This version of the page http://korolenko.kharkov.com/metod/met45.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-31. The original page over time could change.
Пріоритетні  напрямки

<< до попередньої строрінки

ОСНОВНІ  ПІДСУМКИ  НАУКОВО - МЕТОДИЧНОЇ  ДІЯЛЬНОСТІ ХДНБ  ім. В.Г. КОРОЛЕНКА  ЗА 2005 рік.

              Науково-методичною службою бібліотеки реалізовувалися такі завдання: сприяння виконавчим органам державної влади у формуванні та реалізації бібліотечної політики, удосконалення нормативно-правової бази бібліотек; методичне забезпечення питань інформатизації бібліотечної галузі та створення комфортного інформаційного середовища; методичне опрацювання актуальних питань формування та збереження бібліотечних зібрань, реалізація завдань державної "Програми збереження бібліотечних та архівних фондів"; розповсюдження бібліотечних інновацій; піднесення авторитету бібліотечної професії; розвиток професійної культури бібліотечних кадрів.

З метою їх виконання використовувався випробуваний багаторічною практикою інструментарій науково-дослідної, методичної, інформаційної, видавничої діяльності, а також нові інформаційні технології, зокрема Інтернет-технології. Більш активно використовувалися фахові періодичні видання з метою оприлюднення результатів методичної діяльності.

Здійснювалася взаємодія з відділом аналізу та прогнозування діяльності бібліотек та інформаційних мереж Міністерства культури і туризму України (надалі МК і Т), з Державною академією керівних кадрів культури і мистецтв (ДАККК), Національною бібліотекою України ім. В.І. Вернадського (НБУ ім. Вернадського), з найбільшими харківськими бібліотеками, ХДАК. Плідною  була співпраця з  Міжнародним фондом "Відродження", Центром інформаційних ресурсів Посольства США в Україні, Гете-Інститутом у Києві, харківськими громадськими організаціями – Харківським бібліотечним товариством, Асоціацією сучасних інформаційно-бібліотечних технологій, а також іншими установами, які опікуються бібліотечними проблемами.

Сприяючи вищим державним органам влади у модернізації бібліотечної політики, удосконаленні нормативно-правової бази бібліотечної галузі, співпрацівники здійснювали підготовку пропозицій до концептуальних та довгострокових програмних матеріалів, до нових нормативних документів (положень, інструкцій тощо). Так, на запит міністерства культури були підготовлені пропозиції до нової редакції Закону України “Про бібліотеки та бібліотечну справу”, матеріали на тему: “Управління бібліотечною справою в країнах Західної Європи та Америки“; “Стратегія розвитку бібліотек України”. В межах підготовки до парламентських слухань питання  розвитку культури на Україні, на які було запрошено ХДНБ, - матеріали щодо нормативної документації бібліотечної галузі, яка потребує  оновлення тощо. 

   У центрі уваги методичної служби були питання інформатизації бібліотек, використання прогресивних інформаційних технологій. У цьому напрямку діяльності особливо активно простежувалися партнерські зв'язки ХДНБ з бібліотечними закладами, громадськими та іншими організаціями. Участь у проектах МФ "Відродження" і Посольства США в Україні, дозволила забезпечити представництво короленківців у ряді масштабних наукових та організаційно-методичних заходів . Серед них - ХІ1 міжнародна науково-практична конференція "Крим–2005" "Бібліотеки та інформаційні ресурси у сучасному світі науки, культури, освіти та бізнесу" (м. Судак, червень), де було репрезентоване повідомлення на тему ”До проблеми визначення репертуару основних бібліотечних послуг і методики розрахунку їх вартості”. Це науково-практична конференція учасників міжнародного Інформатіо - консрціуму "Інформатіо – 2005”         (м. Алушта, жовтень), на якій співробітники висвітлювали питання “Інноваційні форми використання електронних інформаційних ресурсів у наукових бібліотеках”. В межах реалізації проекту “Інтернет для читачів публічних бібліотек” та “Створення регіонального інформаційного порталу” була забезпечена участь у роботі семінару за темою “Проект LEAP: підвищення ролі бібліотек у житті місцевої громади”                      (м. Тернопіль, травень).

