This version of the page http://impuls.vstu.vinnica.ua/?news_id=151 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-13. The original page over time could change.
Сайт прес-центру ВНТУ i часопису "Iмпульс". Найсвiжiшi унiверситетськi новини !!!
     
П'ятниця 13 червня 2008р.
Ректор ВНТУ Борис Мокін призначений радником Прем’єр-міністра України   |   У рейтингу кращих ВНЗ України «Топ-200» наш університет 23-ій   |   Наш університет єдиний ВНЗ України, який має льодовий манеж   |   Команда ВНТУ у фіналі всесвітньої першості з програмування здобула 32 місце серед 100 найсильніших команд планети   |   Срібну медаль XI міжнародної виставки «Сучасна освіта в Україні» здобув наш університет   |   Розпочав роботу персональний сайт ректора www.mokin.com.ua
Головна  |  Фотогалерея ВНТУ  |  Усi новини
  Меню
    Помiчник абiтурiєнта
    Новий номер "Iмпульса"
    Все про ВНТУ
    Архiв "Iмпульса"
  Пошук в архiвi новин
  Новини
       Микола Машницький і Катерина Анохіна — переможці в «Будівництві та архітектурі»
09.06.2008p.
     Перспектива — двічі майстер
05.06.2008p.
     Дмитро Кушнір — призер Всеукраїнської олімпіади з англійської
05.06.2008p.
     ГАНДБОЛ. Чемпіонат області і спартакіада ВНТУ   
05.06.2008p.
     Поради, як не стати об'єктом торгу
28.05.2008p.
      У комплексному дипломному проекті найскладніше знайти «головного інженера»?
28.05.2008p.
     Два Кубки з одних змагань
21.05.2008p.
     Найкращі з ПЦБ в Україні — наші Юрій Бікс та Олексій Тимошенко!
19.05.2008p.
    ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
16.05.2008p.

     Перемогли, обігнавши навіть «профі», у легкоатлетичній естафеті, присвяченій Дню Перемоги, спортсмени нашого університету

 

12.05.2008p.
 
назад
ВСЕПЕРЕМАГАЮЧА ГАРМОНIЯ    версiя для друку
   У Центрi культурологiї i виховання студентiв вiдкрилась нова, уже 140-ва художня експозицiя, яка презентує творчiсть подiльського художника Петра Яковича КРАВЧИКА (1947-1997). Його величний художнiй спадок потребує вивчення i дослiдження, але найголовнiше - збереження, оскiльки йдеться про своєрiдний, потужний мистецький талант. Усе його життя пов'язане з мальовничим Подiллям. Можливо, саме тому вiн працював виключно у жанрi пейзажу. Дивлячись на його полотна, розумiєш, що Природа для Петра Кравчика не тiльки джерело натхнення, не тiльки невiд'ємне життєве середовище, не тiльки гарний краєвид. Природа у П.КРАВЧИКА - це незаперечна Велич, могутня Сила, велика Таїна. Тому i фарби, i кольоровi контрасти на його полотнах як акорди Бетховенських сонат.
   Традицiйно вважається, що пейзажний живопис є настроєвим i тому завжди вiддзеркалює широку палiтру авторських почуттiв та переживань. Пейзажi П.КРАВЧИКА це не тiльки характеристика душевного стану, це свiтогляд художника, фiлософське осмислення буття.
   Найчастiше глядач, милуючись живописними пейзажами, очiкує душевного спокою, розради, безтурботного споглядання. Вважається, що саме пейзажнi твори налаштовують на лiричний лад, на внутрiшню гармонiю.
   Драматургiя пейзажiв П.Кравчика дещо iнша. Насиченiсть i глибина густих, темних кольорiв у поєднаннi з свiтлими, прозорими, iнколи срiблястими фарбами надає його полотнам життєвої дiєвостi, наповнює їх невпинним, несуєтним рухом. Коли вдивляєшся в картини Петра КРАВЧИКА, то розумiєш, що темне i свiтле, напруженiсть i спокiй, тривога i радiсть є природною сутнiстю буття.
   Контрасти на його полотнах не створюють ситуацiї конфлiкту, немає навiть вiдчуття боротьби, а тiльки велична урiвноваженiсть, яка символiзує прагнення до Гармонiї, що є неодмiнною умовою досконалостi.
   Дивовижний ефект люмiнiсцентностi свiтлих фарб робить незримим межу мiж темним i свiтлим, мiж небом i землею, мiж тугою i просвiтлiнням, мiж стражданням i щастям.
   Страждання як внутрiшнiй конфлiкт, як роздуми про вiчне, як пошуки власного мiсця у життi, як усвiдомлення мiсiї людини... Жоден митець, жодна людина не може вiдбутися без їх побудовчої сили, яка формує непереможний людський дух. А вiн у єдностi (в гармонiї) Людини з Природою...
   Здається, саме про це його роботи. Природу треба чути, вiдчувати, розумiти i берегти - нагадує нам митець. Природа не майстерня - це Храм, це наш порятунок.
   В експозицiї лише 19 полотен. А їх у Петра КРАВЧИКА тисячi. Його iменем названа одна з вулиць у мiстi Ладижин, де вiн жив i працював. Але немає музею, галереї, де б знайшли притулок роботи цього видатного українського художника. Поки долею творчого спадку опiкується вдова художника Iрина КРАВЧИК. Вона i запропонувала вiдкриття цiєї невеликої, але чудової експозицiї у ЦКiВС ВНТУ з нагоди 60-рiччя вiд дня народження художника i 10-ї роковини його смертi. Та все ж переконана, завдячуючи своїй величезнiй працездатностi, своєму таланту, живописнiй майстерностi, Петро КРАВЧИК увiйде у безсмертя.

  Тамара БУЯЛЬСЬКА,
  проректор ВНТУ з науково-педагогiчної роботи з органiзацiї виховного процесу та наукової роботи в галузi гуманiтарних наук, директор Iнституту гуманiтарно-педагогiчних проблем та виховання, завiдувач кафедри КМД, професор
30.5.2007p.
© Вiнницький нацiональний технiчний унiверситет, InterCEC. Прес-центр, 2006