This version of the page http://gorod.dp.ua/faq/answer.php?id=71 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-12. The original page over time could change.
Жилищные вопросы, недвижимость - Днепропетровск

Вход на gorod.dp.ua

Имя для входа:
Пароль:

Забыли пароль?
Регистрация
 
Регистрация Вход
  Днепропетровск » 
Чт, 12 июня 2008  09:00
Днепропетровский портал

Юридические консультации


Моя мать живет совместно с супругом (мой отчим) в доме, который ему достался в наследство от его родителей. В доме прописаны и проживают моя мать, с мужем (мой отчим) и ее уже совершеннолетний сын. Мама официально состоит в браке с этим человеком 7 лет, а проживают вместе и ведут совместное домашнее хозяйство 11 лет.
Совершеннолетняя дочь отчима от первого брака проживает совместно с своей матерью, с детства не поддерживает отношений со своим отцом. Теперь вопрос: Какие права моей матери и ее сына на дом могут быть при оформлении официального развода через суд т.к. в связи с участившимися злоупотреблениями спиртными напитками отчим угрожает выгнать мать и ее сына (моего брата) из дома, на развод согласия не дает?
Может ли отчим без согласия моей матери и ее сына оформить в банке закладную на дом?


Яна, 4.6.2007 | ID: 71 | Раздел: Жилищные вопросы, недвижимость
Отвечает Юлия Коломоец, юрист, начальник юридического отдела

Відповідно до п.2 ч.1 ст.57 Сімейного кодексу України (далі – СК України) особистою приватною власністю дружини, чоловіка є, зокрема, майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування.

Згідно ст.577 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) якщо предметом застави є нерухоме майно, а також в інших випадках, встановлених законом, договір застави підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Частиною 3 ст.65 СК України встановлено, що для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово і засвідчена нотаріально. Однак, дана норма стосується лише спільної сумісної власності подружжя.

Враховуючи той факт, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд (ч.1 ст.319 ЦК України), отримання згоди будь-кого на розпорядження майном, яке перебуває у його особистій приватній власності, не потрібно.

Однак, слід звернути увагу на ч.1 ст.62 СК України, якою зазначено, що у разі, якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Таким чином, без встановлення у судовому порядку того факту, що будинок чоловіка, що перейшов до нього в порядку спадкування, за рахунок істотного збільшення у своїй вартості внаслідок спільних з дружиною трудових чи грошових затрат або особистих затрат Вашої матері, став об’єктом їх спільної сумісної власності, жодних прав на даний будинок у разі розподілу майна при розлученні у Вашої матері не буде.

  Главная | Афиша | Новости | Куда пойти | О городе | Фото | Справочник | Бизнес | Работа | Объявления | Форумы | Чат
Обратная связь : Экспорт с сайта : Нашли ошибку? : Добавить свою информацию
 
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца. О проекте :: Реклама на сайте