          Відповідно до плану методичної діяльності ХДНБ відбулися цільові відрядження до Дніпропетровщини та Сумщини з метою вивчення стану  інформатизації бібліотек, використання Інтернет - технологій в обслуговуванні користувачів. Організовано і проведено семінар ”Регіональні електронні ресурси: формування і організація доступу”. Він проходив за участю бібліотек різних систем та відомств Харкова, ХДАК, а також  ОУНБ країни.

         За результатами дослідження ”Бібліотечні ресурси в Інтернет” підготовлений до друку аналітичний огляд Wеб - сегмент публічних бібліотек України в Інтернеті”, доповідь “Веб - сайти бібліотек як регіональний інформаційний ресурс” на семінарі з проблем  формування і організації доступу до регіональних електронних ресурсів. Аналіз роботи у східному регіоні України Інтернет - центрів, організованих за проектом “Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)” Відділу преси, освіти та культури Посольств США в Україні, подано у статті “Інтернет – центри публічних бібліотек як засіб інформаційного сервісу” (Бібліотечний форум України.- 2005.- №2).

Серед позитивів діяльності  бібліотеки як методичного центру, - посилення уваги до питань модернізації служб МБА та впровадження електронної доставки документів. Прикладом цього є проведення першого віртуального “круглого столу” на тему “Сучасні технології при обслуговуванні користувачів бібліотеки: МБА та електронна доставка документів”, який організували відділ автоматизації та міжбібліотечного абонементу. Він проходив у лютому – березні. Програма та коло визначених для обговорення питань були заздалегідь розміщеними на веб - сайті книгозбірні. Повідомлення про бажання взяти участь в обговоренні визначеної проблематики надходили на електронну адресу ХДНБ. Підсумки  цього заходу були обговорені на засіданні “круглого столу” “Послуги МБА: сучасний стан та перспективи модернізації”. Він відбувся за участю фахівців публічних, вузівських та інших харківських бібліотек, відповідальних за роботу МБА, користувачів-науковців, - інженерів – програмістів. Йшлося про розвиток МБА в Україні та зарубіжних країнах, переваги та проблеми впровадження електронної доставки документів, досвід діяльності служби електронної доставки документів ХДНБ, про застосування авторського права при функціонуванні МБА і ЕДД, організацію фінансових розрахунків із замовниками електронних копій. Присутні мали нагоду ознайомитися з електронними повідомленнями, отримані бібліотекою. Серед них, особливу зацікавленість викликали матеріали, надіслані Донецькою ОУНБ. На завершення, учасники заходу одержали проект “Тимчасової угоди про співробітництво бібліотек м. Харкова в запровадженні електронної доставки документів”, розроблений ХДНБ. Роботу віртуального “круглого столу” та заключного його засідання висвітлено у статті “Інформаційні технології та міжбібліотечний абонемент” (Бібліотечний форум України. – 2005.- №2).

          Проводилися міжвідомчі семінари-наради з питань формування та актуалізації зведеного електронного каталогу періодичних видань бібліотек Харкова, які організовували інформаційно-бібліографічний відділ та відділ автоматизації. В межах дослідницької діяльності ХДНБ вивчалася робота та надавалася методична допомога бібліотекам вузів та іншим харківським книгозбірням у формуванні власних електронних продуктів.

