This version of the page http://gorod.dp.ua/faq/answer.php?id=22 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-12. The original page over time could change.
Жилищные вопросы, недвижимость - Днепропетровск

Вход на gorod.dp.ua

Имя для входа:
Пароль:

Забыли пароль?
Регистрация
 
Регистрация Вход
  Днепропетровск » 
Чт, 12 июня 2008  05:36
Днепропетровский портал

Юридические консультации


Соседи по лестничной клетке используют общий коридор как собственный сарай для хранения своего хлама который "не нужен, а выкинуть жалко". Эти горы свалки с каждым годом разростаются в объемах и источают характерно-едкий запах старья. Каждый раз выходя из квартиры, а потом возвращаясь к себе домой, в лучшем случае портится настроение ... в худшем и перечислять не хочется. Естественно разговоры, уговоры, скандалы - безрезультатны.
Подскажите реально ли в нашем городе этот вопрос решить в правовом поле? Если да, то какова последовательность действий (по мере их "не действия")?


Александр, 30.5.2007 | ID: 22 | Раздел: Жилищные вопросы, недвижимость
Отвечает адвокат Любовь Савельева-Стрижикурка:

Відповідно до ст.. 177 Житлового кодексу України громадяни зобов’язані забезпечувати схоронність жилих приміщень, бережно ставитися до санітарно-технічного та іншого обладнання, до об’єктів благоустрою, додержуватися правил утримання жилого будинку і прибудинкової території, правил пожежної чистоти і порядку в під’їздах, кабінах ліфтів, на сходових клітках і в інших місцях загального користування. Згідно з п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затв. постановою Кабінету Міністрів від 08.10.1992 №572 наймач квартири зобов’язаний:

− дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг, пожежної і газової безпеки, санітарних норм і правил;

− використовувати приміщення житлового будинку за призначенням, забезпечувати збереження житлових і підсобних приміщень та технічне обладнання;

− не захаращувати сходові клітки, поза квартирні коридори, колясочні, ліфтові шахти, горища, підвали та інші допоміжні приміщення будинку, підтримувати чистоту і порядок в ньому.

Згідно зі ст. 189 Житлового кодексу особи, винні у порушені правил користування жилими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під’їздів, прибудинкових територій несуть кримінальну або адміністративну відповідальність. Таким чином, відповідно до ст. 391 Цивільного кодексу України Ви маєте право вимагати усунення перешкод у здійсненні Вами права користування та розпорядження майном. Спори, що виникають під час користування приміщеннями житлових будинків, розв’язуються шляхом проведення переговорів між учасниками спору або у судовому порядку.

Отже, Ви маєте право звернутися до суду з позовною заявою про усунення перешкод у користуванні квартирою і недодержання Вашими сусідами умов користування житловим будинком. Майте на увазі, що загальний коридор (так само як й інші приміщення під'їзду, крім квартир) є загальною власністю всіх мешканців, а не тільки якихось конкретних сусідів, тобто це і Ваша власність, яку Ви маєте право захищати, але законними методами.

Крім того, якщо дії сусідів створюють загрозу для Вашого здоров’я або порушують Ваші права на безпечні для здоров’я умови проживання, Ви можете звернутись до районної СЕС з відповідною заявою.

  Главная | Афиша | Новости | Куда пойти | О городе | Фото | Справочник | Бизнес | Работа | Объявления | Форумы | Чат
Обратная связь : Экспорт с сайта : Нашли ошибку? : Добавить свою информацию
 
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца. О проекте :: Реклама на сайте