа», автор назви – начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області О.Г. Яворська). Повна версія комп’ютерної системи отримала назву «управлінська».
   Освітня версія, які і управлінська, була розроблена у нашому Вінницькому національному технічному університеті. Вона має середньорічні дані про стан вод, ґрунту, основні паспортні дані річок, водосховищ, об’єктів природно-заповідного фонду і, що не менш важливо, дозволяє користувачам самим легко додавати нові дані. За основу була взята геоінформаційна система з найбільшим офіційно дозволеним в Україні масштабом 1:200 000. Про більшість об’єктів довкілля можна отримати досить детальну інформацію із баз даних системи, вибравши ці об’єкти мишею просто на карті ГІС.
   На честь Міжнародного дня Землі перші сорок дисків із системою «Рідна природа» шкільні заклади області одержали в подарунок. Надалі програма поширюватиметься серед громадських організацій, середніх і вищих навчальних закладів Вінниччини.
   Також наш університет спільно з Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області започаткував щорічний обласний конкурс з моніторингу стану довкілля серед студентів та учнів. Він має на меті сприяти зміцненню престижу Вінницької області як екологічно чистого, наукового, культурного та інвестиційно-привабливого регіонального центру, привертати увагу державних, громадських і комерційних організацій до проблем охорони навколишнього природного середовища; підвищувати інформаційну культуру суспільства, популяризувати інформаційні, у т.ч. геоінформаційні, технології серед населення, підвищувати рівень знань, умінь та навичок серед учнів та студентів у галузі моніторингу стану довкілля та ін. (див. Положення про конкурс: http://www.vstu.edu.ua/ua/pol_k_md.doc).
   Учасники цих екологічних змагань повинні оформляти роботи з використанням системи «Рідна природа». Навчальні заклади Вінницької області можуть отримати цю систему в Держуправлінні охорони природи області безкоштовно. Також її можна переписати із сайту НДЛ ЕДЕМ ВНТУ  http://ndledem.vn.ua чи http://edem.vstu.vinnica.ua. Підбиватимуться підсумки конкурсу на День довкілля 2008 року.
   Переможці користуються пільгами при вступі у ВНТУ. Деталі - у Положенні про конкурс         http://www.vstu.edu.ua/ua/pol_k_md.doc
   На сайті КБ «ПАНОРАМА» також повідомляється, що в Україні лише Вінницький національний технічний університет (факультет підвищення кваліфікації з сучасних комп'ютерних технологій) навчає основам роботи з ГІС «Панорама» («Карта 2005»). Мета курсу — засвоєння основних принципів і отримання навичок роботи побудови і редагування електронних карт і баз даних геоінформаційних систем різного ступеня складності і застосування в середовищі ГІС «Панорама», розв’язання типових прикладних задач за допомогою інструментарію ГІС «Карта 2005».
   Слід зауважити, що основним напрямком діяльності ЗАТ «КБ Панорама» є розробка і впровадження програмно-апаратних засобів із застосуванням геоінформаційних систем і технологій, що використовуються у всіх сучасних галузях.
   Нині програмне забезпечення КБ Панорама встановлене на більш, ніж 12 000 робочих місць. А центральний офіс підприємства розташований у столиці Російської Федерації.
30.10.2007p.
© Вiнницький нацiональний технiчний унiверситет, InterCEC. Прес-центр, 2006