       У центрі уваги методичної служби бібліотеки було забезпечення питань формування та збереження бібліотечних фондів. На базі відділу рідкісних видань і рукописів вперше було проведено курси підвищення кваліфікації бібліотекарів України за темою “Колекції рідкісних видань і рукописів у наукових бібліотеках: формування, збереження, облік, використання”, організовані спільно з ДАККК і М. На них навчалися завідуючі відділами (секторами) рідкісних видань Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської ОУНБ, а також Республіканської бібліотеки АР Крим. За розробленою ХДНБ програмою, впродовж тижня опрацьовувався комплекс теоретичних і практичних питань роботи з рідкісними виданнями, надано можливість ознайомитися з досвідом роботи ЦНБ ім. В.Н. Каразіна. На запрошення НБУ ім. В.І. Вернадського, фахівці взяли участь у засіданні “круглого столу” на тему “Інноваційні технології збереження інформаційних ресурсів”, організованому в межах науково-практичної конференції “Інтелектуальні інформаційні технології у бібліотечній справі”. На ньому було представлене повідомлення ”До питання створення комплексної системи консервації і репрографії бібліотечних фондів України: організаційні засади та технології”. Згідно з планом роботи бібліотеки, відбулися  цільові відрядження до Сумської та Дніпропетровської областей, де аналізувалися різні складові діяльності зі збереження фондів, стан реалізації регіональної програми збереження фондів до 2005 року, та надавалася методична допомога. Дані за наслідками цих відряджень та тих, що здійснювалися раніше, узагальнюватимуться наступного року в методичних матеріалах (серія "У бібліотеках Сходу України). Надавалася методична допомога харківським бібліотекам з різних питань формування та організації фондів. Так, ЦНБ ХНУ ім. В.Н. Каразіна, Музично-театральній бібліотеці ім. Станіславського – з удосконалення структури колекцій друкованих і рукописних памяток культури, архівних документів; бібліотеці ХНЮА ім. Я. Мудрого – з організації окремих колекцій книжкових пам'яток та їх експозицій; науково-технічним бібліотекам підприємств та НДІ Харкова – з формування фондів патентною, нормативно-технічною документацією тощо.

          Для методичного забезпечення питань бібліотечного українознавства та краєзнавства, як пріоритетного напряму методичної роботи, була характерною спрямованість на реалізацію завдань державної Програми розвитку краєзнавства на період до 2010 року, впровадження сучасних інформаційних технологій у процесі краєзнавчої роботи бібліотек, вивчення та популяризацію досвіду роботи з бібліотечного краєзнавства українських та зарубіжних бібліотек.

       Висвітлити накопичений науковими бібліотеками України та Росії багатющий досвід роботи з краєзнавства, привернути увагу громадськості до проблем, що існують у бібліотечному краєзнавстві, мав Міжнародний семінар “Бібліотечне краєзнавство: нові технології”, організований у березні 2005р. за ініціативою відділу україніки. У ньому брали участь директори та зав. відділами краєзнавчої роботи бібліотек Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської областей, співробітники бібліотек різних систем та відомств  Харкова, викладачі ХДАК, інших харківських вузів, а також  фахівці з Російської національної бібліотеки та  Бєлгородської ОНУБ. На семінарі обговорювалися питання організації регіональних інформаційних центрів, порталів, досвід видавничої роботи з краєзнавства, проблеми краєзнавчої бібліографії, використання нових технологій у краєзнавстві. Співробітники бібліотеки представили на цьому заході повідомлення на тему: “Координація краєзнавчої роботи в наукових бібліотеках Харкова”, “Харківський регіональний інформаційний центр: проблеми створення та використання”. Інформаційно насиченими і змістовними були доповіді та повідомлення з питань: стратегічні напрями краєзнавчої діяльності бібліотек в умовах електронного середовища (Кушнаренко Н.М., ХДАК);  ОУНБ – центр регіональної інформації (Діда Н.Я., Луганська ОУНБ ім. М. Горького); популяризація краєзнавчих знань у Полтавській ОУНБ ім. І.П.Котляревського (Волошко В.В.); репертуар краєзнавчих видань Запорізької ОУНБ (Нагорна Г.М.); видавнича діяльність Дніпропетровської ОУНБ у краєзнавчому аспекті: набутки, проблеми та завдання  майбутнього (Голуб І.С., Дніпропетровська ОУНБ); система краєзнавчих бібліографічних посібників Донецької області як складова національної бібліографії України (Дрьомова Т.М., Донецька ОУНБ); етнополітичні особливості формування Харківського регіону та їх вплив на структуру і зміст інформаційних ресурсів (Петрикова В.Т., Міжнародний слав’янський університет у Харкові) та інші.

