This version of the page http://bank-ua.com/article/print.php?id=3 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-08. The original page over time could change.
BANK-UA.com - Банки України
 www.BANK-UA.com
15.02.2006
НАВЧАННЯ В КРЕДИТ АБО ЩО ТРЕБА ЗРОБИТИ, ЩОБ БАНК ПОЗИЧИВ ВАМ ГРОШІ.
Банки допомагають придбати нам рухоме та нерухоме майно, видають різноманітні кредити, але читачів "Куди піти навчатись" безсумнівно цікавить кредит на навчання, оскільки банки позичають гроші і на це, доволі важливе в нашому житті, капіталовкладення.
Підготовчий етап

Не у кожного громадянина є можливість розв'язати свої фінансові проблеми самостійно. Але наша банківська система досить добре розвинена, і банкіри справедливо стверджують, що кредитування навчання вигідне та потрібне, особливо, коли власними зусиллями не можна це вирішити. Відділення київських банків готові надати свої капітали на розв'язання фінансових проблем населення.

То що ж повинна зробити фізична особа для того, щоб отримати в банку довгоочікувану позику на навчання?

Найперше - спробуйте по телефону визначити, які саме банки надають такі кредити і не вірте, коли вас будуть запевняти, що це не дієво, банкіри завжди ставляться з повагою до свого потенційного клієнта і залюбки відповідають на усі запитання, адже це частина їхньої роботи.

Крім того, у кожному банку є власна система кредитування, тому попередньо вже можете визначити, який банк найвигідніший для вас.

Також важливим моментом підготовчого етапу є систематизація друкованої інформації, адже майже у кожному відділені є спеціально встановлений формуляр, де вказані умови кредитування, його можна показати компетентній особі, можливо, юристу, аби дали кваліфіковану консультацію, і в майбутньому ви не жалкували, що взяли позику.

Довідки, які необхідно зібрати, аби вам дали кредит

Отже, якщо ви твердо вирішили взяти кредит і вже визначилися з банком, то настав час збирати довідки. Як і в будь-якій справі, що пов'язана з коштами, вам треба уважно перевірити наявність потрібної документації. Як було сказано вище, в різних банках Києва кількість потрібних паперів різна. Але в будь-якому разі, вашого потенційного кредитора буде цікавити наявність київської реєстрації та офіційного працевлаштування. Відразу зазначимо, що до прописки у кожному банку ставляться по-різному. І це не привід для відмови. Деякі банки вважають достатнім для відкриття кредиту довідки з вашого ВНЗ про те, що дійсно навчаєтеся (чи копію договору). Список інших документів приблизно такий:

-договір, який ВНЗ укладає із студентом, коли зараховує на навчання (оскільки цей документ має усі необхідні реквізити навчального закладу, щоб у майбутньому переказувати гроші на рахунок ВНЗ за ваше навчання);

-паспорт;

-довідка про присвоєння вам ідентифікаційного коду;

-атестат або диплом з попереднього місця навчання.

Від тих, хто працює, також вимагають довідку про заробітну плату за останні півроку.

Якщо ви не є платоспроможною особою, це не привід для відчаю, оскільки існує інститут доручення. Як правило, у цьому разі як довірена особа виступає один із батьків студента. І тоді до усіх документів додається довідка про доходи за останні півроку з місця роботи довіреної особи. В деяких випадках вимагають довідку з помісячним розподілом для договору про щомісячну виплату довіреної особи кредиту; це теж можна уточнити за телефоном під час попередньої співбесіди.

Треба зауважити, у тому разі, якщо довірена особою є пенсійного віку і перебуває на пенсії, навіть коли пенсія достатньо висока, така довірена особа не може взяти кредит. Адже пенсіонери залежать від бюджету держави і, як зазначають економісти, цілком залежать від фінансових та економічних змін, а банки не надають кредит особам з нестабільними прибутками.

Крім того, вам доведеться заповнювати договір у двох примірниках. Після цього ваше прохання про надання кредиту розгляне спеціальна комісія, яка впродовж двох чи трьох днів перевіряє ваші дані - рівень доходів та платоспроможність. Про результати вам неодмінно повідомлять.

Сума кредиту

Якими ж є обсяги кредитування, як він виплачується, а також термін, за який потрібно розрахуватися з банком?

Отож, оскільки умови кредитування різні, то, наприклад, у деяких банках можна взяти кредит під відсотки строком лише на один рік, після чого (якщо у кредитуванні ще є потреба) усю процедуру треба повторити.

Відкриття кредиту переважно здійснюється встановленням кредитного ліміту на картки VISA Classic, строком дії не більше, ніж два роки. Коли строк дії картки закінчується, її поновлюють. Сам кредит, як правило, складає суму, яка дорівнює 70% від вартості навчання. Максимальна сума, яка видається фізичній особі без застави дорівнює 50 000 грн.

Строк кредитування - 5 років навчання плюс ще 10 років, але весь цей термін не повинен перевищувати 15 років. Крім того, виплата здійснюється у два етапи. До першого належить період навчання студента і триває 5 років. На цьому етапі сплачуються лише відсотки. Другий етап - сплата залишку. Він становить суму боргу, розподілену на рівні частини. Річна відсоткова ставка банку, яка нараховується за послуги, дорівнює близько 2% від загальної суми кредиту, до речі, банк може вдвічі її підвищити, якщо борг не сплатити вчасно.

У тому разі, коли необхідна сума буде перевищувати 50 000 грн., а жоден з довірених осіб студента не має потрібної суми прибутків - тоді банк вимагає заставу.

Як бачите, кредит на навчання - реальна і досить потрібна річ, особливо для тих, хто не може власними силами платити за навчання, крім того, умови кредитування досить лояльні і людина, яка працює, не обов'язково батьки студента, а й сам студент, може зі своєї зарплати погасити банкові борг.
Creation :: Yarega Software :: 2006-2008