This version of the page http://impuls.vstu.vinnica.ua/?news_id=103 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-11. The original page over time could change.
Сайт прес-центру ВНТУ i часопису "Iмпульс". Найсвiжiшi унiверситетськi новини !!!
     
Середа 11 червня 2008р.
Ректор ВНТУ Борис Мокін призначений радником Прем’єр-міністра України   |   У рейтингу кращих ВНЗ України «Топ-200» наш університет 23-ій   |   Наш університет єдиний ВНЗ України, який має льодовий манеж   |   Команда ВНТУ у фіналі всесвітньої першості з програмування здобула 32 місце серед 100 найсильніших команд планети   |   Срібну медаль XI міжнародної виставки «Сучасна освіта в Україні» здобув наш університет   |   Розпочав роботу персональний сайт ректора www.mokin.com.ua
Головна  |  Фотогалерея ВНТУ  |  Усi новини
  Меню
    Помiчник абiтурiєнта
    Новий номер "Iмпульса"
    Все про ВНТУ
    Архiв "Iмпульса"
  Пошук в архiвi новин
  Новини
       Микола Машницький і Катерина Анохіна — переможці в «Будівництві та архітектурі»
09.06.2008p.
     Перспектива — двічі майстер
05.06.2008p.
     Дмитро Кушнір — призер Всеукраїнської олімпіади з англійської
05.06.2008p.
     ГАНДБОЛ. Чемпіонат області і спартакіада ВНТУ   
05.06.2008p.
     Поради, як не стати об'єктом торгу
28.05.2008p.
      У комплексному дипломному проекті найскладніше знайти «головного інженера»?
28.05.2008p.
     Два Кубки з одних змагань
21.05.2008p.
     Найкращі з ПЦБ в Україні — наші Юрій Бікс та Олексій Тимошенко!
19.05.2008p.
    ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
16.05.2008p.

     Перемогли, обігнавши навіть «профі», у легкоатлетичній естафеті, присвяченій Дню Перемоги, спортсмени нашого університету

 

12.05.2008p.
 
назад
АДРЕСА: www.socio-lab.osvita.com.ua    версiя для друку

   Лише за перші два місяці 2007 року сторінками сайту лабораторії соціологічних досліджень ВНТУ скористалися понад 7 тис. разів. На пошуковому сервері Віgmir в категорії "Освіта та наука" серед більше, ніж 2600 офіційно зареєстрованих сайтів, цей за популярністю не опускається нижче 280 місця в Україні. Серед користувачів крім представників пострадянського простору (Україна, Росія, Білорусія) є відвідувачі з Великобританії, Німеччини, Італії, Іспанії, Польщі, Словаччини, Болгарії, Голландії, Ізраїлю, США, Китаю, Австралії, Японії, Канади, Індії, Бразилії... Всього ж географія представлена понад 100 країн світу.
   Матеріалами сайту послуговуються й українські засоби масової інформації. Приміром, в циклі програм "Хочу заміж" на "Новому каналі" використали посилання на наш сайт та оприлюднили матеріал про сучасний стан української сім'ї, який взятий із сайту лабораторії.
   Нещодавно додана нова складова: самостійно створена "Електронна енциклопедія персоналій в галузі соціології" (аналога в україномовному Інтернеті досі не існувало).

   Система масової комунікації є невід'ємною частиною нашого повсякденного життя. Масова комунікація виступає специфічним макромеханізмом у суспільному середовищі. Саме вона значною мірою забезпечує цілісність людської спільноти, її функція - підтримання всезагального і універсального зв'язку між людьми, державами і культурами настільки важлива, що її важко переоцінити.
   Різноманітні комунікативні явища привертали і привертають до себе все більшу увагу представників різних гуманітарних наук (філософія, культурологія, соціологія і психологія, лінгвістика і семіотика).
   Поява та широке розповсюдження комп'ютерної техніки зробило своєрідну революцію в системі засобів масової інформації. Сьогодні Інтернет та інші форми електронної інформації активно вливаються в "ринок" впливу на масову свідомість.

   У січні виповнилася чергова річниця з моменту, коли на початку 2004 року Лабораторія соціологічних досліджень ВНТУ презентувала свій офіційний Інтернет-сайт за адресою: www.socio-lab.osvita.com.ua, який представлений у тримовному варіанті (українському, російському, англійському). Нині сайт дає можливість познайомитись, зокрема, зі створеним банком соціологічної інформації, який має вісім розділів: соціологія масової комунікації, соціологія девіантної поведінки, військова соціологія, соціологія молоді, рейтинги, соціологія науки і освіти, соціологія народонаселення, соціологія політики, та який постійно поповнюється новими даними про результати соціологічних досліджень, що були проведені як у ВНТУ, так і на території України та в інших країнах світу. На сайті можна скористатися розгалуженою базою соціологічних міжнародних, російських та українських інтернет-ресурсів, де зібрані посилання на сайти,  які містять соціологічну інформацію.
   До речі, на п'ятій Міжнародній науковій конференції "Інтернет, освіта, наука", яка проходила восени в нашому університеті, фахівці з Інституту засобів навчання Академії педагогічних наук України, познайомившись із сайтом лабораторії, відзначили надзвичайну актуальність проблеми створення професійнонапрвленої бази Інтернет-ресурсів, над якою вони нині працюють.   
   Також на даному ресурсі можна познайомитись з нормативними соціологічними документами, зокрема такими, як "Професійний кодекс соціолога", "Статут соціологічної асоціації України", "Указ Президента України "Про розвиток соціологічної науки в Україні"". Користувачі сайту самі можуть познайомитися з соціологічним інструментарієм, переглянувши анкети, з'ясувати правила формулювання та розташування запитань, типи запитань, а також взяти участь у запропонованому інтернет-опитуванні і зразу ж отримати статистичні результати опитування, які дублюються графічним зображенням.
   Після проведення у березні 2007 року XXXVI науково-технічної конференції професорсько-викладацького складу, співробітників та студентів ВНТУ на сайті була створена сторінка "Фотогалерея", де першим репортажем представлений фотозвіт про роботу пленарного та секційних засідань 1-го етапу конференції (в секціях гуманітарних та фундаментальних наук).
   Для зручності пошуку та використання інформації розроблена навігаційна система "Пошук по сайту". Для підтримки зворотного зв'язку із користувачами пропонується "Гостьова сторінка" та "Форум".

   На завершення, хочемо пояснити нашу позицію стосовно одного гострого питання у зв'язку зі звертанням до Інтернету як джерела інформації. Проводячи заняття, ми показуємо студенту готові матеріали, що надалі він може "скачати" і представити нам як власні, виконані самостійно. Чи не штовхаємо ми тим самим студента на шахрайство, обман, запозичення? Нині близько 1000 сайтів в Інтернеті пропонують готові реферати, курсові, дипломні і навіть дисертації. Один з видів самостійної роботи студентів з соціології - підготовка програми соціологічного дослідження. У мережі студент може знайти понад 1000 (!) варіантів таких робіт. Думаємо, що студент повинен знати основні позиції викладачів щодо використання таких робіт: 1) викладач володіє інформацією про тематику і якість пропонованих у Інтернеті для списування варіантів робіт; 2) немає заборони на часткове використання знайдених матеріалів, зберігаються всі вимоги щодо оформлення цитат і матеріалів з чужих робіт.

   Анатолій СЛОБОДЯНЮК, кандидат соціологічних наук, доцент, науковий керівник лабораторії соціологічних досліджень ВНТУ

5.4.2007p.
© Вiнницький нацiональний технiчний унiверситет, InterCEC. Прес-центр, 2006