          Колеги з Росії виступили на семінарі з наступними повідомленнями: бібліотечне краєзнавство: проблеми і перспективи розвитку Російської національної бібліотеки; програма розвитку ретроспективної національної бібліографії: сутність, організація,

впровадження (Алексєєва О.С., ст. наук. співробітник відділу бібліографії та краєзнавства Російської національної бібліотеки, Санкт-Петербург); діяльність краєзнавчого відділу Бєлгородської обласної наукової універсальної бібліотеки: від історії створення до перспектив розвитку (Захарова Г.М. зав. відділу краєзнавчої літератури). У межах семінару було проведено засідання “круглого столу” на тему “Нові технології краєзнавчої роботи” з обговоренням таких питань: віртуальне обслуговування читачів; використання нових технологій у практиці бібліографічної роботи; таблиці ББК для краєзнавчих каталогів: стан та перспективи впровадження; співпраця наукових бібліотек у прикордонному українсько-російському консорціумі та інших. У ході спілкування виявилося, що в умовах інформатизації бібліотек виникає чимало проблем  у напрямі корпоративної діяльності з бібліотечного краєзнавства. Тому пропозиція щодо їх обговорення у Дніпропетровській ОУНБ - визнаному центру з бібліотечного краєзнавства, отримала схвалення учасників заходу.    Робота семінару висвітлена у кількох публікаціях:

        Бібліотечне краєзнавство: нові технології: Матеріали міжнар. семінару, 22-25 берез. 2005р. /Харк. держ. наук. б-ка ім. В.Г. Короленка; Уклад.: Н.І. Полянська, В.О. Ярошик. – Х., 2005. – 112с.;

         Алексеева Е.С. Россия и Украина: Современные технологии и новые формы сотрудничества (Новая библиотека. – 2005. - №5.);

         Кучерява Н., Полянська Н. Сучасні напрями краєзнавчої роботи у наукових бібліотеках (Бібліотечний форум. – 2005. - №3)

         Хроніка Харківської державної наукової бібліотеки  ім. В.Г. Короленка. Інформ. бюл. 2005. Вип. 1(25) /Харк. держ. наук. б-ка ім. В.Г. Короленка; Уклад.: О.П. Куніч, А.М. Перепеча. – Х., 2005. - С.17-19.

         Актуальні питання інформаційної діяльності у напрямі бібліотечного краєзнавства були також предметом обговорення “круглого столу” на тему “Харківський регіональний інформаційний центр: проблеми створення та використання”, організованого співробітниками відділу україніки та автоматизації. Його учасники (фахівці бібліотеки ім. В.Г. Короленка, ЦНБ ХНУ ім. В.Н. Каразіна, обласної універсальної бібліотеки та інших харківських бібліотек), ознайомилися із завданнями та першими результатами роботи центру, створеного за проектом МФ “Відродження”, поділилися досвідом  створення електронних ресурсів краєзнавчого змісту, обговорили перспективи співпраці. Проблемам формування, організації та використання фондів української екстеріорики присвячувалося засіданні “круглого столу” на тему “Фонд екстеріорики ХДНБ ім. В.Г. Короленка: до 10-річчя заснування бібліотеки Українсько-канадського центру”. За запитом методичних центрів Харкова  актуальні питання  роботи у напрямі бібліотечного краєзнавства висвітлювалися короленківцями на семінарах бібліотекарів коледжів та училищ, юнацьких та інших бібліотек Харкова.

         Приділялася увага проблемам каталогізування та організації бібліотечних каталогів. При цьому пріоритет надавався питанню розробки авторитетних файлів, визначеному одним із стратегічних напрямів в галузі інформатизації бібліотечної справи. З метою надання методичної допомоги бібліотекам в опануванні нових інформаційних технологій, на сайті ХДНБ було розміщено розроблені ВАК технологічні інструкції з формування авторитетного файлу колективного автора, з редагування ЕК, які отримали схвальні відгуки бібліотекарів. У журналі “Бібліотечний форум України” (2005.№3) опубліковано статтю “З практики створення авторитетного файла заголовків колективного автора в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка (на базі АІБС ІРБІС)”. Підготовлені методичні поради “Бібліографічне редагування алфавітних каталогів”, проведено науково-практичний семінар фахівців бібліотек-головних методичних центрів Харкова на тему ”Актуальні питання каталогізації в умовах впровадження нових інформаційних технологій” та інші методичні заходи.

        Виконано низку заходів на допомогу удосконалення методичної діяльності бібліотек. Стан цієї роботи вивчався у бібліотеках Сумщини та Дніпропетровщини. Зважаючи на цікавий досвід методичної роботи Дніпропетровською ОУНБ, досягнуто домовленості щодо спільного його узагальнення наступного року. Підготовлено до друку матеріали науково-практичної конференції, організованої з нагоди 100-ліття відділу бібліотекознавства ХДНБ: Методична діяльність бібліотек: традиції, інновації, перспективи: Матеріали наук.-практ. конф. 2 листоп. 2004р. /Харк. держ. наук. б-ка ім. В.Г Короленка; Уклад. О.П. Кунич. – Х.,2005. – 145с. Якщо взяти до уваги, що цільові конференції з названої проблематики не проводилися в країні понад п’ятнадцяти років, можна припустити, що підготовлене видання буде корисним для методичних служби країни. У ньому подано доповіді та повідомлення короленківців, викладачів ДАККК і М, ХДАК, фахівців обласних бібліотек, зокрема, “Центр безперервної інфрмаційно - бібліотечної освіти: зміст та методи післядипломної інформаційно-бібліотечної освіти”, "Методична служба обласної книгозбірні сьогодні: проблеми діагностики, прогнозування та розвитку бібліотек Луганського регіону”, "Бібліотеки Сумщини в інформаційному суспільстві: методичне забезпечення діяльності“, "Роль Кіровоградської ОУНБ ім. Чижевського у реалізації пріоритетних завдань розвитку бібліотек області",  "Бібліотеки Донеччини: традиції і проблеми розвитку” тощо . Інший матеріал, підготовлений за результатами аналітичної роботи, і представлений бібліотечні громадськості, - стаття “Науково-методична діяльність публічних бібліотек Східної України в нових соціально-економічних умовах”(Вісник Книжкової палати. – 2005. - №7).

       Тривала робота з консолідації найбільших бібліотек та громадських бібліотечних об'єднань для обговорення і вирішення злободенних питань бібліотечної справи, розвитку узгодженої системи безперервної професійно-інформаційної освіти персоналу бібліотек тощо. На виконання цих завдань була зорієнтована робота секції науково-методичної роботи Харківського бібліотечного товариства, яка діяла при ХДНБ ім. В.Г. Короленка, АСІБТ. Організаційним підґрунтям взаємодії був "Зведений план науково-методичної роботи бібліотек – головних методичних центрів Харкова та громадських бібліотечних об'єднань на 2005 рік", розроблений методистами згідно з пропозиціями, методичних центрів різних систем та відомств.

         Як і раніше, для методичного забезпечення бібліотечної діяльності була характерною, зосередженість на своєчасній допомозі бібліотекарям у бібліографічній і фактографічній інформації про останні досягнення та історію розвитку бібліотечної справи. Регулярно виходили друком і направлялися бібліотекам зведені каталоги нових надходжень за темою “Бібліотечна справа. Бібліотекознавство. Бібліографознавство”. У співпраці з харківськими бібліотеками було опубліковано пять таких покажчиків. Відображення у них  електронних аналогів опублікованих фахових видань (пошук цієї інформації здійснювався за допомогою Інтернет - технологій), що сприяло підвищенню інформативності каталогів. У співпраці з Національною парламентською бібліотекою України опубліковано науково - допоміжний бібліографічний покажчик “Бібліографознавство України (1996-2000)” (рец. Г.М. Шведова-Водка, д-р іст. наук, проф. каф. бібліотекознавства і бібліографії Рівненського державного гуманітарного університету).

       Новація року–видання друкованого каталогу “Документний фонд ХДНБ ім. Короленка з бібліотечної справи, бібліотекознавства, книгознавства: XIX – початок XX століття”, підготовленого методичним відділом за підсумками науково-дослідної роботи. Він не має аналогів. Присвячується 100-річчю відділу бібліотекознавства.

        Серед широкого загалу бібліотечної громадськості Харкова були популярними загальноміські дні фахівця "Нове у бібліотечній справі", які  проводилися науково-методичним відділом. Їх учасники мали змогу ознайомитися з інноваціями в бібліотечній галузі України, Росії та інших зарубіжних держав, з новими надходженнями вітчизняних та зарубіжних спеціальних видань до фонду ХДНБ, а також до найбільших книгозбірень міста (на підставі "Зведених каталогів нових надходжень..."), обмінятися думками щодо вирішення проблемних питань діяльності, отримати інформацію про нові нормативно-правові документи з бібліотечної справи тощо.

Удосконаленню роботи по забезпеченню інформаційних потреб та запитів спеціалістів бібліотечної галузі у фаховій інформації, як одного із функціональних напрямів методичної діяльності, сприяло  активне використання у читальному залі бібліотекознавства  АРМ від Інтернет-центру ХДНБ ім. Короленка ( обладнане в межах проекту “Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)” за грантом посольства США в Україні). Для кращої орієнтації в глобальній мережі створено систему посилань на бібліотечні та інформаційні ресурси Інтернет, вебліографічні списки бібліотек України, Росії та інших країн світу, пошукових систем, видавництв. АРМ регулярно використовувався співробітниками при проведенні організаційно-методичних заходів, викладачами  ХДАК та інших вузів при проведенні на базі читального залу бібліотекознавства занять студентів. Під час лабораторних занять студенти набули навичок пошуку в мережі Інтернет профільних видань, їх опису тощо. Активно використовувалося АРМ для задоволення наукових потреб аспірантами ФБІ ХДАК. Ними вивчалися ресурси Інтернет з такої, наприклад, проблематики: “Книговидавнича справа в Україні за роки незалежності (1991-2004 рр.): організаційні та змістовні аспекти”, “Бібліотечна селекція документів в умовах інформатизації”, “Проблемно-орієнтовані бази даних: інформаційно-лінгвістичне забезпечення”, “Трансформація навчальної книги в умовах інформатизації вищої освіти”.

Особливе значення мало відкриття доступу до мережі Інтернет при читальному залі бібліотекознавства для працівників ХДНБ, котрі здійснювали науково-дослідну роботу. Зокрема, моніторинг ресурсів Інтернет проводився з наступної проблематики: “Електронні інформаційні ресурси публічних бібліотек м. Харкова”, “Формування розподіленого бібліотечного фонду м. Харкова з урахуванням регіональних потреб, “Віртуальна довідка у бібліотеках України”, “Платні послуги у бібліотеках”, “Маркетингова діяльність бібліотек”, “Економіка бібліотечної справи”, “Збереження фондів у бібліотеках”, “Веб-сегмент публічних бібліотек України в Інтернет”, “Інтернет як засіб методичного впливу”.  Співробітники ВАК в межах створення авторитетного файлу колективного автора відстежували зміни назв установ та закладів за допомогою мережі Інтернет .

        Таким чином, у 2005р. забезпечувалося виконання бібліотекою функцій методичного центру на всеукраїнському рівні та організаційно-координаційного - у харківському регіоні. Серед структурних підрозділів бібліотеки, які найбільш плідно розвивали методичну діяльність і доводили свої розробки до широких кіл бібліотечної громадськості, варто відзначити  науково-методичний відділ, а також відділи автоматизації, україніки, рідкісних видань та рукописів, міжбібліотечного абонементу та інформаційно-бібліографічний. 

<< до попередньої строрінки